Foo Fighters

Dave Grohl nem viccelt - elképesztően jól szól a Foo Fighters új albuma

Pénteken jelent meg a Foo Fighters régóta várt Concrete and Gold című albuma, amit a zenekar egy olyan producerrel készített, aki korábban pop előadókkal dolgozott. Dave Grohl egy gigantikus rockalbumot ígért, amit meg is kaptak a rajongók.

"Négy évvel ezelőtt történt - hazafelé vezettem az autómmal, amikor egyszer csak megszólalt a rádióban a The Birds & The Bees együttes Again & Again című dala. Teljesen lenyűgözött" - meséli Dave Grohl abban az animációs videóban, mely a szeptember 15-én megjelent Concrete and Gold című album készítéséről szól. "Néhány hónappal később épp egy étteremben ültem, mikor körbepillantva megláttam a srácot a The Birds & The Bees -ből." Dave azt mondja, azonnal átrohant hozzá és sűrűn elnézést kérve bemutatkozott - így kezdődött a barátsága Greg Krurstin-nel, akiről kiderült, hogy producerként Pink-kel, Sia-val  és Adele-vel is dolgozott.

Dave és Greg sokszor lógtak együtt és rengeteget beszélgettek a zenéről. Grohl közben rájött, hogy Kurstin mekkora zseni. Mikor a zenekar úgy döntött, nekiáll egy új album elkészítésének, az énekes felvetette a menedzserüknek, mi lenne, ha őt bíznák meg a produceri munkálatokkal. A menedzser persze azonnal elvetette az ötletet, arra hivatkozva, hogy Kurstin már sztár szakembernek számít. Később aztán az egyik találkozásukkor maga producer említette Dave-nek, hogy ha szeretne albumot csinálni, ő szívesen dolgozna vele. Bár a zenekar többi tagja kicsit furcsállta a dolgot, végül létrejött a megállapodás köztük és hamarosan hozzáláttak a dalok rögzítéséhez Hollywoodban, a Sunset boulevardon található EastWest Studióban, ahol olyan nevek dolgoztak korábban, mint a The Beach Boys, az AC/DC, a Rolling Stones és Frank Sinatra.

foo fighters

A felvételek alatt sok más híresség is megfordult a stúdióban - Dave ott ismerkedett meg például Shawn Stockman-nel a Boyz II Men-ből, akit aztán rávett, hogy énekeljen a lemezükön. A végeredmény annyira lenyűgözte a Foo Fighters énekesét, hogy felhívott még néhány embert, működjenek közre az új albumon. Olyan is volt, aki maga ajánlkozott - így került fel Justin Timberlake a Make It Right című dalban vokalistaként a korongra. A vendégelőadók közül egyébként Shawn Stockman a Concrete and Gold, Inara George a Diry Water, Alison Mosshart a La Dee Da és a The Sky Is a Neighborhood című számban vokálozik, Dave Koz a La Dee Da dalban szaxofonozik, Paul McCartney pedig a Sunday Rain című számban dobol.

Az összesen 11 új szerzeményt felvonultató Foo Fighters albumon dolgozni Greg Kurstin és a zenekar számára is kihívás volt, a producernek ugyanis korábban soha nem volt köze a rock/metal zenéhez, Grohlék pedig még sosem vontak be a munkába pop vonalon mozgó szakembert azelőtt. A kész anyag keverését sem bízta akárkire a banda: a Radiohead anyagai mellett bábáskodó Darrel Thorp öntötte végső formába a Concrete and Gold lemezt.

Grohl korábban annyit mondott a közös munka kapcsán: "Egy minden eddiginél monumentálisabb megszólalású Foo Fighters lemezt akartam. Egy gigantikus rockalbumot, de Greg Kurstin dallamvilágával és hangszerelési megoldásaival. Mintha a Motörhead elkészítené a saját verzióját a Sgt. Pepperből vagy valami hasonló." - nos, valóban sikerült egy burtálisan jó lemezt összerakniuk.

Az albumról korábban már bemutatott néhány dalt a zenekar, melyek közül a Run című szám klipjét a Youtube-on 24 óra alatt több mint 2 millióan látták, az iTunes slágerlistáján pedig a Top 5-ben startolt. A lemez megjelenésével egyidőben a banda megnyitotta a saját pubját is Londonban, ahol kizárólag Foo Fighters dalok szólnak, speciális Foo Fighters italokat szolgálnak fel, és exkluzív merch termékeket, illetve limitált kiadású ritkaságokat is begyűjthetnek a fanok. A Foo Fighters Arms szeptember 20-ig várja az érdeklődőket. Az új albumhoz pedig új turné is tartozik: a londoni O2 Arena-ban és a Royal Albert Hallban szervezett fellépések után a banda 7-től ismét az Egyesült Államokban koncertezik. A tz amerikai turnét a Cal Jam 17 fesztiválon nyitják a san bernardino-i Glen Helen Regional Parkban: az esemény egy 12 órás rock’n’roll őrület lesz olyan nevekkel, mint a Cage The Elephant, a Queens of the Stone Age és Liam Gallagher.

Hozzászólások