fesztival

Enyhít a kormány Budapesten, de a fesztiválok továbbra is tiltólistán vannak

Megjelent a kormányrendelet a fővárosi enyhítésekről, mely több olyan elemet is tartalmaz, ami a budapestiek normális életbe való visszatérését segíti. Május 29-től már meg lehet tartani bizonyos szabadtéri rendezvényeket, de a fesztiválok továbbra is tiltólistán vannak.

Május 29-én, szombaton lép életbe a budapesti enyhítéseket tartalmazó kormányrendelet. Kinyithatnak az éttermek és a kávézók belső terei, ahol vendégeket is fogadhatnak, ám az ott dolgozók kötelesek a szájat és orrot eltakaró maszkot vagy sálat viselni, illetve a védőtávolságot továbbra is be kell tartani. A szabadtéri játszóterek és a szállodák is kinyithatnak, utóbbiaknál az említett szabályok betartása szintén kötelező.

A szabadtéri rendezvények, sportesemények esetén is enyhít a kormány. Mostantól lehet meccsre járni, a szabadtéri sportrendezvények és a szabadtéri kulturális rendezvények megtartása és látogatása is megengedett. Persze vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani: a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el,  közvetlenül egymás mögöttnem ülhetnek, az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A szabadtéri rendezvény során a nézők az ülőhelyeken kívül - páholyok, vendéglátó egységek stb - is kötelesek a védőtávolságot egymástól megtartani. A feltételek megteremtéséért, illetve a szabályok betartásáért a szervezők felelnek. Mindez vonatkozik a színházi előadásra, a mozira, a cirkuszra, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállításra, az irodalmi és könyvszakmai rendezvényekre, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvényre, azaz kulturális rendezvényekre szabadtéren.

A távolságok betartásával a nemzeti parkokat is lehet látogatni, zenei fesztivált azonban továbbra is tilos tartani. Ugyanez a helyzet a kisebb koncertekkel, „zenés, táncos rendezvényekkel” is, abban az esetben is, ha szabad téren zajlanak. Tilos tehát - a nem zárt helyen tartott - zenés, táncos rendezvény helyszínén tartózkodni, ahogy a fesztivál, könnyűzenei koncert, táncház, táncklub, diszkó, rockklub helyszínén is, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

A rendelet teljes szövege itt olvasható!

Hozzászólások