Tankcsapda

Autókból nézte a közönség, ahogy a Tankcsapda játszik - Ilyen volt a debreceni és a fehérvári 'víruskoncert'

Május 29-én Debrecenben, másnap pedig Székesfehérváron adott autós koncertet a Tankcsapda. Mindkét koncerten ott voltunk, azóta pedig az is kiderült, hogyan tudtak összehozni egy ilyen eseményt a zenészek.

Március közepe óta tart a rendezvénystop Magyarországon, amit a koronavírus-járvány miatt augusztus 15-ig rendelt el a kormány. Bár az elmúlt hetekben voltak enyhítések, olyan élőzenés fellépésekre, ahol a közönség a tánctéren mulatozik, egyelőre nincs lehetőség. Az előadók így igen nehéz helyzetben vannak, a bevételkiesés mellett ugyanis az is fejtörést okoz, hogy a koncerteken átélt közösségi élmények és a személyes találkozások hiányában hogyan tartsák a kapcsolatot a közönségükkel. Az online produkciók és az élő bejelentkezések ennyi idő után már elveszítik a varázsukat, nem beszélve arról, hogy életszerű visszajelzések nélkül az előadók is egyre kevésbé lesznek motiváltak a különféle kreatív tartalmak gyártásában. A karanténkoncertek, illetve karanténklipek felett gyorsan eljárt az idő, arra sem kíváncsi már igazán a többség, hogy mások hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet, egész egyszerűen kifulladt a téma, valami másra, újszerűre lenne igény, amíg feloldják a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozásokat.

A Tankcsapda tagjai a karantén kezdete óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy összetartsák a rajongóikat és az elmaradt bulikért valamivel kárpótolják őket. A veszélyhelyzet kihirdetése után elsőként jelentették be, hogy online koncertet adnak, később egy tehetségkutatót is szerveztek, közben pedig két új dalt is írtak, melyek közül a „Szüless meg újra” című nótát másfél hete, a hozzá készített videoklipet pedig néhány napja mutatták be. A zenekar addig ötletelt, míg időközben azt is kitalálta, hogy az érvényben lévő egészségügyi szabályozásokat betartva, hogyan lehetne mégis valahogy kimozdítani az embereket az otthonukból. A zenészek két hete jelentették be, hogy a MOL-lal együttműködésben május 29-én Debrecenben, május 30-án pedig Székesfehérváron állnak színpadra egy bő egyórásra tervezett produkcióval, amit autókban ülve nézheti végig a közönség. Külföldön már volt ilyen kezdeményezés, Magyarországon viszont a Tankcsapda az első, amely megvalósította az autósmozi-jellegű élőzenés bulit.

Autókból nézte a közönség a Tankcsapda koncertjét / Fotó: Pogonyi Nóra

Autókból nézte a közönség a Tankcsapda koncertjét / Fotó: Pogonyi Nóra, Székesfehérvár

Hogy hogyan sikerült végül megszervezni a két rendezvényt, arról a zenekar a kedden közzétett Tank TV különkiadásában beszélt, illetve ebben reagáltak a koncertek kapcsán a napokban megjelent sajtóhírekre. Miután felmerült, hogy csak a Tankcsapda kapott zöld utat ilyesmire, és másnak nincs lehetősége autós koncertet tartani, az RTL Klub hétfői híradójában is szóba került a rendezvények engedélyeztetése: a csatorna megkeresésére a kormány annyit mondott, tesztjelleggel engedélyezték három napra az autós koncerteket, ám amennyiben más fellépő is szeretne ilyen eseményt szervezni, szívesen megfontolják a jövőben is. A kapu tehát mindenki előtt nyitva, akinek van lehetősége rá, hogy ilyesmit összehozzon, bátran vágjon bele a szervezésbe.

Screenshot.jpg

Forrás: RTL Klub Híradó

A Tank TV legújabb epizódját, amelyben a zenekar tagjai elmondják a két esemény szervezésének menetét, illetve azt, hogy hogyan érintették őket az ezzel kapcsolatos támadások, itt lehet megtekinteni - a videóból az is kiderül, hogy augusztus 1-jén újabb nagy dobásra készülnek:

És most nézzük azt a két bulit, amelyek annak ellenére, hogy a klasszikus értelemben vett koncertezéstől igencsak eltérő formában, illetve hangulatban zajlottak, mindenképp előrelépést jelentenek a jelenlegi helyzetben, és miután rendbontás nélkül, mindenféle egészségügyi rendelettt betartva sikerült lebonyolítani mindkettőt, talán enyhítést hozhatnak a jövőben a rendezvények megtartására vonatkozóan.

A két koncert a produkció felépítését tekintve nem különbözött egymástól, a helyszín adottságai miatt azonban picit más hangulatúak voltak. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármelyik is jobb lett volna a másiktól, a közönség ugyanis mindkét helyen ugyanolyan szeretettel és örömmel fogadta a zenekart, és mivel mindnyájan azért mentek, hogy jól érezzék magukat, ebben az sem akadályozott meg senkit, hogy autókban kellett bulizniuk. A koncertekre egyébként nem lehetett jegyet venni, hanem egy, a MOL-lal közösen szervezett játék nyerteseiként tudtak bejutni a rajongók.

Tankcsapda, autós koncert, Székesfehérvár / Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda, autós koncert, Székesfehérvár / Fotó: Pogonyi Nóra

Parkolóból nézte a közönség a székesfehérvári koncertet / Fotó: Pogonyi Nóra

Parkolóból nézte a közönség a székesfehérvári koncertet / Fotó: Pogonyi Nóra

A pénteki, debreceni fellépést, amellett, hogy ez volt az első autós koncert Magyarországon, az is különlegessé tette, hogy ott a korábbi arénás bulik alkalmával igen nagy sikert arató körszínpados megoldást alkalmazta a zenekar, amire egyébként - ahogy azt a buli közben Lukács László is kiemelte - szabadtéri koncerten még nem valószínű, hogy volt példa hazánkban. Az eseményt a repülőtéren tartották, ahol több száz autónak tudtak helyet biztosítani. Ezzel szemben a székesfehérvári buli egy stadion mellett zajlott, ahol egy olyan parkolóban sorakoztak fel kocsijukkal a rajongók, amit egy "dombos rész" tetején húzódó úttest választott el a színpadtól, ezáltal a közönséghez képest magasabbra, messziről is jól láthatóvá téve a főhősöket.

Az érkezőket biztonsági őrök navigálták úgy, hogy a kocsik megfelelő távolságban helyezkedjenek el egymástól. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a koncert alatt senki sem hagyhatja el a járművét, vészhelyzet esetén, illetve ha valakinek mosdóba kellene mennie, azt vészvillogóval jelezhették a biztonsági szolgálatnak. Úgy tűnik, a közönség ezt szépen meg is értette: mindenki nagyon fegyelmezetten viselkedett a koncerten. 

A debreceni bulikról Szabados Tibi szuperjó fotókat készített, itt lehet megtekinteni:

Mindkét buli este fél 9-kor kezdődött. A zenekar tagjai kocsival érkeztek a helyszínre, és máris belecsaptak a zúzásba, amit a rajongók időnként közös dudálással, az autók lámpáinak villogtatásával, hangosan ujjongva és énekelve kísértek. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz sem, hogy a letekert kocsiablakokba kiüljön a nép és úgy biztassa a továbbiakban a zenekart, sőt a székesfehérvári koncerten voltak, akik az autójuk tetején állva buliztak. 

Ahogy Lukácsék ígérték, jórészt az ismertebb slágereikre épült a produkció, és természetesen a friss, Szüless meg újra című dalukat is bemutatták élőben a közönségnek. A koncertélményt kivetítőkkel igyekeztek teljesebbé tenni azok számára, akik az autójukkal távolabb parkoltak, akik pedig nem tudtak személyesen ott lenni a bulikon, az első, debreceni koncertet az interneten keresztül követhették. A bő egyórás produkció valamivel este fél 10 után, ráadás nélkül fejeződött be. Ezt követően a biztonsági őrök irányításával szép rendben a közönség is távozott.

Tankcsapda autós koncert, Székesfehérvár / Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda autós koncert, Székesfehérvár / Fotó: Pogonyi Nóra

 Fotók a székesfehérvári buliról (Pogonyi Nóra):

Hozzászólások