ash

Nagy Sándor és Solti Ádám a Szerelmes Shakespeare főszereplői közt

Júniusban mutatja be a Madách Színház a Szerelmes Shakespeare című film színpadi változatát. A Szirtes Tamás által rendezett komédiában Nagy Sándor, Solti Ádám, Tompos Kátya, Csákányi Eszter és Szerednyei Béla is játszik. 

Bemutatóra készül a Madách Színház nyár elején. 2017. június 9-10-én a Szerelmes Shakespeare című film színpadi változatával várják az érdeklődőket, melynek dupla szereposztását ma délután hozták nyilvánosságra. A romantikus komédiában Nagy Sándor és Solti Ádám, Petrik Andrea és Tompos Kátya, Pál András és Stohl András, továbbá Pusztaszeri Kornél, Magyar Attila és Szerednyei Béla is játszik. A darabot Szirtes Tamás rendezésében állítják színpadra, a jelmezek Romhányi Nóra, a koreográfia Tihanyi Ákos munkáját dícséri.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A Szerelmes Shakespeare című romantikus filmet 1998-ban mutatták be. A forgatókönyvet Tom Stoppard és Marc Norman írta, munkájukat Oscar díjjal is elismerték. A mozi ezen kívül még 6 Oscar-díjat gyűjtött különböző kategóriákban. Főszereplői: Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Judi Dench, Geoffrey Rush, Simon Callow, Colin Firth, Tom Wilkinson és Ben Affleck.

A film ihletője: két infomráció, mely Shakespeare életéről fennmaradt - egy biztos és egy bizonytalan. Az előbbi a Rómeó és Júlia megírásának időpontja, az utóbbi pedig a szerző titokzatos magánélete. A film alapgondolata, melyet számos Shakespeare mű megerősít, hogy az alkotó ember számára az ihletet a szerelem adja. Ha ez megszűnik, a tehetség is elvész, vagy legalábbis szünetel. A Szerelmes Shakespeare nem más, mint az elismert színdarabíró elképzelt szerelmének a története, amelyből a Rómeó és Júlia született.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A művet Tom Stoppard és Marc Norman forgatókönyve alapján Lee Hall alkalmazta színpadra. A magyar fordítás Szabó T. Anna József Attila-díjas költőnő, műfordító munkája. A 7 Oscar díjat elnyert fílm színpadi változatát 2014 nyarán mutatta be a Disney Theatrical Production Londonban. Több magyarországi színház is szerette volna megkapni az itthoni bemutatás jogait, de a jogtulajdonosok végül a Madách Színházat választották.

Fotó Pogonyi Nóra

Fotó Pogonyi Nóra

Szirtes Tamás rendező és kreatív munkatársai ezúttal is non-replica változatban, azaz saját rendezői koncepcióval, díszlettel, jelmezzel, mozgással és zenével készítheti el a Madách Színház előadását, melynek létrehozását több budapesti színház együttműködése segíti. A szereposztásnál elsődleges szempont volt a színészi minőség, és hogy a kiválasztott művészek maradéktalanul alkalmasak legyenek a feladatra.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A júniusi bemutató alkalmával a Madách Színház kívül és belül átváltozik - a bemutatóhoz kapcsolódóan nagyszabású eseménysorozatot tervez a társulat: egy színházi fesztivált főhajtásként Shakespeare előtt, színészek, rendezők, zenészek, táncművészek és irodalomtörténészek bevonásával.

A Szerelmes Shakespeare főbb szerepeiben:

Will: Nagy Sándor, Solti Ádám

Viola: Petrik Andrea, Tompos Kátya

Wessex: Pál András, Stohl András

Királynő: Csákányi Eszter, Kerekes Éva

Marlowe: Adorjáni Bálint, Zöld Csaba

Ned/Mercutio: Nagy Balázs, Simon Kornél

Henslowe: Szerednyei Béla

Burbage: Magyar Attila, Weil Róbert

Fennyman: Hajdu István, Pusztaszeri Kornél

Dajka: Sáfár Mónika, Tóth Enikő

Tilney: Kőrösi András, Posta Viktor

Wabash: Galbenisz Tomasz

Kreatív csapat: Szirtes Tamás rendező, Tihanyi Ákos koreográfus, Rózsa István díszlettervező, Rományi Nóra jelmeztervező és Gulyás Levente zeneszerző. Animáció: Vízvárdi András, rendező munkatárs: Vaszilenko Eugénia. A darabot Szabó T. Anna fordította.

Fotók - Pogonyi Nóra: 

Hozzászólások