Screenshot_64k

"Szupersztár zenész leszek, aztán megölöm magam"- ma lenne 50 éves Kurt Cobain

Ma ünnepelné 50. születésnapját a Nirvana frontembere. Kurt Cobain 27 esztendősen vetett véget életének, a heroinfüggő és súlyos depresszióval küzdő zenészre otthonában találtak rá három nappal azután, hogy fejbe lőtte magát. Tragikusan rövid, ám mindneképp páratlanul nagy hatású zenei karrierjének emlékét Seattle-ben az EMP Múzeum Nirvana gyűjteménye őrzi. Rajongói mind a mai napig emléktárgyakat helyeznek el a zenész háza előtti padon.

Kurt Cobain 1967. február 20-án született a Washington állambeli Aberdeenben. Kilenc éves korában szülei elváltak, melynek hatására befelé fordult, dacos lett - egy ajándékba kapott gitár volt az egyetlen öröme. 1993-ban egy interjúban így emlékezett vissza erre az időszakra:

„Hirtelen az egész világom megváltozott. Nem tudtam a barátaimra nézni az iskolában, mert kétségbeesetten akartam, hogy egy klasszikus, átlagos családban éljek én is - anya, apa...”

Cobain nem szeretett iskolába járni - csak a rajzolás, a festészet és az éneklés érdekelte, főleg a Beatles és a Monkees, majd a Black Sabbath, a Kiss és a Sex Pistols dalait hallgatta. Már kamaszként is foglalkoztatta az öngyilkosság, tizennégy évesen videót készített "Kurt véres öngyilkosságot követ el" címmel, és gyakran mondogatta: "Szupersztár zenész leszek, aztán megölöm magam, és a dicsőség lángja fog övezni."

Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

A lázadó Cobain 1982-ben elköltözött otthonról - barátoknál, olykor híd alatt, várótermekben töltötte az éjszakáit. Az iskolát abbahagyta, helyette punkkoncertekre járt, később a Melvins nevű együttes mindenese lett. 1985-ben Fecal Matter néven zenekart alapított, majd 1987-ben Krist Novoselic basszusgitárossal és Aaron Burckhard dobossal elindította a Nirvanát. 1989-ben rögzítették első, Bleach című albumukat, melyen punk, heavy metal és indie rock elemeket ötvöző grunge stílusú szerzemények hallhatók. Több csere után 1990-ben Dave Grohl lett a zenekar dobosa, aki jelenleg a Foo Fighters énekes-gitárosa. 1991-ben érkezett el az igazi áttörést számukra a Nevermind című lemez kiadásával, melyből több mint 30 millió példány fogyott, és azóta is minden idők legjobbjai közt tartják számon.

Fotó: Pogonyi Nóra - Aria Pro 2 gitár, amin Kurt Cobain játszott 1990 májusában és 1990. szeptember 22-én tört szét Seattle-ben a Motorsports International Garage-ban

Fotó: Pogonyi Nóra - Aria Pro 2 gitár, amin Kurt Cobain játszott 1990 májusában és 1990. szeptember 22-én tört szét Seattle-ben a Motorsports International Garage-ban / EMP Museum, Seattle - 2016.

A hirtelen jött népszerűség Cobaint félelemmel töltötte el. A kis klubokat felváltó hatalmas koncerttermek és stadionok, a folyamatos turnézás, a média fokozódó figyelme és gyomorpanaszai egyre inkább megviselték - a zenész heroint kezdett használni, mániás depressziója egyre súlyosbodott, a drogot többször is túladagolta. 1992-ben úgy tűnt, rendeződik az élete: elvette Courtney Love-ot, a Hole énekesnőjét, aki egy leánygyermekkel ajándékozta meg. Idővel azonban megromlott a kapcsolatuk és Cobain a zenésztársaival is egyre távolságtartóbb lett. A Nirvana harmadik, utolsó lemeze, az 1993-as In Utero már nem aratott olyan átütő sikert.

EMP Musem, Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

EMP Musem, Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

1994-ben egy újabb drogtúladagolás után Cobain elvonókúrára ment, a kezelést azonban félbehagyta - megszökött a klinikáról, napokig nem is tudtak róla semmit. Holttestét április 8-án találták meg az otthonában, Seattle-ben, a vizsgálatok szerint április 5-én lőtte fejbe magát. Bár a szervezetében drogot és gyógyszereket is kimutattak, halálának körülményeit a mai napig bizonytalanság övezi. A hátrahagyott levelei alapján feltételezhető, hogy az érzékeny zenész nem tudta elviselni azt a roppant sikert, ami hirtelen rászakadt, úgy érezte, képtelen hiteles maradni, annak ellenére, hogy a Nirvana páratlan karrierje egyértelműen az ő tehetségéből fakadt. Tragikus halála miatt a zenekar tíz esztendőt sem élt meg, zenei hatása azonban mind a mai napig érezhető.

A ház, melyben Cobain önkezűleg vetett véget életének, Seattle-ben a Lake Washington Blvd-on áll, a mellette elterülő kis tisztáson pedig még mindig ott az a pad, ahol úgy tartják, Kurt gyakran ücsörgött annak idején. A rajongók mind a mai napig elzarándokolnak oda, hogy üzeneteket véssenek a régi deszkákba, vagy egy-egy emléktárgyat, virágot helyezzenek el. Jómagam 2016 tavaszán jártam először Cobain házánál.

Fotó: Pogonyi Nóra - Pad Kurt Cobain háza mellett

Fotó: Pogonyi Nóra - Pad Kurt Cobain háza mellett

IMG_5031a

Fotó: Pogonyi Nóra - Kurt Cobain háza

Évekkel Kurt Cobain halála után kezdték Seattle-t Junkie Town (drogos város) névvel illetni - elsőként a Rolling Stone magazinban. Közvetlenül a város szimbólumaként ismert Space Needle csillagvizsgáló mellett található az EMP Múzeum, ahol az állandó és időszakos kiállítások közt egy Nirvana gyűjtemény is helyet kapott. A Taking Punk To The Masses elnevezésű tárlat bőséges információval szolgál a zenekarra vonatkozóan, egyben azt az underground zenei színteret is bemutatva, melyben az együttes született és fejlődött. A több mint 150 relikviát őrző tárlat a poszterek, albumok és plakátok mellett igazi ritkaságokat is felvonultat - demókazetták, kéziratok, hangszerek, fotók és személyes tárgyak sorakoznak a terem félkörívben elhelyezett vitrinjeiben, illetve régi felvételek és olyan történetek várják az érdeklődőket, melyeket a független zenei szcéna kulcsfigurái, köztük Dave Grohl és Krist Novoselic, azaz a Nirvana tagjai mesélnek el. (lsd. alább a galériában)

EMP Múzem, Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

EMP Museum, Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

nirv

EMP Museum, Seattle / 2016. - Fotó: Pogonyi Nóra

Cobain halálával bekerült a 27-esek klubjába, Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison mellé. Ők azok a rock - és blueszenészek, akik huszonhét éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között hunytak el. Életéről Brett Morgen filmet készített Cobain: Montage of Heck címmel. Az alkotás megszületésében Cobain családja is közreműködött, egyik producere a lánya, Frances volt. A film elkészítéséhez egy bérelt széfben őrzött, korábban sosem hallott felvételeket, 200 órányi kiadatlan hanganyagot és több mint négyezer oldalas írást is használt az alkotó - így sikerült egy valóban bensőséges portrét festenie a művészről, aki egyébként csak ritkán nyílt meg másoknak. A filmet 2015-ben mutatták be a Sundance Fesztiválon.


Fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások