IMG_9970

Volta díjat kapott Claudia Cardinale

Az Ultima Fermata című film bemutatása kapcsán február 23-án Claudia Cardinale Írországba érkezett. A vetítés napján a filmcsillag egy nyilvános beszélgetésen vett részt és átvette a Dublin Nemzetközi Filmfesztivál Volta díját. 

Kedden este Claudia Cardinale volt a díszvendég az Audi Dublin Nemzetközi Filmfesztiválon. A legendás színésznő az Ultima Fermata című filmjének vetítése kapcsán látogatott el az ír főváros szívében található Light House 1 moziba, ahol átnyújtották neki a Volta díjat. A fesztivál tribute díja az első ír filmszínház, a Volta Picture Theatre után kapta a nevét, mely 1909. december 20-án a fiatal író, James Joyce vállalkozásaként nyitotta meg kapuit. Korábban olyan művészek vehették át az elismerést, mint  Dame Julie Andrews, Al Pacino, Daniel Day Lewis, Kristin Scott Thomas, Martin Sheen, Paolo Sorrentino és Thierry Frémaux.

Fotó: Pogonyi Nóra - Claudia Cardinale

Fotó: Pogonyi Nóra - Claudia Cardinale

Claudia Cardinale 1958-ban debütált a mozivásznon Mario Monicelli Big Deal on Madonna Street (Ismeretlen Ismerősök) című alkotásában, melyet egy esztendővel később Pietro Germi The Facts of Murder (Zsákutcában) című filmje követett. A sorozatos mozis alakítások után, melyek kapcsán olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Abel Glance, Lunchino Visconti és Philippe de Broca, Cardinale főszerepet kapott Federico Fellini 1963-as 8 1/2 című mestermunkájában, mely meghozta számára a nemzetközi sikert. Ugyanebben az évben Luchino Viscondi The Leopard (A leopárd) és Sandra (A göncöl nyájas csillagai) című alkotásaiban is feltűnt, majd Hollywoodban folytatta karrierjét, számtalan sikerfilmben, Blake Edwards The Pink Panther (Rózsaszín párduc) című mozijától Sergio Leone Once Upon a Time in The West (Volt egyszer egy Vadnyugat) című klasszikusában tündökölve. A '80-as évek elején Cardinale a legendás szerzővel, Werner Herzog-gal dolgozott, a Fizcarraldo című alkotás kapcsán. Az egész estét betöltő mozis, illetve televíziós filmek mellett 1999 óta az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete.

FCotó: Pogonyi Nóra - Claudia Cardinale

FCotó: Pogonyi Nóra - Claudia Cardinale

Az Ultima Fermata című film nők és férfiak több generációjának történetét meséli el, akiknek életét egy legendás dél-olaszországi vonat kapcsolja össze. Az idő múlásával a vasút figyelemmel kíséri a családtagok érkezését és indulását, mint egy néma néző, szemtanúja a szeretet és utálat, öröm és bánat által átitatott történeteknek. Az alkotást február 22-én tűzte műsorra az Audi Dublin Nemzetközi Filmfesztivál - a vetítésnek, melyen Claudia Cardinale, illetve a film rendezője Giambattista Assanti is részt vett, a Light House 1 mozi adott otthont.

A fesztivál egészen az Oscar Gáláig tart - a hátralévő napokban a vetítések és egyéb programok mellett további sztárok érkezésére számíthatnak a résztvevők. Információk a rendezvénnyel kapcsolatban ITT.

Fotók:

Hozzászólások