Fotó: Kesztyűs Attila

Ének az esőben a Szegedi Szabadtéri színpadán - fotók

Péntektől játsszák a Comden-Green-Freed-Brown szerzőnégyes által jegyzett Ének az Esőben című musicalt Szegeden. A darabot a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésének köszönhetően augusztusban összesen öt alkalommal láthatja a Dóm tér színpadán a közönség. – Gillich Panna beszámolója.

A Szegedi Szabadtéri játékok mindig tartogat valami újat, különlegeset és egy maradandó nyári élményt! Idén sincs ez másként, hiszen egy olyan musicalt álmodtak a rendezvény hatalmas színpadára, melynek dallamai a fülünkben csengenek! Elég, ha csak annyit mondok kezdésként, hogy a musical címadó dala: Singing in the rain, azaz Ének az esőben! – mely idén augusztusban szintén felcsendül a macskaköves Dóm téren.

Fotó: Kesztyűs Attila

Fotó: Kesztyűs Attila

Az évad szenzációjaként mutatta be augusztus 12-én a Szegedi Szabadtéri Játékok Comden-Green-Freed-Brown szerzőnégyes által jegyzett Ének az esőben című musicalt, melynek sikere az 1983-as londoni ősbemutató óta töretlen, még a New York-i Broadway-t is meghódította.  A Budapesti Operettszínházzal együttműködésben született szuperprodukciót összesen öt alkalommal láthatja augusztus 20-áig Szegeden a közönség.

Fotó: Kesztyűs Attila

Fotó: Kesztyűs Attila

A premier előtti, augusztus 10-ére tervezett sajtónyilvános próba elmaradt, sajnos az idő közbeszólt, ének lett volna, de az eső nemcsak a színpadon szakadt. Gene Kelly híres esős jelenete a filmből ismert lehet, amit természetesen a musicalben is izgatottan várhatunk - ezen az estén technikailag nem is kellett volna kivitelezni a csapadékot! A másnapi főpróba is veszélyben forgott - a felhők egyre gyűltek - így a biztonság kedvéért csak a második felvonást adta elő a társulat.

A rendező Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd társrendező koncepciója az volt, hogy a színpadon megjelenjen a régi hollywoodi filmgyár, a maga csillogásával, titokzatosságával, kulisszatitkaival – a díszletet látva mi másról is szólhatna a darab, mint az izgalmas filmes világról? A hatalmas szürkés árnyalatú, fémesen csillogó filmszalagok, filmkockák, tekercsek a mozi világába repítenek minket, Horgas Péter díszlettervező munkáját dicsérő színpadi látványhoz pedig kiválóan passzolnak Velich Rita korhű, gyönyörű, színes jelmezei.

Fotó: Kesztyűs Attila

Fotó: Kesztyűs Attila

Mintha az időt visszatekernénk, a darab által abba a korba csöppenünk, amikor a Hollywood-i filmgyárakban megjelentek az első hangosfilmek, melyek új kihívást jelentettek maguknak a színészeknek is, hiszen korábban a hangjukkal nem kellett játszaniuk. A történetben Don Lockwood állandó partnerével Lina Lamon –nal épp az első hangos mozijára készül. Egyetlenegy apró probléma akad: a színésznő hangja egész egyszerűen fülsértő. Nincs mást tenni, keresnek egy hangdublőrt, aki kisegíti őket. Don barátja, Cosmo Brown ismer egy fiatal tehetséget, Kathy-t, aki elvállalja a feladatot. A lány beleszeret az ünnepelt sztárba, Donba, ami Lina-nak egyáltalán nem tetszik és mindent megtesz azért, hogy Kathy karrierjét tönkre tegye.

Lina figurája rendkívül érdekes - egy nagyon szép, a Hollywood-i némafilmekben kimondottan sikeres színésznőről van szó, akinek egyetlen problémája csupán, hogy a hangja az elviselhetetlenség határát súrolja.  A darabban Szinetár Dóra alakítja a karakterét, aki a hangját mesterien elváltoztatva úgy lép színpadra, mintha egy Disney mesefigurát hallanánk megszólalni.

Fotó: Kesztyűs Attila

Szinetár Dóra / Fotó: Kesztyűs Attila

A szteppnek nagy szerepe van a musicalben – Gene Kelly jókedvű tánca az esőben és a lámpaoszlop körül az egyik leghíresebb jelenet. Koreográfusként a Lőcsei Jenő irányította a csapatot. Szinetár Dóra ebből a szempontból könnyebb helyzetben volt, hiszen gyermekként már megtanulta ezt a táncstílust, a többieknek viszont teljesen az alapokról kezdte el tanítani Hajdu Anita a sztepplépéseket - Kerényi Miklós Máté szerint jó sztepp-imitátorok lettek. A cipők pattogását technikailag nehéz volt megoldani - mikroport segít abban, hogy a nézőtéren jól hallatszódjanak a ritmusos lépések.

Fotó: Kesztyűs Attila

Gálvölgyi János és Szabó P. Szilveszter / Fotó: Kesztyűs Attila

Az Ének az esőben című musical főszerepeiben az Operettszínház társulatából színpadra lép Gömöri András Máté (Don Lockwood), Szinetár Dóra (Lina Lamonth), Kerényi Miklós Máté (Cosmo Brown), Dancs Annamari (Kathy Selden), Szabó P. Szilveszter (Roscoe Dexter, rendező), Szulák Andrea (Dora Bally / Miss Dismmore), Mészáros Árpád Zsolt (énekes), akikhez vendégművészként Gálvölgyi János (R.F. Simpson, producer) Kossuth-díjas művész csatlakozik. Aki szeretne a mozi világának kellős közepébe cseppenni, idén nyáron Szegeden illetve a következő évadban a Budapesti Operettszínházban megnézheti a darabot, melyet a modern technikával az alkotók igazán látványossá tettek. A nagy kérdés, hogy vajon „Esőt, hogy varázsolnak a színpadra?” Ez legyen meglepetés - az biztos, hogy lesz ének az esőben!

Gillich Panna

Fotók - Kesztyűs Attila

Hozzászólások