punkik

Online is elérhető a magyar hardcore/punk világát feltáró dokumentumfilm

Július 4-én mutatták be a a fővárosi Toldi moziban a BP Underground című dokumentumfilmet, mely a hazai hardcore/punk - színtér történetét tárja fel 1980-as évek végétől a 2000-es évekig. Az alkotás néhány napig online is megtekinthető.

Koltay Anna és Turán Eszter rendezők gondolkodásmódját a mai napig meghatározza az az inspiratív közeg, amelyben felnőttek. Az alkotók szorosan kötődtek a különböző underground mozgalmakhoz - ebből született a Bp Underground című dokumentumfilm, egy tervezett sorozat első darabjaként. 

Az 1989 utáni hazai underground közeg irányzatairól eddig még nem született részletes, átfogó dokumentumfilm. A BP Underground az egyik legkeményebb műfajt, a szókimondó és erősen társadalomkritikus magyar hardcore/punk szubkultúrát járja körül, a társadalmi hatását, illetve a közösségépítő erejét is bemutatja, továbbá azt is, hogy Budapest milyen szerepet játszott a kialakulásában.  A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja a nézőt az adott csoport legjobb zenekaraitól a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus kocsmáig, a ’80-as évek végétől a kétezres évekig.

Az alkotást július 4-én mutatták be a budapesti Toldi moziban. Akik nem tudtak részt venni a vetítésen, az alábbi linken július 12-éig online is megtekinthetik:

A filmben megszólalnak:

Riger János / Böiler, Madár András / Böiler, Márton Attila /"Tizedes", a Marina Revüe, a Bandanas és a Tizedes meg a többiek, Jancsics Dávid / korrupciókutató szociológus, a Leukémia zenekar tagja, Oltai Kata / művészettörténész, Uj Péter / újságíró, Rupaszov Tamás / Trottel Records alapítója, Jakab Zoltán, Soós Balázs, Fellegi Ádám, Szalkai Tibor / a Dawncore és a Newborn egykori tagjai, Tóth Kristóf KRSA / Pannonia Allstars Ska Orchestra, Tóth Gergő / Blind Myself, Török Attila / Burning Inside, Szollár Bálint, Kuttner Tamás / Bridge to Solace, Somló Pál /Shellbeach, Pándi Balázs / The Taktika, Human Error Elegant, Merzbow, Koltay Anna, Turán Eszter / filmrendezők

Operatőr: Bálint Dániel, Rónai Domokos és Kóródi Dániel. Főcímzene Rendben Man / Felcser Máté. A new yorki felvételekben Éder Krisztián működött közre. Grafika: Blik Dániel. Vágó: Pálfalvi Réka és Várfoki Zoltán Zoulu. A dokumentumfilmet a Moviebar Productions gyártotta.

 

Hozzászólások