koronavirus_0

Gulyás: nem zárható ki, hogy ismét szigorítanak az intézkedéseken az országban

Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.

A határok nyitva vannak, lehet külföldre menni, de itthon biztonságosabb - jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: ahol Magyarországon kisebb fertőzésgóc alakult ki, oda minden esetben külföldről hozták be a vírust. Hangsúlyozta: cél, hogy a hazai kedvező folyamatok ne forduljanak meg.

Gulyás Gergely azt is kiemelte: Magyarországon továbbra is csökken az aktív esetszám, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk él. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy több országban aggasztó az esetszám-növekedés. A miniszter ismertette: június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is. Úgy összegzett: a folyamat a térségben megfordult.

Arról, hogy az operatív törzs milyen szigorításokról határozhat, azt mondta: a szabad határátjárást a fenti esetekben felül kell vizsgálni, de a döntést nem kívánta megelőlegezni. Arra a felvetésre, hogy határon belül terveznek-e szigorításokat, közölte: az operatív törzs és a kormány minden lehetséges intézkedést megvizsgál.

Hogy mindez mennyiben érinti majd a rendezvényeket, amelyeket jelenleg 500 főig lehet megtartani, agusztus 15-től pedig a rendezvénystop teljes feloldását tervezik, egyelőre nem lehet tudni. Mindenesetre továbbra is azt tanácsoljuk, hogy mindenki tartsa be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedéseket. Mi úgy készülünk, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.

/MTI

 

Hozzászólások