Seattle

Minivakáció Seattle-ben

Jimi Hendrix, Duff McKagan, Bill Gates, Kurt Cobain - csak néhány név azok közül, akik Seattle-ből származnak. Itt játszódik a Grace Klinika és a Sötét angyal című tévéfilmsorozat, de innen indult a Pearl Jam, a Soundgarden és az Alice in Chains is. Egyesek a grunge zenei stílussal és a drogokkal kötik össze, mások eső-, illetve smaragdvárosként emlegetik sajátos természeti adottságai miatt - egy biztos, "látogatnivaló" akad bőven Washington állam legnagyobb településén.

A csillagok földje és a kaszinóváros után, ahol az elmúlt években már többször is megfordultam, egészen más élményeket adott Seattle, ahová a múlt héten ugrottam át néhány napra Los Angelesből. Az Egyesült Államok északnyugati területének legnagyobb települését, mely a Puget Sound öböl és a Washington tó között terül el, az 1850-es években alapították, és a környék legendás indián törzsfőnöke után nevezték el. Csapadékos időjárása miatt "Rain City"-ként is emlegetik - erre készülvén mielőtt elindultam, telepakoltam meleg ruhával a bőröndömet, és biztos, ami biztos, kabátban és bakancsban szálltam gépre. Persze Seattle rafinált egy hely - jól meg is szívatott természetesen; amint kiléptem a terminálból, rögtön arcon csapott a hőség, és mikor körbepillantottam, rájöttem, hogy egyedül én vagyok az az idióta, aki nyakig beöltözve ácsorog a poggyászával.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Miután a tömegközlekedés - ellentétben a Los Angeles-ivel - itt teljesen működőképes, úgy döntöttem, vonatra szállok és még mielőtt lepakolnám a cuccaimat Capitol Hill-en, beugrok Seattle híres piacára, ahol a világ legelső Starbucks üzlete is üzemel. Dús fenyveseken, zöldellő tájakon, vidékies jellegű külvárosi részeken keresztül futott a sínpár a központig, ahol aztán hamarosan a föld alatt folytatta útját a szerelvény. Miután kiszálltam, egy úriember nagyon kedvesen útbaigazított, így a toronyházak közt szlalomozva egy-kettőre meg is találtam a Pike Place Market-et. Seattle legrégebbi piaca, mely 1907 augusztusában nyolc farmer közreműködésével indult, igazi látványosságnak számít - évente 10 millióan látogatják és mára éppoly fontos részét képezi a városnak, mint az örökzöld növényzet, a hegyek és a víz. Miközben az ember az árkádok útvesztőiben bolyong, teljesen átveszi a hely hangulatát, maga elé képzelve a korabeli utcazenészek, halászok és farmerek hadát. Az árusok a legkülönfélébb termékeket kínálják, egyesek helyben, a nyilvánosság szeme láttára készítve azokat - mint ahogy az egyik sajtüzletben, ahol a kirakaton keresztül figyelemmel lehet kísérni a termék előállításának folyamatát. Úton-útfélen kóstoltatnak az eladók, barátságosan szóba elegyedve a járókelőkkel, a jó hangulathoz pedig az utcazenészek produkciója is nagyban hozzájárul.

Fotó: Pogonyi Nóra - Pike Place Market

Fotó: Pogonyi Nóra - Pike Place Market

A piac 11 épülete körülbelül 500 boltnak, étteremnek és standnak ad helyet - köztük a Starbucks első üzletének, mely a Virginia és a Stewart Street között, a Soames-Dunn épületében található és igen népszerű a márka kedvelőinek körében. Összesen kétszer látogattam el a helyre, mindkétszer hosszú sor kígyózott a bejárat előtt. A kávéóriás egyébként a legelső boltját eredetileg egy blokkal északabbra, a Western Avenue-n nyitotta 1971-ben, és csak 5 évvel később költözött át a Pike Place Market-re, miután a korábbi épületet lerombolták.

Fotó: Pogonyi Nóra - Starbucks / Pike Place Market

Fotó: Pogonyi Nóra - Starbucks / Pike Place Market

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Seattle nagyon élhető település. Változatos a domborzata - rengeteg park, meseszép tavak és gazdag növényvilág várja az idelátogatókat, elérhető közelségben a pezsgő és jóval zajosabb óvárosi résztől. Capitol Hill, a kerület, ahol laktam, igazán kellemes környéknek bizonyult. Modern apartmanházak és kisebb magánházak sorakoznak a hegyeken-völgyeken át vezető, dús növényzettel szegélyezett utak mentén, néhol csendesebb, máshol nyüzsgőbb szakaszok egymásutánjában. A Broadway Avenue-n kisebb-nagyobb éttermek, hangulatos kávézók és bárok várják a kikapcsolódni vágyókat, a magasabb fekvésű részek, illetve a Melrose Avenue északi szakasza pedig fantasztikus kilátást nyújt a Downtown toronyházaira. Estefelé sokan sétálnak arrafelé, hogy megcsodálják, ahogy a lenyugvó nap vörösbe borítja a várost és a távolban magasodó hegyormokat.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A város szimbólumaként ismert Space Needle csillagvizsgáló Seattle egyik legkeresettebb turistalátványossága. 25 dollárért bárki felmehet a 158 méter magas toronyba, melynek tetejéről 360 fokban terül el "lábai alatt" a település. Hála a napos időnek, fantasztikus kilátásban volt részem, mikor fellifteztem a felhők közé - teljesen más élményt adott, mint anno New York-ban az Empire State Building, amit szakadó esőben, vagy Las Vegasban a Stratosphere Tower, amit éjszaka látogattam meg. A toronyban egyébként van egy SkyCity névre keresztelt forgó étterem is, de a fotózáson kívül engem más nem nagyon érdekelt ezúttal.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

spn (1)

Fotó: Pogonyi Nóra - Space Needle

Közvetlenül a Space Needle mellett található az EMP Múzeum, mely állandó és időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket. Miután túlnyomórészt zenei vonatkozású az érdeklődésem, kihagyhatatlan dolognak számított az intézmény Nirvana és Jimi Hendrix tárlata, valamint a gitár gyűjtemény.

Fotó: Pogonyi Nóra - EMP Museum

Fotó: Pogonyi Nóra - EMP Museum

A Taking Punk To The Masses elnevezésű kiállítás bőséges információval szolgál a Nirvana zenekarra vonatkozóan, személyes történeteket tárva a nyilvánosság elé, és egyben betekintést nyújtva az underground zenei színtérre, melyben az együttes született és fejlődött. A több mint 150 relikviát őrző tárlat a poszterek, albumok és plakátok mellett igazi ritkaságokat is felvonultat - demókazetták, kéziratok, hangszerek, fotók és személyes tárgyak sorakoznak a terem félkörívben elhelyezett vitrinjeiben, illetve régi felvételek és olyan történetek várják az érdeklődőket, melyeket a független zenei szcéna kulcsfigurái, köztük Dave Grohl és Krist Novoselic, azaz a Nirvana tagjai mesélnek el.

Fotó: Pogonyi Nóra - Aria Pro 2 gitár, amin Kurt Cobain játszott 1990 májusában és 1990. szeptember 22-én tört szét Seattle-ben a Motorsports International Garage-ban

Fotó: Pogonyi Nóra - Aria Pro 2 gitár, amin Kurt Cobain játszott 1990 májusában és 1990. szeptember 22-én tört szét Seattle-ben a Motorsports International Garage-ban

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Bár az 1987-ben létrehozott együttes az alapító-énekes Kurt Cobain tragikus halála miatt tíz esztendőt sem élt meg, hatása a rockzenei színtéren a mai napig érezhető. A ház, melyben Cobain saját kézzel vetett véget életének, a Lake Washington Blvd-on áll, a mellette elterülő kis tisztáson pedig még mindig ott az a pad, ahol úgy tartják, Kurt gyakran ücsörgött annak idején. A rajongók mind a mai napig elzarándokolnak oda, hogy üzeneteket véssenek a régi deszkákba, vagy egy-egy emléktárgyat, virágot helyezzenek el. Évekkel Kurt Cobain halála után, aki maga is heroinfüggő volt, kezdték Seattle-t Junkie Town (drogos város) névvel illetni - elsőként a Rolling Stone magazinban.

Fotó: Pogonyi Nóra - Pad Kurt Cobain háza mellett

Fotó: Pogonyi Nóra - Pad Kurt Cobain háza mellett

IMG_5031a

Fotó: Pogonyi Nóra - Kurt Cobain háza

Az EMP Múzeum Hendrix abroad kiállítása a zenész utazásaira fókuszál. Jimi Hendrix több mint 500 országban lépett fel és több mint 130 dalt rögzített 16 stúdióban világszerte. Csak nagyon ritkán tartózkodott egy hónapnál tovább ugyanazon a helyen - rövid élete a fellépések, a dalrögzítés, a repülés és a hotelek végtelen sorozata volt. A képek és poszterek mellett az ikon bőröndjeit, sőt az útlevelét és a naplóját is tartalmazza a gyűjtemény, és azt az elektromos keverőpultot, mely a személyes stúdiójának a darabja, és életének utolsó hetében használt.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A drog- és alkoholproblémákkal küzdő Jimi Hendrix fiatalon, 27 éves korában, feltehetően gyógyszer túladagolásban halt meg - testét Seattle külvárosi részén, a Rentonban található Greenwood temetőben helyezték végső nyugalomra. A sírhely bárki számára nyilvánosan látogatható. A zenészről készített életnagyságú bronzszobor, melyet Daryl Smith jegyez, a Broadway Avenue és a Pine Street kereszteződésénél áll Seattle-ben.

Fotó: Pogonyi Nóra - Jimi Hendrix Statue

Fotó: Pogonyi Nóra - Jimi Hendrix Statue

IMG_4178a

Fotó: Pogonyi Nóra - Jimi Hendrix Memorial

Az EMP Múzeum egyik különleges zenei érdekessége a Guitar Gallery. A The Quest for Volume tárlat 55 hangszert vonultat fel az 1770-es évektől napjainkig, köztük Eric Clapton első Stratocaster gitárjával, illetve egy másikkal, melyen Jimi Hendrix játszott több koncerten. A bejárat előtt Trimpin hatalmas szoboróriása fogadja a látogatókat, mely közel 700 hangszer felhasználásával készült.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Pont egy nappal azelőtt halt meg Prince, hogy az EMP Múzeumban jártam. Az intézmény maga is megemlékezett a zenész legendáról - egy kivetítőn Prince klipeket játszottak, és kiállították azt a pénztárgépet, melyet a Minneapolisban található First Avenue Klub előadásainál használtak a nyolcvanas években, ahol a sztár Purple Rain című filmjét forgatták 1983-ban. Prince rajongói fájdalmukat a múzeum épületének falába vésték - a bejáratnál graffitik sora fogadott.

IMG_4857a

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A zenei vonatkozású látnivalók mellett próbáltam más jellegű programokat is szervezni - egyik nap például elsétáltam a Volunteer Parkba, hogy megcsodáljak valamicskét a város gazdag természeti szépségeiből is, onnan pedig átgyalogoltam a Lake View temetőbe - ott nyugszik Bruce Lee és fia Brandon Lee, aki 28 évesen, A Holló című film forgatása közben veszítette életét.

Fotó: Pogonyi Nóra - Bruce Lee és Brandon Lee sírja

Fotó: Pogonyi Nóra - Bruce Lee és Brandon Lee sírja

Rengeteg mást is meg lehetne nézni Seattle-ben - a repülés szerelmeseinek például kihagyhatatlan a The Museum of Flight, a Twin Peeks rajongóinak pedig szinte kötelező ellátogatniuk a város külterületén található Twede's Cafe-ba. El lehetne sétálni Duff McKagan házához (3643 42nd Ave), vagy Bill Gates rezidenciájához (1835 73rd Ave NE, Medina), de fel lehetne kutatni Mecklemore otthonát is Capitol Hill északi részén. Mindemellett a település bővelkedik hangulatos éttermekben és kávézókban, a természeti adottságok pedig változatos szabadtéri programokra adnak lehetőséget. Nekem most ennyi fért bele a minivakációmba - legközelebb pótolom az elmaradt részeket.

Fotók - Pogonyi Nóra

 

Hozzászólások