IMG_9233abd

Zene, mozi, sztárok - elindult a Dublin Filmfesztivál - fotók

A Sing Street premiervetítésével indult csütörtök este az Audi Dublin Nemzetközi Filmfesztivál. A csaknem két hétig tartó esemény nyitógáláján, melynek az ír főváros szívében található Savoy mozi adott otthont, a film rendezője és szereplőgárdája is részt vett.

Huszonhét ország több mint nyolcvan alkotását mutatják be Dublin filmszínházai az ír fővárosban rendezett Audi Dublin Nemzetközi Filmfesztiválon, melyre negyvennél is több sztárvendég érkezik idén. A tizenegy napon át zajló eseményt február 18-án John Carney Sing Street című mozija nyitotta meg. A Savoy termében tartott premiervetítésen a film rendezője, illetve szereplői, köztük Ferdia Walsh PeeloLucy Boynton, valamint Jack Reynor is részt vett, akit például a Transformers: Age of Extinction (A kihalás kora) című epizódjából már ismerhetünk.

Fotó: Pogonyi Nóra - Jack Reynor

Fotó: Pogonyi Nóra - Jack Reynor

A zenés ír alkotás bájos kis portrét ad a '80-as évek Dublinjáról - a kőmosott farmernadrágban és vad frizurával megjelenő karakterek mellett megannyi nosztalgiát ébresztő dal segíti a nézőt az időutazásban, többek közt a The Cure, a Duran Duran, a The Police és a Genesis együttesektől. A történet egy 14 éves fiúról szól (Conor), aki kiutat keres az otthoni feszült légkörből és pénzügyi problémákból, miközben próbál beilleszkedni az új, belvárosi középiskolájába, ahol nemcsak a gyerekek, de a tanárok is durvák. A reményt egy lányban találja meg, aki első látásra elbűvöli - Conor felkéri őt, hogy szerepeljen a zenekarának a videoklipjében. A gond csak az, hogy a srácnak egyáltalán nincs együttese. Így aztán magát Cosmo-nak nevezve beleveti magát az évtized vibráló rock-trendjeibe, néhány társával zenekart alapít, és teljes odaadással nekilát a dalszerzésnek.

A Sing Street egy csodálatos kis történet arról, hogyan képes a zene életet menteni. Carney a saját tinédzserkori emlékeit bányászta elő a filmhez, megfogva az első szerelem ártatlanságát és fájdalmát, egyúttal helyreállítva a 80-as évek hírnevét is. Az alkotáshoz néhány olyan új dal is íródott (például a "Drive It Like You Stole it"), melyek előreláthatóan a jövő klasszikusai lesznek. Tulajdonképpen félig-meddig önéletrajzi ihletésű moziról van szó, Carney ugyanis a filmezés előtt a The Frames együttesben basszusgitározott.

A Sing Street worldpremierjét január 24-én tartották a Sundance Filmfesztiválon - az ír közönség most láthatta először az alkotást.

Fotók:

Hozzászólások