Fotó: Máté Balázs

"Egyensúly van és béke" - interjú Warnusz Zsuzsával

Április 2-án, az A38 Hajón mutatja be legújabb, Finomra hangolva című lemezét a Budapest Voices, mely egy saját recepteket tartalmazó szakácskönyv melléklettel került forgalomba. Az albumon az Ocho Macho, Quimby, Magashegyi Underground és Kowalsky meg a Vega dalok átiratai mellett ezúttal egy saját, Warnusz Zsuzsa-szerzemény is szerepel.

Március 24-én látott napvilágot a Budapest Voices második nagylemeze, Finomra hangolva címmel. A kiadvány egy szakácskönyvvel egybekötve került forgalomba, mely a zenekar 13 tagjának 55 saját receptjét gyűjti egy csokorba, köztük olyan ínyencségekkel, mint például az almában sült koktélrák fehér mártással vagy a citromos vajas pulykamell petrezselymes rizzsel. Az Ízbűvölők névre keresztelt receptkönyv-mellékleten túl az új album különlegessége, hogy az ütőhangszerekkel kísért Ocho Macho, Quimby, Magashegyi Underground és Kowalsky meg a Vega dalok a cappella feldolgozásai mellett ezúttal egy saját, Warnusz Zsuzsa-szerzemény is helyet kapott a korongon, Boldog újjászületést! címmel. Az új kiadvány kapcsán, melynek teljes anyagát április 2-án, az A38 Hajón hallhatja először élőben a közönség, Warnusz Zsuzsát kérdeztem.

_MIR3013-2-2

A Budapest Voices nem egyszer okozott már meglepetést a közönségnek - koncerteztetek már metrómegállóban, sőt saját bolhapiacot is szerveztetek korábban jótékony céllal. A szakácskönyv ötlete honnan jött és a címek közti szójátékon túl hogyan kapcsolható az új albumotokhoz?

- A Budapest Voices próbái gyakran gasztronómiai élmények is, mert Gulyás Erika, a kórus egyik altja rendszeresen általa készített finomságokkal jelenik meg. Van, hogy süteményt hoz, előfordult, hogy bablevest, de sok mást is. Aztán a többiek is hoztak időnként sütiket. Innen jött az ötlet, hogy az ételeink receptjeit meg is oszthatnánk a rajongókkal. A Finomra hangolva lemezcím utal a szakácskönyvre, de elsősorban azért lett ez a cím, mert a második lemezünkön két kivételtől eltekintve andalgósabb, líraibb, finomabb hangzású dalok szerepelnek.

Mit kell tudni az Ízbűvölőkben szereplő receptekről?

- A szakácskönyvben 55 recept szerepel. Mindenki azoknak az ételeknek a leírását rakta bele, amiket a legjobban szeret elkészíteni. Szinte kivétel nélkül elmondható, hogy mindenki imád főzni, ezért a kötet összerakása nem jelentett senkinek sem problémát. Előfordult már közös bográcsozás is, bár az nem a nagy gasztronómiai élményekről szólt, hanem inkább arról, hogy beszélgessünk, és élvezzük egymás társaságát a próbatermen és turnébuszon kívül.

BudapestVoices_Izbuvolok

A kiadvány egyéb meglepetést is tartalmaz – a korongon sorakozó a cappella feldolgozások közt egy saját szerzemény is szerepel ’Boldog újjászületést!’ címmel. Volt valami különleges oka annak, hogy a második lemezetekre egy önálló dal is felkerült?

- Egyrészt úton-útfélen kérdezték újságírók és rajongók is hogy lesz-e saját dal, másrészt a kórustagokban és bennem is felmerült már ez. A Budapest Voices az elmúlt bő egy évben nagy átalakuláson ment át, voltak nehézségeink is, amin túl kellett tenni magunkat, mire végül újjászülettünk, és most úgy érzem, egyensúly van és béke - maradjon is ez így jó sokáig. :) A Boldog újjászületést! emiatt is passzolt a lemezhez. Saját dalaimból van már jó néhány. Mióta az eszemet tudom, kisebb-nagyobb szerzeményeim születtek különböző életszakaszaimban. Korábban akkor törtek elő belőlem, amikor egy nagy lezárás és egy újrakezdés közötti állapotomban éltem. Sokszor reggelig komponáltam a zongorám társaságában, ilyenkor tudtam igazán mélyen megnyílni. Mára már szerencsére nem kell ahhoz padlón lennem, hogy tudjak írni. Ahhoz valahogy nem volt még elég bátorságom, vagy inkább nem vagyok annyira exhibicionista, hogy főhősként felvállaljam magam és saját zenekart alapítva a saját dalaimat előadjam, de érzem, hogy ez előbb vagy utóbb megtörténik valamilyen módon, mert egyre többször jut eszembe.

A Budapest Voices alapvetően más zenekarok dalainak feldolgozására fókuszál. Mennyire támogatja a formáció többi tagja saját szerzemények megjelentetését, illetve van-e az együttesből még valakinek hasonló ambíciója?

- Amikor elmondtam az ötletet a kórusnak, hogy felkerülhetne a lemezre egy saját dalom, és kérdeztem, mit gondolnak erről, az együttes támogatott ebben, ez már régóta motoszkált mindannyiunkban. Nincs tervbe véve, hogy innentől kezdve a saját dalaimat dolgozzam át a Budapest Voicesnak, vagy kifejezetten erre a felállásra komponáljak új dalokat, de azért ellenemre se volna. :) Más tagnak nincs efféle ambíciója a kórusból. Most annyira a jelent éljük meg mindannyian, hogy egyelőre nem gondolkodunk a következő lemez témáján, de hamarosan megszületik az is. :)

Az új album teljes anyagát április 2-án mutatja be a zenekar az A38 Hajón. Mire lehet számítani a koncerten – esetleg egy újabb meglepetésre?

- Az Alternatívák és a Finomra hangolva lemezünk legerősebb dalait visszük színpadra. Az új lemez anyaga szinte teljesen elhangzik. Intenzív, energiával teli másfél órára számíthat az, aki megjelenik a hajón.

A Budapest Voices a cappella együttes 2013. áprilisában alakult. 12 kiváló énekesből és egy ütőhangszeresből áll. A kórus mai magyar underground zenekaroktól ad elő slágereket. Az eredeti dalokat Warnusz Zsuzsa művészeti vezető hangszereli, illetve ülteti át a cappella stílusba. A Budapest Voices első dala a Tankcsapdától az Adjon az ég volt, emellett már elkészült 14 átdolgozás, köztük a Quimby-től, Péterfy Boritól, a PASO-tól, a Magashegyi Undergroundtól és a Kowalsky meg a Vegától is. Az együttes bemutatkozó nagylemeze 2014. szeptember 16-án jelent meg Alternatívák címmel, speciális formában, egy saját újság, a Budapest Voices Magazin mellékleteként. A megjelenés napján a formáció tagjai egy különleges, reggeli koncertet adtak a Szent Gellért téri metrómegállóban.

BudapestVoices_Finomrahangolva

A közönség hallhatta már a kórust számos nagy rendezvényen, köztük a Budaörs Fesztiválon, a Campus Fesztiválon és a Fishing On Orfűn. Az eddigi budapesti koncertjük többsége, így a MOM Kulturális Központban, az A38 Hajón, a Kobuci Kertben és a Dürer Kertben telt házas volt. A zenekart legközelebb április 2-án az A38 Hajón láthatja a közönség, ahol a legújabb, Finomra hangolva című albumuk anyagát mutatják be az együttes tagjai. (Jegyek ITT) A CD – melynek megjelenését az NKA támogatta – az Ízbűvölők szakácskönyvvel egybecsomagolva már országszerte kapható a Tesco és az Auchan hipermarketekben. A budapesti koncert után több vidéki városban is előadja új és korábbi átdolgozásait a Budapest Voices, például Szegeden, Veszprémben, Debrecenben és Kaposváron.

Fotók: Máté Balázs

Hozzászólások