zenekpenn

A Pennhurst melegíti a közönséget az Arénában a Tankcsapda előtt

A Pennhurst nyitja a Tankcsapda Aránés buliját. A nu metal zenekar a debreceni rockerek Dolgozzátok fel! című dubla albumán már szerepelt egy dallal, most élőben is bemutatkozhatnak a csapdás-rajongóknak az április 28-ai szuperkoncerten.

Pályafutásának eddigi legnagyobb bulijára készül a Tankcsapda. A zenekar egy hangzásban és látványban is egyedülálló koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában április 28-án, ahol a német Reload csapata mellett a Pennhurst melegíti be a közönséget. A fiatal magyar együttest nem először karolják fel a debreceni rockerek - ők voltak azok, akik egy meghirdetett játék útján felkerültek egy dalfeldolgozással a Tankcsapda legutóbbi, Dolgozzátok fel! című kiadványára.

- Több száz izgalmas felvételt kaptunk, nagyon nehéz volt választani, de végül a Pennhurst-ben éreztünk egyfajta őserőt, plusz energiát, ahogy kiválóan ötvözik a modern gyomorbavágó súlyos riffeket, hörgős verzéket a dallamos énekekkel. Nem utolsó sorban nagyon tetszett, hogy nem csupán "eljátszották" a dalt, hanem átültették a saját zenei világukba - mondja Sidlovics Gábor (Sidi), a Tankcsapda gitárosa. - Nem ismertük őket sem személyesen, sem hallomásból - nehezen is találtuk meg a kontaktot hozzájuk, elkavartuk valahová. De aztán meglett, Fejes hívta fel őket - volt csuklás a vonal túloldalán. 

df

A 2014 januárjában alapított Pennhurst egy amerikai elmegyógyintézetről kapta a nevét, a zenészek ennek megfelelően, a rájuk jellemző viselkedési formák alapján, különböző mentális betegségekkel azonosulva keresztelték át magukat. Többszöri tagcsere után 2015 szeptemberében alakult ki a nu metal együttes végleges felállása: Scizo énekel, Maniac és Addicted gitároznak, Panicky dobol, Paranoid pedig basszusgitározik. A zenészek kizárólag az elmegyógyintézetben viselt kényszerzubbonyban lépnek színpadra, ami kiegészül gézből készült fejfedővel, maszkokkal és egyéb érdekes kellékekkel. Az első blikkre talán kicsit ijesztőnek tűnő imidzs egy erőteljes, effektekkel gazdagon ötvözött hangzásvilággal párosul, mely a dinamikát olykor egy-egy dallamosabb résszel megtörve válik valóban izgalmassá. A csapat egy olyan űrt igyekszik betölteni a magyar zenei palettán, amit a nu metal műfaj hiánya okoz.

A srácok hatalmas lehetőséget kaptak azzal, hogy a Tankcsapda Köpök rátok ímű dalának feldolgozásával szerepelhettek a debreceni rockerek dupla albumán, mely a megjelenés óta nyolcszoros platinalemez lett. Scizo szerint így jócskán lerövidült az az út, amin kezdő zenekarként végig kell menni egy bizonyos szint eléréséhez. A Tankcsapda is jól tudja, hogy "amatőrként" nem egyszerű érényesülni ugyanúgy, ahogy régen sem volt az. Sokszor cipelték ők is a felszerelésüket az ország egyik végéből a másikba azért, hogy öt - tíz ember előtt megmutathasság magukat. - Ha egy kicsit is segítünk ezzel a húzással egy olyan zenekarnak, akiken érezni, hogy már készen állnak a következő lépcsőfokra lépni, már megérte - mondja Sidi.

A Dolgozzátok fel! című dublakorong megjelenése után a sztori véget is érhetett volna, de később, mikor vendégzenekart kerestek az Arénás koncertjükhöz, arra gondoltak a Tankcsapda tagjai, hogy miért is ne hívják a Pennhurst csapatát, ezzel ismét támogatva őket.

- Hívhattunk volna egy több embert megmozgató, befutottabb produkciót is. Volt is jelentkező, de ha már beleakadtunk egy ilyen szimpatikus brigádba, akik ráadásul piszok jól muzsikálnak, inkább őket mutatjuk meg az Aréna közönségének! Ki támogassa ilyenformán a fiatal tehetségeket ha nem mi!? A Tankcsapdának hitvallása a rock zene építése, ezért értelemszerűen az utánpótlásról is igyekszünk gondoskodni, ha tudunk, bár még marhára nem tervezünk visszavonulni azért mi sem. - magyarázza Sidi hozzátéve, hogy elsősorban a jó zenéjük és a barátságos személyiségük miatt esett a Pennhurst-re a választásuk, így a fellépési lehetőséget igazából maguknak köszönhetik. - Biztos vagyok benne, hogy erőteljes előadásukkal, extrém megjelenésükkel sok ember figyelmét felkeltik majd az Arénában, aminek - utánuk persze - mi örülünk a legjobban!

És hogy a fellépési lehetőséghez mit szóltak a magyar nu metal banda tagjai?

- Ez is olyan meglepetésszerűen zajlott, mint amikor megtudtuk, hogy felkerültünk a lemezre. Fejes Tamás hívott minket telefonon és közölte, hogy annyira megkedvelték az átdolgozásunkat, meg a Pennhurst "feelingjét", hogy lehetőséget adnának nekünk az Arénás koncertjükön bemutatkozni előttük. Óriási volt az örömünk! - mondja a Pennhurst énekese, Scizo.

17523555_1417855928257690_5522919080485904673_n

A fiatal zenészek mindegyikének volt már zenekaros múltja a Pennhurst előtt, külön-külön játszottak már kisebb-nagyobb tömegnek, de együtt még nem igazán. Akkor szórakoztattak közösen népesebb közönséget, mikor 2015-ben az Ektomorf együttes elvitte őket a németországi turnéjára - de azt mondják, az Arénás koncert teljesen más lesz.

 - Már eleve a tény, hogy a Tankcsapda előtt játszhatunk, eléggé belénk rakta az ideget- mondja Scizo. - Az, hogy az itthoni number one koncerthelyszínen, az Arénában lesz erre lehetőségünk, ráadásul egy középre helyezett színpadon, szintén nem könnyített a paránkat leküzdeni. Ezt a kezdeti örömteli izgalmat mára sikerült hasznosítani, és beépíteni műsorunkba, hogy se a Tankoknak, se a közönségnek ne okozzunk csalódást. Szeretnénk, hogy a Tankcsapda már egy felcsigázott nézősereg előtt lépjen színpadra.

Scizo azt mondja, már most, a felkészülési időszakban nagyon sok tapasztalatot szereztek és biztos benne, hogy ezt a koncert csak gazdagítja majd. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy szakmailag stabilabbá váljanak és a Pennhurst elérje egyik fő célját, hogy amatőrből profi bandává fejlődjön.

- Kőkemény félórás produkcióval készülünk a nagyérdeműnek. Igyekeztünk olyan műsort összeállítani, amiből azok is képet kaphatnak rólunk, akik nem ismerik a Pennhurst munkáját. Ennek mérföldköve és szerves része a "Köpök Rátok" átiratunk - árulja el az énekes, hozzátéve: imádjuk játszani, az Arénában pedig még brutálisabban fog szólni, ezt garantáljuk!

most (2)

A Tankcsapda tagjainak is fontos állomás lesz az április 28-ai koncert - nem először lépnek fel az Arénában, de önálló koncertjük korábban még nem volt ott. A zenekar egy olyan szuperprodukciót ígér, amelyre magyar viszonylatban eddig nem nagyon volt példa: teljesen átrendezik a Budapest Arénát, a küzdőtér közepére helyezve a színpadot.

Az, hogy a közönség gyűrűjében csapnak a húrok közé, már önmagában kihívásnak számít, hiszen így - főleg az énekes Lukács Lászlónak és Sidinek - folyamatos mozgásban kell lenniük ahhoz, hogy az Aréna minden pontjáról nézve ugyanolyan élményt nyújtson a produkció, és ne fordulhasson elő, hogy valaki csak a hátát látja a zenészeknek. A doboknál ülő Fejes Tamást is megmozgatják majd - őt a felszerelésével együtt egy olyan emelvényre helyezik, amely meghatározott irányban és ritmusban forog. A bulit exkluzív látványelemek is kísérik - a kivetítők mellett pirotechnikával turbózzák fel a két és félórás produkciót. A zenekar nagyon készül, folyamatosan próbálnak, már majdnem teljesen összeállt a koncertműsor is, ami minden bizonnyal lenyűgözi majd azokat is, akik egyébként rendszeresen járnak Tankcsapda koncertre.

A Tankcsapda első önálló Aréna koncertjére, ahol a Pennhurts zenekar nyitja a bulit, ITT tudsz jegyet váltani.

Szerző: Pogonyi Nóra

 

Hozzászólások