bjn

"Nem vagyunk szívtelenek" - a Green Day énekese reagált a zenekart ért támadásokra

Pénteken, közvetlenül a Green Day fellépése előtt életét vesztette egy artista a spanyolországi Mad Cool Fesztiválon. A sokkoló eset ellenére az amerikai együttes megtartotta a koncertjét, amiért sokan bírálták őket - a banda frontembere, Billie Joe Armstrong szombat éjjel az Instagram oldalán tisztázta a történteket.

Több ezer ember előtt halt szörnyet egy akrobata péntek este a spanyolországi Mad Cool Fesztiválon - a 42 éves Pedro Aunion Monroy 30 méter magasból zuhant a mélybe, közvetlenül azelőtt, hogy a kaliforniai Green Day zenekar színpadra lépett volna. A szervezők a történtek ellenére úgy döntöttek, nem állítják le a műsort, a zenekar színpadra lépett és végigjátszotta a showt, amiért utólag nagyon sokan elítélték őket. Bár a banda a koncert után a közösségi oldalán tudatta, hogy őket csak a koncert után értesítették a halálos balesetről, ezt nem mindenki hitte el. A Green Day frontembere, Billie Joe Armstrong végül egy hosszú bejegyzésben tisztázta a szombat éjjel a történteket.

"Amíg nem fejeződött be a koncert, a zenekar nem hallott a balesetről. Azt sem tudtuk, hogy épp egy akrobata előadása zajlik. Ez a fesztivál hatalmas. Rengeteg dolog történik egyszerre" - magyarázza az énekes részvétnyilvánítás után. A bejegyzésből kiderül, hogy a zenekar a nagyszínpadtól fél mérföldnyi távolságra, a backstage pihenőben tartózkodott, amikor megtörtént a tragédia. Az együttesnek 11.25-kor kellett volna színpadra lépnie, de negyedórával azelőtt a turnémenedzserük jelezte, hogy biztonsági okok miatt várniuk kell még. Billie Joe szerint ilyesmi bármelyik koncerten előfordulhat, és az is teljesen normális, ha nem kötik az orrukra a csúszás okát. Az énekes állítja, semmi jele nem volt annak, hogy bármiféle baleset történt volna.

Last night at the Mad Cool festival in Spain there was a horrific accident. An acrobat by the name of Pedro was killed during his performance before Green Day played our show. We are so sad for Pedro and his family and we pray for them in this time of grief. I can't imagine how much suffering the friends and family are going through. Many of you are wondering why we continued to play our show after the accident. Green Day did not hear about the accident until after our show was over. We didn't even know there was an acrobat performance at all. these festivals are huge. There are so many things happening at the same time it's impossible to keep up with every performer/artist.. We were in a back stage compound about a half mile away from the main festival stage. We were warming up ready to go at 11:25 pm. 15 minutes prior our tour management was told by local authorities to wait to go on stage because there was some sort of security issue. Security issues are a normal occurrence and procedure at any show.. we were NOT told why which is also normal. we waited as we were instructed. Still, We had no clue there was any such accident. We were given the ok. The band jumped into vans and drove to the main festival stage. This was to be the last show of our European tour and we were all so excited to play our hearts out one last time. We were on stage at around midnight and played around two and a half hours. Everything seemed normal. the crowd and fans had a good time. We got off stage and drove back to our artist compound. It was there when we were told the shocking news about Pedro. All of us were in disbelief. I don't know why the authorities chose not to tell us about the accident before our concert. All we know is what was said after our concert. This has never happened in the 30 years Green Day have been performing live. If we had known prior to our performance we most likely would not have played at all. We are not heartless people. The safety and well being at any of our concerts absolutely comes first. What happened to Pedro is unthinkable. Once again we are heartbroken for his friends and family.

Billie Joe Armstrong (@billiejoearmstrong) által megosztott bejegyzés,

Mikor jelezték, hogy minden oké, a banda tagjai kocsiba szálltak és elindultak a nagyszínpad felé. Billie Joe azt mondja, nagyon izgatottak voltak a show miatt, hiszen ez volt az európai turnéjuk utolsó állomása. Éjfél körül csaptak a húrok közé végül és nagyjából két és félórát játszottak. Az énekes szerint minden rendben zajlott, a közönség is nagyon jól érezte magát. A sokkoló hírt Pedróról csak akkor mondták el nekik, mikor a koncert után visszaértek a művészpihenőbe. Billie Joe még most sem tudja, miért döntöttek úgy a szervezők, hogy nem szólnak a balesetről a fellépés előtt.

"A Green Day történetének 30 éve alatt élő show-n ilyesmi még soha nem történt. Ha fellépés előtt tudtuk volna, nagy valószínűséggel nem állunk színpadra egyáltalán. Nem vagyunk szívtelen emberek. A biztonság, és hogy mindenki jól legyen a koncertünkön, abszolút az első helyen áll." - írja az énekes, akit úgy tűnik, tényleg nagyon megrázott a tragédia híre. "Hihetetlen, ami Pedroval történt. Meghasad a szívünk a a barátai és a családja miatt."

A Green Day közben már visszatért az Egyesült Államokba, ahol augusztus elejétől folytatódik a Revolution Radio Tour. Európai koncertjei közül mi a krakkói és a budapesti show-t láttuk, melyek felejthetetlen élményként maradnak meg az emlékezetünkben.

 

Hozzászólások