Chris_Cornell_2015

Chris Cornell maga döntött úgy, hogy nem folytatja tovább

Május 17-én éjjel, a Detroitban tartott koncertje után holtan találták a Soundgarden énekesét a hotelszobájában. Az orvosszakértő csütörtök este megerősítette: Chris Cornell felakasztotta magát. A zenész legenda 52 éves volt.

Az egész világot megrázta Chris Cornell halálának híre. A Soundgarden és az Audioslave 52 éves énekese május 17-én a Fox Theathre-ben lépett fel Detroitban - holttestét nem sokkal a koncert után az MGM Grand hotelben találta meg a család egyik barátja, akit Cornell felesége hívott az énekes hogyléte felől érdeklődve. A tragédia körülményeiről kezdetben ennél többet nem lehetett tudni. A hatóságok csak annyit közöltek, éjfél körül kaptak segélykérő hívást az MGM Grand hotelből, ahol a kiérkező egységek Chris Cornellt a fürdőszobájában fekve, holtan találták. A történtek kapcsán az öngyilkosságot sem zárták ki.

Az énekes halálhíre sokkolta a családot - a felesége nyomatékosította, semmi jel nem utalt arra, hogy Cornell öngyilkosságot tervez. A tragédia után rengeteg híresség fejezte ki döbbenetét és fájdalmát a közösségi téren - szívhez szóló soraik szintén arra engedtek következtetni, hogy a zenész nem önkezűleg vetett véget az életének. Az orvosszakértői vizsálat azonban végül csütörtök este hivatalosan is megerősítette: Chris Cornell a szerdai koncertje után felakasztotta magát.  

Arra, hogy a látszólag boldog családban élő, sikeres zenész, akit olyan sokan szerettek, miért döntött úgy, hogy nem folytatja tovább, egyelőre nincs magyarázat. De bármi is volt az oka, halálával pótolhatatlan veszteség érte a zenészvilágot. Talán könnyebb lenne elfogadni, ha valamilyen betegség vagy baleset miatt távozott volna az élők sorából, mert így bebizonyosodott, hiába voltak körülötte annyian, senki nem vette észre, hogy bajban van az énekes. Biztos lesznek, akik elítélik - akik az öngyilkosságot önző cselekedetnek tartják -, az én személyes meglátásom viszont egészen más ezzel kapcsolatban. Valami nagyon komoly dolognak kell lennie a háttérben, hogy eljusson odáig az ember, feladja, nem csinálja tovább - olyasminek, amivel egyedül képtelen megbirkózni, és így válik aztán lelkileg labilissá.

Az énekes ezzel a dallal zárta utolsó koncertjét Detroit-ban:

Cornell zenei karrierje 1984-ben a Seattle-ben alapított Soundgarden-nel indult, mely a Nirvana, az Alice in Chains és a Pearl Jam mellett a grunge mozgalom egyik meghatározó zenekaraként vált ismertté világszerte. Az együttes 1992-ben Budapesten is fellépett, a Guns 'n Roses koncertje előtt. Az 1990-ben Andrew Wood (Mother Love Bone) emlékére indított Temple of the Dog alapítótagjaként Cornell a későbbi Pearl Jam zenészeivel is játszott, a 2000-es évek elejétől pedig már az Audioslave csapatát is erősítette, emellett szólóalbumokat is kiadott és filmzenékkel is foglalkozott karrierje során.

Cornell Seattle-ben nőtt fel. 13 évesen rendszeres drogfogyasztóként nagyon sok rossz tapasztalatot szerzett, így a szerekről 14 évesen lemondott végül. Két évig hol jobban, hol kevésbé agorafóbiás volt, senkivel nem törődött és nem beszélt, 16 éves koráig egyáltalán nem voltak barátai. Azok, akikkel korábban lógott, mind a drogok rabjai voltak és nem érezte úgy, hogy bármi közös lenne bennük. 16 évesen egyre komolyabban kezdett foglalkozni a zenével, dobolni tanult, miközben segédpincérként és mosogatóként dolgozott. "Az volt a legkeményebb időszak az életemben" - mondta egy korábbi interjúban a The Rolling Stone magazinnak.

Az 1984-ben alapított Soundgarden együttessel, mely ugyanabból a zenei közegből nőtt ki és táplálkozott, mint a Nirvana, a Pearl Jam és az Alice in Chains, Grammy-díjas zenész lett belőle. Ennek ellenére vártak még rá nehéz időszakok. Miután a zenekara szétesett, a házassága pedig tönkremenni látszott, egyre többet kezdett inni. 2003-ban, mikor is már évek óta szociális fóbiákkal és depresszióval küzdött, illetve az alkohol mellett a drogokhoz is visszatért, elvonókúrára ment - ezt követően állítólag teljesen tiszta maradt. Második házasságából két gyermeke született később, első feleségével szintén van egy közös kislánya.

Chris Cornellt a zeneiparban nagy tisztelet övezte - elképesztő hangi adottságokkal megáldott, tehetséges dalszerzőként bármilyen formációval dolgozott élete során, a siker sosem maradt el.

Nyugodjon békében.

 

Hozzászólások