Angela Lansbury

Újabb díjat kapott Angela Lansbury

A nagyközönség előtt adott interjút Angela Lansbury február 21-én az Audi Dublin Filmfesztiválon. A brit filmcsillag a rendezvény saját elismerését, a Volta díjat is átvette aznap délután a Bord Gáis Energy Theatre színpadán. 

Vasárnap Dublinba érkezett Angela Lansbury. A legendás brit filmcsillag, akit pályája során hat Golden Globe és öt Tony díjjal jutalmaztak, a Bord Gáis Energy Theatre színpadán adott interjút az RTÉ's Movies and Musicals műsorvezetőjének, Aedín Gormley-nek. A nyilvános eseményen a művésznő átvette a Volta díjat, melyet Írország elnöke helyett végül Ann Taoiseach Enda Kenny nyújtott át kiemelkedő színészi munkájának elismeréséül. A fesztivál tribute díja az első ír filmszínház, a Volta Picture Theatre után kapta a nevét, mely 1909. december 20-án a fiatal író, James Joyce vállalkozásaként nyitotta meg kapuit. Korábban olyan művészek vehették át az elismerést, mint  Dame Julie Andrews, Al Pacino, Daniel Day Lewis, Kristin Scott Thomas, Martin Sheen, Paolo Sorrentino és Thierry Frémaux.

Fotó: Pogonyi Nóra - Angela Lansbury

Fotó: Pogonyi Nóra - Angela Lansbury

Angely Lansbury csaknem 75 éves színészi karrierje során több, mint 60 filmes alkotásban szerepelt, ő volt a sztárja az egyik leghosszabb ideig futó, Gyilkos sorok (Murder, She Wrote) című detektívsorozatnak, melyben a regényírónő, Jessica Fletcher karakterét alakította. Filmes munkásságáért összesen hatszor jutalmazták Golden Globe díjjal, s mióta 1957-ben először feltűnt a Broadway színpadán, színházi alakításaiért öt alkalommal Tony díjjal is kitüntették. Karrierjének első sikerszerepét a Gázláng (Gaslight) című filmben játszotta - alakításáért azonnal Oscar-díjra jelölték. Élete során olyan klasszikus filmekben szerepelt, mint a Nagy Vágta (National Velvet), a Harvey lányok (The Harvey Girls), Az ország állapota (State of the Union), Dorian Gray arcképe (The Portrait of Dorian Gray), melynek kapcsán másodszor is Oscar díjra jelölték), Sámson és Delilah (Samson and Delilah), az Udvari bolond (The Court Jester) és a Hosszú, forró nyár (The Long Hot Summer). Az 1984 és 1996 között futó, már említett Gyilkos sorok című televíziós sorozatban nyújtott alakításával Angela Lansbury történelmet írt - munkájáért tíz jelölésből végül négyszer jutalmazták Golden Globe díjjal, továbbá tizenkétszer az Emmy díj elnyerésére is esélyes volt.

Fotó: Pogonyi Nóra - Angela Lansbury

Fotó: Pogonyi Nóra - Angela Lansbury

Angela Lansbury érkezése az egyik legnagyobb szenzációnak számít idén a Dublin Filmfesztiválon. A 90 éves filmcsillagot hatalmas tömeg várta a Bord Gáis Energy Theatre aulájában - a közönség és a média érdeklődését a művésznő rendkívül barátságosan fogadta. A fesztivál egészen az Oscar Gáláig tart - a hátralévő napokban a vetítések és egyéb programok mellett további sztárok érkezésére számíthatnak a résztvevők. Információk a rendezvénnyel kapcsolatban ITT.

Fotók:

Hozzászólások