Cim_nelkul

EL KAZOVSZKIJ-ÉLET/MŰ

'A túlélő árnyéka' címmel nyílik időszaki kiállítás El Kazovszkij műveiből. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy négyszáz alkotást bemutató tárlata november 6-ától látogatható.

A leningrádi születésű El Kazovszkijt (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművészeként tartják számon, aki festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra. A Magyar Nemzeti Galériában november 6-ától látogatható, mintegy 400 művet bemutató időszaki kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott.

Vandorallat libikokanVándorállat a libikókán, 1994, farost; olaj, Hunya Gábor gyűjteménye (mng.hu)

A kiállítás, mely az El Kazovszkij Alapítvány együttműködésével valósul meg, egymástól markánsan elkülönülő szekcióikra bontva, egy-egy karakteres metszetben villantja fel El Kazovszkijt és művészetét. A rendezés nem állít fel a blokkok között fontossági sorrendet és bejárási útvonalat sem határoz meg, inkább arra ösztönöz, hogy a labirintusszerű térben bolyongva szokatlan összefüggéseket ismerjenek fel látogatók. Az esemény egyik szenzációja a Dzsan-panoptikumok monumentális színpadának és jelmezegyüttesének bemutatása.

Tengerparti balettTengerparti balett, 1982, hullámpapír; olaj, A. Gyűjtemény (mng.hu - fotós: Áment Gellért)

A tárlatot 2016. február 14-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galériában, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között . Kurátorok: Jerger Krisztina, Rényi András, Százados László.

(MNG/sajtó)

Hozzászólások