petruska

Kapunyitó - érkezik Petruska új albuma

Új nagylemezzel jelentkezik március 29-én Petruska. A Dal Felfedezettjeként díjazott dalszerző-énekes Kapunyitó című albumán összesen tizenegy értékes és izgalmas gondolatokkal teli, fülbemászó nóta szerepel majd.

Nem sokkal azután, hogy a Dal című műsoron keresztül a fél ország megismerhette nevét, illetve Trouble In My Mind című dalát, a harmincas generáció gondolkodó dalszerző-énekese, Petruska új nagylemezt ad ki Kapunyitó címmel. A korong tizenegy értékes és izgalmas gondolatokat tartalmazó, fülbemászó dallal jelenik meg március 29-én.petruska borito

Petruska új albumát a szerző 30. születésnapja mellett saját generációjának kihívásai inspirálták. A lemezen szereplő tizenegy szerzemény közül a Nyár című (Most vidám igazán) beharangozó dalt már ismerheti a közönség a Petőfi Rádióból, a Trouble In My Mind pedig a legjobb négy szám között végzett a Dal 2016 című televíziós műsor döntőjében, ahol Petruska a Dal Felfedezettje díjat is megkapta.

"Ennek a lemeznek a megszületése egybeesik a 30. születésnapommal. Ez alkalomból akaratlanul is számot vetek a mögöttem álló évekről, a beteljesült és a még megvalósulásra váró álmaimról, a magammal való kapcsolatomról" - meséli az album koncepcióját Petruska. "Az előző lemezhez hasonlóan a Kapunyitó dalai is egy utazás állomásai, ezúttal azonban az út belül zajlik. A jelenben kezdődik, itt vagyok a nagybetűs életemben, ünnepelnem kéne kitolódott ifjúkoromat, de nem vagyok boldog. Felteszem magamnak a kérdést, mikor voltam utoljára felszabadult és felhőtlenül vidám. A válasz egészen a kisgyermekkoromig vezet, s az ezt követő dalokban onnan indulok el vissza a mába a tiszta, szennyezetlen gyermeki személettől az első frusztrációk kialakulásán át, rengeteg megélt kétségen keresztül, egészen a teljes káoszig, amikor már régen nem a saját életemet élem. Azonban a szembenézés ezekkel a démonokkal, a problémák felnőtt fejjel való újra élése mégis egyfajta fejlődést hoz, és segít azok feloldásában, jobban megértem a saját működésem. Az album ezzel a felismeréssel ér pozitív véget."

Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték. 2014-ben jelent meg első, Metropolita című nagylemeze. A konceptalbum a 4-es metró megállói mentén haladva sajátos képet fest a XXI. századi Budapestről, és a benne élő 20-as, 30-as éveiben járó generációról. A Szent Gellért tér című dalhoz készült videó döntős helyezést ért el az I. Magyar Klipszemlén ‘Legjobb rendezés’ kategóriában, valamint az Index.hu 2014-es Top 10-es listájára is felkerült.

 

Hozzászólások