Fotó: Pogonyi Nóra

Ismét Budapesten varázsolt a Depeche Mode - fotók

Másfél hónappal a májusi telt házas budapesti stadionkoncertjük után a Depeche Mode bejelentette, hogy 2018-ban is folytatódik a Global Spirit turné, melynek során február 2-án Magyarországra is visszatérnek. A zenekar ezúttal a Budapest Sportarénában állt színpadra a Spirit című lemezükre épülő produkcióval.

Global Spirit koncertkörút első szakaszában Európa 21 országában, összesen 32 városban, több mint 1,5 millió rajongó láthatta Dave Gahan-t, Martin Gore-t és Andy Fletcher-t játszani, május 5. és július 23. között. A nyári turnét követően a Global Spirit Tour Észak- és Dél-Amerikában folytatódott, télen pedig ismét Európát vette célba a brit szintipop csapat.

Global Spirit Tour a Depeche Mode 18. koncertkörútja, amit 3 év kihagyás után indított a csapat, így senkit nem ért váratlanul, hogy tavaly májusban telt ház előtt léptek színpadra a Groupamában. Azon viszont sokan meglepődtek, hogy február 2-ára újabb koncertet hirdetett meg Budapesten a zenekar, nem sokkal később pedig kiderült, hogy júniusban a Volt Fesztiválon is fellépnek majd. A közönség (és most nem a hardcore fanokra gondolok) hajlamos szájhúzogatásba kezdeni, mikor egy küföldi csapat "túl gyakran" koncertezik Magyarországon, én inkább érzem megtisztelőnek, ha egy-egy világsztár zenekar többször is beilleszti hazánkat a turnéállomások közé, és nagyon szívesen megnézem sokadjára is a produkciójukat. Egy élő fellépés, ha ugyanazzal a műsorral is érkeznek az alkotók, akkor is mindig más, mindig ad valami újat a korábban tapasztaltakhoz.

Fotó: Pogonyi Nóra

Dave Gahan / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

A péntek esti bulin egyértelműen látszott, hogy a Depeche Mode hazánkban nagyon erős rajongóbázissal bír. A fanok közül egyesek a csapat iránti szeretetüket kifejező, különböző feliratokkal ellátott zászlókkal / molinókkal érkeztek, az összes dalt kívülről fújták és a produkcióba aktívan bekapcsolódva, együtt lélegezve tombolták végig a koncertet. Abban is biztos vagyok, hogy azok is ugyanolyan jól érezték magukat, akik a hétköznapokban egyébként nem követik minden mozdulatát a zenekarnak és többnyire csak a legnagyobb slágereiket ismerik - a Depeche Mode ugyanis azon együttesek közé tartozik, akik a az élő fellépéseikkel "varázsolni tudnak".

Dave Gahan / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

Dave Gahan / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

A produkció hangzásvilága, a fények játékával és a háttérben futó képsorokkal izgalmassá tett látvány mellett elsősorban maga az énekes, Dave Gahan kisugárzása az, ami valami egészen különlegessé teszi a zenekar koncertjeit. A banda karizmatikus frontembere szabályosan vonzza az ember tekintetét, mozgása, mely a hétköznapokban inkább hatna idétlenül, ebben az atmoszférában magával ragadó, gesztikulációja szó szerint lebilincseli az embert. Persze Martin Gore is ugyanúgy megigézte a közönséget, mikor egyes daloknál főszerephez jutott - a Home című szám mellett például a Strangelove című slágert, mely ezúttal akusztikus változatban hangzott el, szintén ő énekelte. Jó volt látni, ahogy a gitáros általában kifejezéstelen arcára az ünneplő tömegnek sikerült mosolyt csalnia.

Martin Gore / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

Martin Gore / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

A Groupamában átéltek után a Sportarénában még inkább felerősödött bennem az érzés: a Depeche Mode produkciója, mintha egy másik dimenzióba repítené az embert, úgy, hogy közben egyetlen pillanatra sem zökken ki a koncert alatt abból az állapotból, melybe az átéltek hatására kerül.

Dave Gahan / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

Dave Gahan / Depeche Mode - Fotó: Pogonyi Nóra

A Depeche Mode legközelebb június 26-án Sopronban koncertezik hazánkban a Volt Fesztiválon. Nem érdemes kihagyni! Ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen dalok hangzottak el a február 2-ai fellépés során, a Setlist.fm oldalán megtekintheti.

Szerző, fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások