ors

Először beszéltek fájdalmukról a frontember nélkül maradt AWS tagjai

Szeptember 5-én a Budapest Parkban búcsúznak az AWS tagjai a fiatalon elhunyt énekesüktől. A bandatagokhoz több olyan zenészbarát is csatlakozik, akik közel álltak Siklósi Örshöz − az ő közreműködésükkel hangzanak fel aznap este a zenekar dalai, együtt emlékezve a kivételes frontemberre. 

Öt hónap telt el azóta, hogy Siklósi Örs elhunyt. A fiatal énekesnél tavaly nyáron leukémiát diagnosztizáltak, és bármennyire küzdött, a szervezete végül február elején feladta a harcot. Az AWS frontemberének halálhíre az egész országot megrázta, a zenészszakma egy emberként hajtott fejet az emléke előtt, rajongói mind a mai napig gyászolják, nemcsak hazánkban, hanem a határon túl is. Biztosan mindenki emlékszik rá, hogy 2018-ban az AWS volt az a zenekar, amely A Dal című műsor legnagyobb meglepetéseként a metal műfajt képviselve kijutott az Eurovíziós Dalfesztiválra, és a Viszlát nyár című dalukkal - még ha nem is győztek - a közönség körében óriási sikert arattak. A verseny után a bandát meghívták a világ legnagyobb metalfesztiváljára is: a Wacken Open Air színpadán léptek fel, amit a zenészek hatalmas megtiszteltetésnek éreztek.

Siklósi Örs kivételes frontember volt, olyasvalaki, akit a környezetében mindenki szeretett, távozása azokat is mélyen érintette, akik nem ápoltak vele szoros kapcsolatot. Bár a betegségéről nyilvánosan nem árult el részleteket, arra senki nem számított, hogy nem tér vissza a színpadra. Kevés bejelentkezése, illetve a zenekar év végi posztja is azt sugallta, hogy jó úton halad a gyógyulás felé, ezért is volt olyan sokkoló az AWS február eleji közleménye, amelyben az énekes távozásáról adott hírt a zenekar.

IMG_1995ll (4)

A zenekar tagjai (Brucker Bence - gitár, Kökényes Dániel - gitár, Veress Áron - dobok, Schiszler Soma - basszusgitár) most úgy döntöttek, kamera elé ülnek és megosztják, mi mindenen mentek keresztül az elmúlt egy évben, illetve mióta elvesztették a zenésztársukat. Ahogy azt már eddig is tudni lehetett, az énekesnek tavaly májusban a szemével voltak problémái − ez volt az első tünete a betegségének, amit csak hosszas kivizsgálások után, júliusban sikerült diagnosztizálni. A helyzetet a bandatagoknak is nehéz volt kezelni, nem tudták, mit tegyenek, mi a helyes egy ilyen szituációban, hogyan segíthetik a barátjukat.

"Szerencsére ő tette meg az első lépést, hogy elkezdett velünk erről beszélni. Azt is tudtuk, hogy jó esélyei vannak, hogy felgyógyuljon ebből a betegségből. Korán vették észre, ezerből egy tünet, ami nála volt, ez a szembénulás, amiből egyébként fel is gyógyult, magából az alapbetegségből, tehát a leukémiából. Csak hát ez egy rettenetesen hosszú és fájdalmas szenvedés ebből felépülni. A transzplantáció, amitől a csodát vártuk, ősszel történt meg, szeptemberben, és utána úgy is tűnt egy darabig, hogy minden rendben lesz, meg természetesen végig bizakodóak voltunk. Meg sem fordult a fejünkben a legrosszabb forgatókönyv."

A tagok szerint az énekes végig pozitívan állt a helyzethez és hitt a visszatérésében, amire az utolsó hónapokban is folyamatosan készült. Januárban telt le a műtét utáni kritikusnak mondott 100. nap, de a zenészek azt mondják, már korábban voltak bonyodalmak. Ettől függetlenül Siklósi Örs készült rá, hogy a közönséggel megossza a történteket, előre megírta hozzá a szöveget, ezzel is motiválva magát, hogy minden rendben lesz. Január végén azonban sajnos rosszra fordultak a dolgok. Társai szerint mindvégig méltósággal és példamutatóan viselte a betegségét, és elképesztő önzetlenségről tett tanúbizonyságot, hogy még a legnehezebb helyzetekben is gondolt arra, mi lehet velük.

"Volt pár életmentő műtéte, amin át kellett esnie a szövődmények miatt, és ezekben a pillanatokban is, amikor kitolták a műtőből, akkor is mondta, hogy egyszer úgy ébredt fel, hogy az volt az első gondolata, mi lehet velünk, hogy mi ezt hogy éljük meg."

Az interjúban a zenészek arról is beszéltek, hogyan próbálják feldolgozni egymás segítségével a történteket, illetve azt is kiemelték, hogy Siklósi Örs családja is támogatja őket abban, hogy folytatássák a zenélést. Azt már korábban lehetett tudni, hogy vannak kiadatlan dalok, amelyek később napvilágot láthatnak, ahogy arról is érkezett már hír, hogy egy emlékkoncert keretében szeretnének a rajongókkal közösen elbúcsúzni az énekestől. A videóból kiderül, hogy a frontember akaraterejének köszönhetően még a betegsége alatt is befejeztek három AWS-dalt, amelyek közül az első a Road Movie projekt keretében várhatóan augusztusban jelenik meg majd. A tagok szerint ez a szám azért is különleges, mert a zenei alapokat is maga a frontember írta. Ettől lett egy sajátos világa, és szerintük épp ezért egyetlen AWS-dalhoz sem hasonlítható. A tervezett emlékestre a szerzemény megjelenését követően, szeptember 5-én a Budapest Parkban kerül sor, ahol az AWS tagjai zenészbarátokkal kiegészülve állnak színpadra.

“Ez a koncert olyan, amiből mi és a barátaink is ki tudják venni a részünket, és ami segíti a feldolgozás folyamatát. Örs teljes életművének tudunk emléket állítani, nem csak mi, a szűk baráti társasága, hanem azok is, akikkel koncerteken találkozott. Szerettük volna, hogy nekik is legyen lehetőségük méltóképp elbúcsúzni Örstől.”

A zenekar egy 30 dalos műsorral készül, a koncert bevételéből pedig Siklósi Örs családja létrehozza a Siklósi Örs Alapítványt, amely többek közt olyan célokat tűz maga elé, hogy összegyűjti és kiadja az énekes még meg nem jelent verseit és dalait, illetve vállalja egy zenei tábor megszervezését, amelyet még Siklósi Örs maga álmodott meg. Ezen kívül terveik szerint évente pályázatot írnak ki, ahol kezdő zenekarok igényelhetnek támogatást karrierjük beindításához.

A szeptember 5-ei emlékest vendégfellépői: Aurevoir. zenekar, Áron András Apey - Lazarvs/Trillion, Bodor Máté - Alestorm, Csongor Bálint - Subscribe/Useme, Diószegi Kiki - Down For Whatever, Egyedi Péter - Óriás/Mmamt, Gere Dorottya - I’m Dorothy, Gordan Julian - Phrenia, Halász Ferenc - Depresszió, Kerecsen László - New Friend Request, Kiss Milán - Kies, Kovács Krisztián - Fish!, Kovács Pali - Paliék, Lukács László - Tankcsapda, Molnár Bálint - Jolly Jackers/ex-Insane, Molnár Máté - Road, Nagy Zoltán - ex-Phrenia, Németh Attila - ex-Turn Of Mind, Nova Prospect zenekar, Oravecz Kristóf - Paddy and the Rats, Pálinkás Tamás - Isten Háta Mögött/ Nagyúr, Radó Éden - Tiansen, Rimóczi Zsola - Fatal Error, Stefán Tamás - ex-Faminehill, Szivák Zsolt - Cloud9+, Varga Gergely - Meristem, Venyige Balázs - A Király Halott.

(Nyitókép: AWS - Facebook) 

Hozzászólások