Teglas Zoltan

"Nagyon szeretek itt játszani" - villáminterjú Téglás Zoltánnal

Budapestre érkezett a kaliforniai Ignite zenekar frontembere. Téglás Zoltánt a Barba Negra Music Club-ban csíptük el, ahol a Junkies együttes vendégfellépőjeként állt színpadra február 4-én. 

A Barba Negra Music Clubban mutatta be új nagylemezét február 4-én a Junkies. A zenekar a koncert végére egy különleges produkcióval készült: 'Nincs Pardon' című dalukat a kaliforniai Ignite együttes magyar származású frontemberével közösen adták elő.

Téglás Zoltánnal utoljára Los Angelesben beszélgettem - a Hvg.hu oldalán megjelent interjúban legújabb vállalkozásáról számolt be a zenész, melynek során drog - és alkoholrehabilitációs intézmények létrehozásában működik közre az Egyesült Államokban. Zoli már akkor említette, hogy a közeljövőben Magyarországon is szeretne a cégével rehabokat építeni. Bár nálunk inkább az alkoholizmus okoz problémát, az egészségbiztosítási rendszer esetleges változásával szerinte idővel itt is hasonló helyzet alakulna ki, mint Amerikában, ahol - részben azért, mert a nagyon erős gyógyszerekhez is könnyedén hozzá lehet jutni - a drogfüggőség szintén súlyos gondot jelent.

Téglás Zoltán / Ignite - Fotó: Pogonyi Nóra

Téglás Zoltán / Ignite - Fotó: Pogonyi Nóra

Az énekes legutóbb decemberben járt Magyarországon, akkor Székesfehérváron és Debrecenben is fellépett az Ignite csapatával. Ezúttal viszont zenésztársai nélkül érkezett, elsősorban új vállalkozásának magyarországi terjeszkedése miatt.

"Az alkohol- és drogfüggőknek valami baj van a fejükben. Az, hogy valaki itallal vagy különféle szerekkel akarja lezárni a gondjait vagy megszüntetni az azokhoz kapcsolódó gondolatait, egyáltalán nincs rendben" - magyarázza Téglás Zoltán, akivel a szombat esti fellépése előtt beszélgettem a Barba Negrában. "Most elsősorban arra fókuszálunk, hogy olyan intézményeket hozzunk létre Magyarországon, ami elősegíti a függőbetegek gyógyulását, és amellyel együttműködésben később rehabilitációs központok is létesülnének."

Bár a vállalkozás beindítása, főként az egészségbiztosítási rendszer felépítése miatt Magyarországon még akadályokba ütközik, az énekes eltökélt szándéka, hogy megtalálja a megoldást: immáron ötödször jár Budapesten a rehabok létesítése kapcsán, jelenleg különféle EU-s pályázatokkal igyekszik az intézmények fenntartási költségéhez szükséges alapokat megteremteni.

Teglas Zoltan

Téglás Zoltán / Ignite - Fotó: Pogonyi Nóra

Talán a drogok elleni küzdelme is közrejátszhatott abban, hogy Zoli felfigyelt a Junkies zenekarra, amikor ugyanis arról faggattam, honnan ismeri, és milyen kapcsolatban van az itthon igen népszerű punk rock bandával, elsőként 'A drog az rossz' című dalukat emelte ki.

"Felhívott a menedzserem, Tresó T. Tibor (Lánchíd Rádió/KultPresso műsorvezetője - szerk.), hogy lenne-e kedvem egy dalt elénekelni a Junkies zenekarral. Már korábban hallottam 'A drog az rossz' című számukat, aminek a klipje is nagyon tetszett, de személyesen csak most találkoztam velük először" - mondja Zoli. "Jó fejek, nagyon jó srácok. A koncertre a "Nincs Pardon" című dalukat gyakoroltuk be, ami szintén egy nagyon jó szám." 

A származására köztudottan büszke Téglás Zoltán mindig nagy örömmel lép fel a magyar közönség előtt, amit a mostani beszélgetésünk során sem mulasztott el kihangsúlyozni.  

"Amerikában születtem, de Magyarország az otthonom. Bármikor jövök, olyan szeretettel várnak, és ez nagyon jó érzés, nagyon sokat jelent nekem" - mondja Téglás. "A magyar rock társaság olyan, mint egy nagy család, mindenki ismeri egymást, és ez a pici ország tele van klassz zenészekkel. Nagyon szeretek itt játszani."

Junkies Teglas

Téglás Zoltán (Ignite) és a Junkies - Fotó: Pogonyi Nóra

Zoli azért is örülne, ha mielőbb beindulna Magyarországon az egészségügyi intézmények létesítésével kapcsolatos vállalkozása, mert akkor többet tartózkodhatna itt, sőt, akár maradhatna végleg. Persze hálás, hogy az élete során annyit utazhatott az Ignite zenekarral, de most már sokszor inkább nyugalomra vágyik, amit elsősorban a falusi élet jelentené számára. Azt mondja, egyszer szeretne majd úgy jönni, hogy senki ne tudjon róla, mert akkor lenne ideje autóval körbejárni az egész országot. Szívesen rászánna akár egy hónapot is arra, hogy a legkisebb településeket is meglátogassa. Ez a terv azonban egyelőre várat magára, Zoli ugyanis ismét új lemezen dolgozik és hamarosan újabb turnéra indul a zenekarával.

"Akusztik lemezt tervezünk, hegedűkkel, vonósokkal és lazább, könnyedebb koncertekkel" - mondja a zenész, hozzátéve, hogy ez számukra is újdonság, hiszen korábban nem csináltak hasonlót. Ezt megelőzően persze lesznek még pörgős punk rock bulik - hamarosan indul az Ignite 2017-es turnéja, melynek során Kanadában, Amerikában, Ausztráliában, Szingapúrban, Indonéziában és Európában is nagyon sok fellépése lesz a zenekarnak. Magyarországon legközelebb augusztus 5-én, a székesfehérvári FEZEN Fesztivál színpadán láthatja a kaliforniai bandát a közönség. 

Fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások