img_2636

Húsz év Placebo az Arénában - fotók

Péntek este a Budapest Aránéban lépett fel a Placebo. A brit zenekar 20 éves jubileumi turnéjának keretében állt színpadra a közönség előtt.

Október 13-án, Dániában startolt a a Placebo jubileumi turnéja, mellyel az azonnali sikert hozó debütáló albumuk megjelenésének 20 éves évfordulóját ünneplik a zenészek. A brit együttes ennek apropóján 'A Place For Us To Dream' címmel nemrég egy válogatásalbumot is kiadott, mely Jesus' Son című legújabb daluk mellett karrierjük legfontosabb szerzeményeit tartalmazza, köztük olyan slágereket, mint a Teenage Angst, a Nancy Boy, az Every You Every Me, a Pure Morning, a The Bitter End, a Bright Lights, a For What It's Worth és a Too Many Friends. Ezzel egyidőben egy új EP is napvilágot látott 'Life's What You Make It' címmel.

Brian Molko / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Brian Molko / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Bár a '20 Years of Placebo' turné meglehetősen szerencsétlenül indult, mivel az első showt az énekes, Brian Molko egészségügyi állapotára hivatkozva néhány szám után lefújta a zenekar, azóta nem történt hasonló eset - a banda gőzerővel koncertezik Európa szerte. Budapestre pénteken érkezett a csapat, 5 kamion és 3 busz szállította a felszereléseiket Zágrábból - a Papp László Sportarénában már reggel 7-kor megkezdték az építkezést és az előkészületeket az esti koncertre.

Stefan Olsdal / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Stefan Olsdal / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Annak ellenére, hogy az együttes szinte visszajáró vendégnek számít, hiszen korábban már többször felléptek Magyarországon - legutóbb 2014-ben láthatta a Placebo-t a közönség a Sziget Fesztiválon-, az érdeklődés most sem maradt el, a jubileumi show ugyanis igazán különlegesnek ígérkezett. Molko nyilatkozatából annyit biztosra lehetett venni, hogy a repertoárba ezúttal az együttes minden korszakából kerülnek majd dalok, élen a közönség örök kedvenceivel, mint például a The Bitter End vagy a Running Up That Hill - vagyis az egy-egy új albumot turnéztató koncertekkel ellentétben csaknem teljes képet kap a publikum a zenészek munkásságáról.

Brian Molko / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Brian Molko / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Az Arénában este 7 órakor nyitották meg a kapukat, 8 órától pedig már a wales-i Joy Formidable formáció szórakoztatta a jelenlévőket. A Placebo 9 óra körül lépett színpadra, az 1998-as 'Without You I'm Nothing' albumuk egyik legzseniálisabb, 'Pure Morning' című szerzeményével - a címadó dal, aminek single verziójában David Bowie háttérvokálozik, szintén elhangzott a koncerten, miközben a kivetítőn a januárban elhunyt zenésszel közös backstage videóból is felvillantak képsorok. Bowie-nak egyébként sokat köszönhet a zenekar - támogatásával elég korán sikerült nagy tömegekhez eljuttatniuk a dalaikat, munkakapcsolatuk pedig az évek során barátsággá mélyült.

Az összesen 25 szerzeményből álló produkció teljesen rendben volt - az együttes pontosan azt hozta, amire a közönség általában számít egy Placebo koncerten. A dalok tökéletesen szóltak, a látványt az oldalt és a színpad mögött elhelyezett kivetítők mellett a pódium fölé belógatott, mozgó projektorok és a váltakozó színű megvilágítás játékával tették izgalmassá. Molko többször szólt a rajongókhoz, ami személyesebbé tette a fesztiválokhoz képest egyébként is jóval intimebb, ezúttal is sajátosan Placebo-s hangulatú estet. A jelenlévők minden egyes dalt lelkesen fogadtak, ami már önmagában megalapozta a zenészek jókedvét is. A nagyjából kétórás showt a banda a Running Up That Hill című Kate Bush cover-rel zárta, amit minden fellépésük alkalmával szinte kötelező előadniuk. A '20 Years Of Placebo' turné, vasárnap este, Bécsben folytatódik majd.

Brian Molko / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

Brian Molko / Placebo - Fotó: Pogonyi Nóra

 

Fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások