Screenshot_864

A szülővé válást dolgozza fel dalaiban Zalai Richard - videó

A Travel the Unknown-t a IALAZ alapítója egy, a Dunán felvett live session videóban mutatta be. A brit Nieko Label gondozásában megjelent EP dalai azokat az érzéseket közvetítik, amelyeket Richard élt át, amikor megtudta, hogy apa lesz.

Zalai Richard neve az általa alapított IALAZ kapcsán már ismerős lehet. A formációval már rengeteg helyen felléptek Európában, ám a COVID miatt a zenekarozás is szünetelni kényszerült, így kezdte el írni végül saját chill, downtempo dalait. Szólóprojektjének első száma, a Like Sailing március közepén debütált, a sors pedig úgy hozta, hogy ezen a napon született meg a kislánya is.

A Travel the Unknown dalai épp a szülővé válás folyamatát mesélik el attól a pillanattól kezdve, hogy milyen érzések, öröm és félelem kavarogtak benne, amikor kiderült, hogy apa lesz, a várakozás 9 hónapján keresztül egészen a születés csodájáig. Az album analóg polaroid technikával készült borítóképe is az első ultrahangos fotóra emlékeztet.

A felvételen egy különleges, ARP 2600-as felmoduláris szintetizátor is helyet kapott. A hangszerért Richard és felesége egészen Bulgáriáig utaztak, hazafelé azonban a szerb határon a határőrök nem szerették volna átengedni őket kenőpénz nélkül, mígnem hosszas vitatkozás után végül Richard felesége meg nem győzte őket azzal, hogy mit szólnának, ha az ő várandós feleségüket stresszelnék így. A történet érdkessége, hogy maguk is csak hetekkel később tudták meg, hogy babát várnak, így tulajdonképpen először a két határőrrel osztották meg a nagy hírt.

Maga a forgatás sem ment zökkenőmentesen, ugyanis három perccel a felvételek megkezdése előtt hatalmas vihar tört ki.

“Alsógatyára vetkőzve próbáltuk menteni a hangszereket és a kameratechnikát. Végül azért játszom mezítláb – ahogy pár snittben látszik – mert teljesen szétázott a cipőm is. A csapzott, össze-vissza álló hajam sem a fodrász ötlete volt” – emlékszik vissza Richard. – “A szakadó eső után nem azon izgultam, hogy sikerül-e a forgatás, amire annyit készültünk, hanem azon, hogy a ponyvákat és takarókat levéve a hangszerekről mi az, ami nem ázott be vagy lett zárlatos, esetleg totálkáros. Szerencsére minden megúszta, még a hangfalak is, amikből úgy kellett kiönteni a vizet”.

Travel the Unknown:

A forgatásról werk video is készült. A 15 perces videóban a zene mellett a Szabadság-híd és a Lánchíd közti panorámát is élvezhetjük a lassan úszó hajóról nézve, ahogy manapság nincs rá lehetőségünk.

Behind the Scenes:

Az EP a brit Nieko Label gondozásában jelent meg, az utómunkát pedig neves berlini szakemberek végezték.

Hannes Bieger keverte, aki többek között dolgozott már Ame, Ben Klock vagy Tale of Us lemezein, a masterelést pedig Zino Mikorey végezte, aki Max Cooper, Olafur Arnalds vagy Nils Frahm lemezeit véglegesítette már. Mikor összegyűjtöttem a bátorságom, hogy írok nekik fel voltam készülve arra, hogy elutasítanak azzal, hogy hónapokra előre be vannak táblázva vagy egyszerűen úgy vélik, hogy a felvétel nem üti meg azt a színvonalat, amihez hozzászoktak. Hannes első e-mail válasza is annyival zárult, hogy küldjem át a felvételt és utána beszélhetünk. Nagyon örültem, mikor elküldve a felvételt pár perc múlva már írt is, hogy nagyon tetszik neki a zene és örömmel dolgozna rajta.”

 

 

Hozzászólások