IMG_6080l

Először koncertezett Budapesten Mike Shinoda - fotók

A nagy sikerrel zajló észak-amerikai Monster Energy Outbreak Tour folytatásaként Mike Shinoda 2019-ben európai turnéra indult, melynek során Budapestre is ellátogatott. A Linkin Park alapítójaként is ismert zenész március 12-én a Papp László Budapest Arénában lépett fel.

A Linkin Park frontemberének halála után Mike Shinoda az alkotásban talált vigaszt. Több hónapos csend után 2018 januárjában új dalokkal jelentkezett, és júniusban már saját szólólemezzel rukkolt elő. A Post Traumatic című album dalaira építve nyár végétől koncertezni kezdett, novemberben pedig bejelentette, hogy 2019-ben is folytatódik a Post Traumatic Tour, melynek során március 12-én Budapestre is ellátogat.

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Shinoda korábban csak egyszer, 2017 júniusában, a VOLT Fesztiválon állt színpadra Magyarországon a Linkin Park tagjaival. A hazai rajongóknak igazi ünnep volt az a nap, hiszen már régóta várták, hogy a zenekar nálunk is fellépjen. Egy hónappal később, 2017. július 20-án Chester Bennington halálával csaknem minden remény elszállt, hogy a banda tagjait újra láthatjuk magyar színpadon – nagy meglepetés volt, mikor meghirdették a keddi koncertet.

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

A Linkin Park-alapító zenésznek egyébként volt már korábban egy mellékprojektje – 2005-ben indította el a Fort Minor névre keresztelt formációt, mellyel komoly sikereket ért el. 2015-ben úgy tűnt, ismét felélesztené a dolgot – akkor jelent meg a Welcome című klipes dal, amit néhány egyszemélyes fellépés is követett. Később viszont ismét a Linkin Park került előtérbe, ahogy Chester Benningtonnak is a közös zenekaruk volt az első, függetlenül attól, hogy a banda egykori frontembere a Dead by Sunrise, illetve egy ideig a Stone Temple Pilots csapatában is énekelt.

IMG_6119l

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

A Post Traumatic turnéra Mike Shinoda a zenei karrierjének minden szakaszából hozott néhány dalt - ahogy a korábbi állomásokon, úgy a budapesti koncerten is előkerült egy-két Fort Minor és Linkin Park nóta a friss szerzemények mellett. A zenész egyébként hétfőn érkezett Budapestre, és úgy tűnik, sikerült szépen elvegyülnie a forgatagban anélkül, hogy megrohamozták volna a járókelők - egy étteremből és a körútról is bejelentkezett az Insta-storyján, később pedig azt is elárulta, hogy életében először evett csirkepaprikást, ami nagyon bejött neki. Shinoda egyébként a Corinthia Hotelben szállt meg, ahonnan a koncert napján délután háromnegyed 4 körül indult a stábjával az Arénába - egy fekete Mercédesz kisbusz jött értük.

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

A bulit este 8-kor a Belau zenekar nyitotta, Shinodáék 9 körül léptek színpadra. A show-ra a helyszínt kicsit átrendezték: a színpad oldalra került, az ülőhelyek felét elfoglalva, azaz a szokásosnál kisebb tömeget volt képes befogadni az Aréna aznap este. Ezért is meglepő, hogy még így is csak valamivel több mint félháznyi embert érdekelt Mike produkciója – talán szerencsésebb lett volna egy kisebb helyen megszervezni a koncertet úgy, mint ahogy például Bécsben csinálták: ott egy pár ezer fős helyen lépett fel a zenész, ami teljesen megtelt, ez a "telt ház - érzet" pedig már eleve megalapozta a buli hangulatát.

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Egy önmagában nagyon szépen összeszedett műsorral érkezett a zenész: a pörgősebb dalok a show elején, illetve végén kaptak helyet, míg a lassabb tempójú nóták „középre” kerültek. Shinoda – mint mindig – a produkció alatt több hangszeren játszott, amiket folyamatosan cserélgetett, miközben énekelt, a dalok közt pedig nagyon bensőségesen kommunikált a rajongóival: sztorizott, mesélt Chesterről is, illetve arról, mit tegyenek, ha úgy érzik rossz napjuk van.

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Akik a Linkin Park koncertjeihez hasonló bulit vártak, azok valószínűleg csalódtak picit. Shinoda egy sokkal poposabb, hangulatában – zenésztársára emlékezve - jóval érzelmesebb műsort hozott, amelyben a közönségnek is nagy szerepe volt, a rajongók ugyanis több dalnál is Chester Bennington „helyett” énekeltek. Az utolsó nótánál, mint mindig, Mike most is lejött a a színpadról: a Running From My Shadow című számot az első sorokban állókba kapaszkodva énekelte.

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

Mike Shinoda / Fotó: Pogonyi Nóra

A koncerten egyébként az alábbi dalok hangzottak el:

01. Welcome (FM)
02. Until It Breaks (MS)
03. Watching As I Fall (MS)
04. When They Come For Me (LP)
05. Ghosts (MS)
06. Roads Untraveled (LP)
07. Prove You Wrong (MS)
08. Sorry For Now (dob szólóval + a Petrified egy részével) (LP+FM)
09. Castle Of Glass (LP)
10. Crossing A Line (MS)
11. Waiting For The End/Where’d You Go (LP + FM)
12. Heavy (LP)
13. In The End (LP)
14. About You (MS)
15. Over Again (MS)
16. Papercut (LP)
———————
17. Robot Boy (LP)
18. World’s On Fire (MS)
19. Make It Up As I Go (MS)
20. Remember The Name (FM)
21. Good Goodbye/Bleed It Out (LP)
22. Running From My Shadow (MS)

 

Hozzászólások