Richard Gere - David McNew/Getty Images North America

Világsztárok a Dublin Nemzetközi Filmfesztiválon!

Filmcsillagok érkeznek Írország fővárosába - Richard Gere, Angela Lansbury, Rebecca Miller, Jack Reynor, Killian Scott és Neil Jordan is megerősítette részvételét a február 18-án kezdődő Audi Dublin Nemzetközi Filmfesztiválon.

Huszonhét ország több mint nyolcvan alkotását mutatják be Dublin filmszínházai a február 18-án kezdődő Nemzetközi Filmfesztiválon, melyre negyvennél is több sztárvendég érkezik idén. A tizenegy napon át zajló rendezvényt John Carney Sing Street című mozija nyitja, a film készítőinek, illetve szereplőinek, köztük a fiatal ír színész, Jack Reynor részvételével, aki Shane Dyson karakterét alakította a Transformers: Age of Extinction (A kihalás kora) című epizódjában.

Elfogadta a meghívást a karrierje során öt Tony díjjal és hat Golden Globe díjjal jutalmazott legendás brit filmcsillag, Angela Lansbury. A művésznővel február 21-én nyilvános interjút készít az RTÉ’s Movies and Musicals műsorvezetője, Aedín Gormley a Bord Gáis Energy Theatre színpadán, ahol Írország elnöke, Michael D Higgins átnyújtja majd a filmcsillagnak a Volta díjat. A fesztivál tribute díja az első ír filmszínház, a Volta Picture Theatre után kapta a nevét, mely 1909. december 20-án a fiatal író, James Joyce vállalkozásaként nyitotta meg kapuit. Korábban olyan művészek vehették át az elismerést, mint  Dame Julie Andrews, Al Pacino, Daniel Day Lewis, Kristin Scott Thomas, Martin Sheen, Paolo Sorrentino és Thierry Frémaux.

A közönség február 19-én a Maggie's Plan című film vetítése után Rebecca Miller-rel, február 20-án a Michael Collins megtekintését követően pedig Neil Jordan-nel is találkozhat, akik az általuk rendezett alkotások bemutatása után válaszolnak majd a kérdésekre. Szintén február 20-án vetítik a The Hours című mozit, előtte közvetlenül Sir David Hare ad nyilvános interjút a színpadon. A Traders című filmet is aznapra tűzték műsorra, melynek írói Rachel Moriarty, Peter Murphy, szereplői közül pedig Killin Scott és John Bradley is részt vesz majd a vetítésen.  Az Ultima Fermata című film bemutatása kapcsán Claudia Cardinale is ott lesz a fesztiválon - a vetítést követő nyilvános beszélgetés keretében a színésznőnek átnyújtják a Volta díjat .

A fesztivál egyik legizgalmasabb napjának február 26-a ígérkezik - aznap vetítik a Time Out Of Mind című mozit a Savoy-ban, melynek kapcsán a film főszereplője, Richard Gere is Dublinba repül. A hollywoodi filmcsillag részt vesz majd a vetítésen, arról azonban még nincs szó egyelőre, hogy nyilvános beszélgetésre is sor kerül.

A fesztiválon többek közt Nemes Jeles László Golden Globe nyertes, Oscar díjra jelölt Saul fia című alkotását is bemutatják - a filmet a rendezvény utolsó napján, február 28-án láthatják az érdeklődők. Az Audi Dublin Nemzetközi Filmfesztivál egy ír alkotás, a Viva című mozi vetítésével zárul.

ADIFF TV - Launch Day from Audi Dublin Film Festival on Vimeo.

A Dublin Nemzetközi Filmfesztivált 2003-ban alapították, Jameson Dublin International Festival néven, kimagasló ír és nemzetközi filmes alkotások bemutatásának céljával. Az elmúlt 13 évben a rendezvény több mint 500 hírességet látott vendégül, az ír megasztároktól, mint Colin Farrell, Brendan Gleeson, Cillian Murphy, Daniel Day Lewis vagy a U2 zenekar, a hollywoodi A-listás csillagokig, mint Al Pacino, Mark Wahlberg, Glenn Close, Joss Whedon, Danny De Vito és Richard Dreyfuss. A fesztiválon több mint 52 ország csaknem 1500 filmjét mutatták be ezidáig, köztük 300 ír alkotással, illetve hazai premierrel, mint a Once, Ondine, In Bruges, Calvary, The Stag és a The Secret of Kells bemutatók. 2016-ban több mint 80 filmes alkotást tekinthetnek meg a látogatók a rendezvény ideje alatt, persze a mozizás mellett egyéb programok is várják őket, mint például Pat Redmond fotógalériája, illetve a #SetLife kiállítás a The Light House Cinema épületében, mely a filmkészítés belső munkálataiba, illetve a színfalak mögé nyújt betekintést.

A rendezvénnyel kapcsolatos információk, illetve jegyértékesítés ITT.

ADIFF16 Trailer from Audi Dublin Film Festival on Vimeo.

Fotó: David McNew/Getty Images North America / Richard Gere - zimbio.com

Hozzászólások