TurnitAround_poster_webn

Érkezik a film, amelyben a Green Day mellett Duff McKagan és Kirk Hammett is szerepel

Május 31-én, a San Francisco-i DocFest-en mutatják be Corbett Redford Turn it Around: The Story of East Bay Punk című dokumentumfilmjét. A Green Day és más zenekarok közreműködésével készült alkotás a kaliforniai punkzenei színtér 30 évét tárja fel, a Berkeley-ben található Gilman Street-hez tartozó zenei közösségre fókuszálva.

A San Francisco-i Dokumentumfilm Fesztivál idén egy világpremierrel indul - ott láthatja először a közönség Corbett Redford alkotását, mely a Green Day és egyéb kaliforniai zenekarok közreműködésével készült. A Turn It Around: The Story Of East Bay Punk premierjének az Alarmo Drafthouse New Mission Theatre ad otthont május 31-én.

Észak-Kalifornia - a 70-es évek végén ott megjelenő hangos, élénk és tekintélyelvűséget ellenző filozófia által - kulcsszerepet játszott a punk rock fejlődésében. Az olyan bandák, mint a Dead Kennedys, Avengers, Flipper és Maximum Rocknroll úttörőnek számítottak a punk globális népszerűsítésében. A helyi zenekarok az erőszakra, rasszizmusra és korrupcióra válaszul a régió hagyományait a radikális gondolatokkal összegyúrva teremtették meg sajátos stílusukat - a Berkeley-ben működő 924 Gilman Club - hoz tartozó együttesek akkoriban egy olyan művészeti és zenei közösséget alkottak, ahol a beilleszkedni képtelen emberek is otthonra leltek. A mai legmenőbb bandák közül például a Green Day vagy a Rancid sikersztorija is ebben az underground közegben gyökerezik. A film ennek a mág nagy befolyással bíró színtérnek a szereplőiről szól, a kezdeti nehézségeket, a kitörésért folytatott erőfeszítéseket egészen a legnagyobb sikerekig bemutatva.

A Turn It Around: The Story Of East Bay Punk című filmben bemutatott zenészek és művészek egytől-egyig az észak-kaliforniai punkzenei színtér szereplői voltak a 1970-es, 1980-as és az 1990-es években. Az alkotók a mozi létrejöttéhez több mint 150 interjút, illetve 500 órányi anyagot rögzítettek az Egyesült Államok területén, amit a felkeresett zenekarok jelenlegi és egykori tagjainak közreműködése által archív felvételekkel és fotókkal egészítettek ki. A filmben szereplő, az Armstrongs supergroup (Billie Joe (Green Day), Tim (Rancid), Joey (SWMRS) és Rey Armstrong) által jegyzett "If there was ever a time" című dal egy részlete már meghallgatható:

Corbett Redford szintén részese volt Gilman punk közegének - épp ezért nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy elkészíthette a filmet. Az észak kaliforniai Contra Costa Countyból származó rendező azt mondja, gyerekként nem sok izgalmat adott az a régió. Az viszont, hogy ellátogasson egy pezsgő kulturális élettel megáldott helyre, a tömegközlekedést használva iszonyú szervezést igényelt, kerékpárral is legalább 10 kilométert kellett tekerni ahhoz, hogy felfedezze a Berkley, Oakland és San Francisco unalmas külvárosi részén túli világot. Azt mondja, sokan érezték úgy, hogy Contra Costa-ban a gyors-ételek, egyforma otthonok és kilátástalan munkák monokultúrájának csapdájába estek. Ha valami izgalmasra vágytak, maguknak kellett megteremteni. A Green Day pedig megcsinálta: főnixként emelkedtek ki a szülővárosukból, minden kreatív gyermek előtt a remény példájaként ragyogva - a sztorijuk bebizonyította, ha munkát fektetsz bele, a művészeted bárhová elrepít. Corbett a 90-es évek közepén csatlakozott a Gilman punk közeghez, mely elmondása szerint nagyon sok tekintetben megváltoztatta az életét. 2013-ban dőlt el, hogy a filmet, amit régi barátja, Billie Joe Armstrong megálmodott, ő rendezheti, ami pedig még nagyszerűbb, hogy a történetet narrátorként a punk keresztapja, Iggy Pop meséli el.

TurnitAround_poster_web

Akik a dokumentumfilmben szerepelnek: Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt, & Tre Cool (GREEN DAY), Tim Armstrong, Matt Freeman & Lars Fredricksen (RANCID), Dave Edwardson, Scott Kelly, & Noah Landis (NEUROSIS), Michael Franti (SPEARHEAD, BEATNIGS), Miranda July (FILM DIRECTOR, AUTHOR, PERFORMER), Kevin “Noodles” Wasserman (OFFSPRING), Kathleen Hanna (BIKINI KILL, THE JULIE RUIN), Brett Gurewitz & Jay Bentley (BAD RELIGION), Fat Mike (NOFX), Silas Howard (TRIBE 8, FILM AND TELEVISION DIRECTOR), Kirk Hammett (METALLICA), Duff McKagan (GUNS N' ROSES), Adam Pfahler & Chris Bauermeister (JAWBREAKER), Davey Havok (AFI), Larry Lalonde (PRIMUS), Jim Thiebaud (REAL SKATEBOARDS, BONES BRIGADE), Jello Biafra & East Bay Ray (DEAD KENNEDYS), Penelope Houston (AVENGERS), Ian Mackaye (FUGAZI, MINOR THREAT), Ted Falconi & Stephen DePace (FLIPPER), Winston Smith (INFLUENTIAL SF COLLAGE ARTIST), Kevin Seconds (7 SECONDS), Sammytown & Tom Flynn (FANG), Metal Mike (ANGRY SAMOANS), Dave Dictor (MDC), Michelle Gonzales & Adrienne Melanie Stone (SPITBOY), Gary Floyd (THE DICKS), Dick Lucas (SUBHUMANS), Prairie Prince, Roger Steen & Rick Anderson (THE TUBES), Kamala Parks (KAMALA AND THE KARNIVORES) - de rajtuk kívül még rengeteg más művész, előadó, alkotó is közreműködött.

Az alkotást a premier után június 2-ai kezdéssel egy hétig vetíti az Alamo Drafthouse Cinema San Franciscoban, majd a Green Day észak-amerikai turnéjához igazodva azokban a városokban is bemutatják, ahol a banda fellép - elsőként július végén New York-ban, utoljára pedig szeptember közepén Los Angelesben. A dokumentumfilm tehát együtt turnézik majd a zenekarral. 

A Green Day a Rancid csapatával karöltve június 18-án Budapesten is fellép a Papp László Sportarénában.

 

Hozzászólások