Fotó: Pogonyi Nóra

Szuperprodukcióra készül a Tankcsapda - interjú a zenekarral

Pályafutásának legizgalmasabb show-jára készül a Tankcsapda. A debreceni rockerek április 28-án a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel, egyedi látvány- és hangzásvilágot ígérve a közönségnek. A zenekar tagjai április 5-én a Barba Negra Track-ben próbáltak, ahol bepillanthattunk a kulisszák mögé.

Tavaly év végén, a Főnix Csarnokban ért véget a Rohadék Rockcsempész turné, melynek során összesen 62 helyszínen játszott a Tankcsapda. Ezt követően egy különleges kiadvánnyal lepték meg a rajongóikat, mely két hónap alatt hatszoros platinalemez lett. A Dolgozzátok fel! című dupla feldolgozásalbum megjelenése után sem lazítottak sokáig a rockerek - pályafutásuk talán legnagyobb dobására készülnek: első önálló koncertjüket adják a Papp László Budapest Sportarénában.

- A 2012-es Rock a nevem turné záró koncertje az Arénában volt, de azt több zenekarral karöltve szerveztük – mondja Sidi. - Önálló fellépésre ott, abban a formában, ahogy április 28-án koncertezünk, még nem volt példa.

Tankcsapda - Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda - Fotó: Pogonyi Nóra

Lukács Lászlóval, Sidlovics Gáborral és Fejes Tamással szerdán délelőtt, a Barba Negra Track-ben tartott szabadtéri próbán beszélgettem, ahol az Arénabeli koncertre tervezett színpad „kicsinyített másán” gyakorolt a banda. Hamar kiderült, hogy valóban nem egy szokványos bulira készülnek – látvány és hangzás tekintetében is nagy meglepetésekkel számolhatunk, kezdve azzal, hogy a bulira teljesen átrendezik belülről az Arénát.

- Középen lesz a színpad, amit fontos kihangsúlyozni, mert egy csomó mindenki körszínpadnak aposztrofálja, ami nem igaz – magyarázza Fejes. - Csak maga a dob alatti forgó rész kör alakú.

Tankcsapda - Fotó: Reszegi László

Tankcsapda - Fotó: Reszegi László

Külföldi zenekarok gyakran alkalmazzák ezt a megoldást (gondoljunk csak a Metallica vagy a U2 koncertjeire), a magyar együttesek közül egyedül talán csak az Irigy Hónaljmirigy játszott korábban középre helyezett színpadon. Ez a szituáció a rajongóknak mindenképp kedvező, hiszen így megnő a küzdőtér befogadóképessége, a zenekar tagjait viszont új kihívásokkal szembesíti. A koncert alatt ugyanis folyamatosan mozgásban kell lenniük ahhoz, hogy az Aréna különböző pontjain bulizók ugyanazt az élményt kapják, és ne fordulhasson elő, hogy valaki csak a hátát látja a zenészeknek.

Elsősorban Lacinak és Sidinek jelent majd nagy feladatot ez az egész, hiszen a 27 éve megszokott komfortzónájukból mozdítja ki őket – mondja Tamás. – Be kell járniuk a színpadot, úgy, hogy közben a folyamatos mozgás természetes legyen. A kivetítők és a vizuálok persze segítenek majd, hogy emberközelibb legyen a szituáció, de így is nagy kihívás, hiszen teljesen át kell állítani az agyunkat valami olyasmire, amit korábban sosem csináltunk még. Szerintem nagyon izgalmas lesz.

Természetesen Fejes Tamás is mozog majd, de nem úgy, ahogy a zenésztársai – őt a dobfelszerelésével együtt pörgetik körbe.

- Nem egy folyamatos forgást kell elképzelni. Különböző irányba és ritmusban történik majd a dolog, úgy, hogy a látványt és Laciékat is kiszolgálja, és ne csak egy forgómajomnak tűnjek – viccelődik a dobos.

Fejes Tamás / Tankcsapda - Fotó: Pogonyi Nóra

Fejes Tamás / Tankcsapda - Fotó: Pogonyi Nóra

Ez persze nem minden – a kivetítőkkel összehangolt színpadi koreográfián túl pirotechnikai újításokkal turbózza fel a produkciót a banda, ami rendkívüli precizitást igényel a stáb minden tagjától.

- Sok olyan tüzes poén lesz, amit eddig még nem használtunk, pedig korábban is előszeretettel alkalmaztunk pirotechnikát. Sokan fognak izzadni majd – mosolyog Sidi, hozzátéve, hogy természetesen mindent ellenőrzés alatt tartanak, senkinek nem kell aggódnia a biztonsága miatt.

A próbát egy rövid sajtótájékoztatóval kötötték egybe, melynek keretében Bus István (Playboy főszerkesztő, újsgíró) kérdezgette a Tankcsapda tagjait / Fotó: Pogonyi Nóra

A próbát egy rövid sajtótájékoztatóval kötötték egybe, melynek keretében Bus István (Playboy főszerkesztő, újságíró) kérdezgette a Tankcsapda tagjait / Fotó: Pogonyi Nóra

Bár rengeteg ötletük van, azokat mindig összehangolják a biztonságtechnikával, a katasztrófavédelemmel és a tűzoltókkal is, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek aztán mindenből kihozni a maximumot. Mindezt persze úgy, hogy a jegyárakat elérhető szinten tartsák, és ne kelljen pluszköltséget terhelni a közönségre. Hogy minden tökéletesen működjön, nem csak gyakorolnak, hanem el is próbálják a produkciót, aminek a Tankcsapda történetében először forgatókönyve is van.

- Alapjában véve a koreográfiát kell gyakorolnunk, hogy pontosan tudjuk, mikor mi nyílik ki, robban fel, vagy forog, és hogy milyen tempóban – magyarázza Fejes. - Ennek van egy forgatókönyve természetesen, ami ugye azért nagyon veszélyes, mert a Tankcsapda ilyet még nem csinált. Az Arénában ezt csak egyszer tudjuk majd félig-meddig lepróbálni, a teljes műsorra sajnos nem lesz lehetőségünk. Így mindenféleképp agyban fogjuk összerakni a dolgokat. Egy Metallica ugye ezt már rutinszerűen csinálja, nekünk viszont nem tartozik a komfortzónánkba, persze mindenféleképp próbálunk mentálisan rákészülni, hogy ha valaminek a színpadon durrannia kell, akkor az durranjon.

A rockerek ezért is jöttek a Barba Negra Trackbe, hogy itt modellezhessék kicsiben a produkciót, melynek megvalósulását a szokásosnál jóval nagyobb stáb, körülbelül 80-100 ember segíti. A koncert napján két előzenekar melegíti majd be a közönséget, mielőtt két és félórás specifikus show-jával színpadra áll a Tankcsapda. Az egyik a Pennhurst, vagyis az a magyar banda, melynek egy pályázat útján lehetőséget adtak, hogy a Dolgozzátok fel! című dupla albumukra felkerüljenek egy dallal. Az csak egy bónusz, hogy az Arénába is meghívták a nu metal csapatot, azt mondják, azért, mert tényleg tetszik nekik, amit csinálnak és igazi jelenségnek tarják őket. A másik vendég a német Reload lesz, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak.

A zenekar tehát nagyon készül, folyamatosan próbálnak, már majdnem teljesen összeállt a koncertműsor is, ami minden bizonnyal lenyűgözi majd azokat is, akik egyébként rendszeresen járnak Tankcsapda koncertre. Mint kiderült, Sidi gyermekei nem tartoznak közéjük – bár apukájuknak ez egy fontos állomás, még kicsik egy Arénás koncerthez. 

- A kislánya szerint az, amit csinálunk, zaj – mondja Lukács nevetve, mire Sidi elmeséli, hogy mikor a Köpök rátok című dal végső verzióját megkapta, az autóban hallgatta meg a kislányával, aki a végén csak annyit mondott: - Apa, mi volt ez a borzalom? – De ez idővel változhat még, nem vagyok meglepve – teszi hozzá a gitáros mosolyogva.

A Tankcsapda első önálló Aréna koncertjére ITT tudsz jegyet váltani.

Szerző: Pogonyi Nóra

Fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások