Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

Barátok és zenésztársak voltak - Chester Benningtonról mesélt Ryan Shuck, a Dead by Sunrise és a Julien-K alapítója

Október közepén a kaliforniai Long Beach-re utaztam, hogy találkozzak Chester Bennington egykori zenésztársával, a Julien-K és a Dead By Sunrise alapító tagjaként ismert énekes-dalszerző-gitárossal. Ryan Shuck, aki csaknem húsz éven át volt a Linkin Park frontemberének közeli barátja, a saját otthonában mesélt a július 20-án elhunyt legendáról.

Akik a kezdetektől követték Chester Bennington karrierjét, biztosan tudják, hogy a 2000-es évek közepén az énekes egy side-projectet is indított a Linkin Park mellett. A Dead By Sunrise névre keresztelt zenekart az egyik legjobb barátjával, Ryan Shuck-kal alapította, akit korábban a SexArt, majd az Orgy, abban az időben pedig már a Julien-K formáció tagjaként ismertek.

"A SexArt-ot Jonathan Davis-szel, illetve néhány barátunkkal alapítottuk, tulajdonképpen a Korn és az Orgy előzményének tekinthető. A Korn ’Blind’ című dala, mely a banda első sikere lett, illetve a Daddy című nóta Sexart szerzemény volt eredetileg, csak miután az L.A.P.D. (később Korn – szerk.) csapata felkérte Jonathant, hogy csatlakozzon hozzájuk, ezeket kezdték el játszani, hogy összeszokjanak" – kezdi Ryan, hozzátéve, hogy Jonathan temetkezési asszisztens volt, ő pedig egy szépészeti iskolában tanult mikor megismerkedtek. Mindketten a bakersfield-i zenei színtéren mozogtak, így hozta össze őket a sors.

SexArt / Ray Solis, Dave DeRoo, Jonathan Davis, Dennis Shinn, Ryan Shuck

SexArt / Ray Solis, Dave DeRoo, Jonathan Davis, Dennis Shinn, Ryan Shuck

Davis kiválásával a SexArt feloszlott, Ryan egy ideig az eredeti szakmájában, fodrászként dolgozott, miközben különböző bandákban zenélt. Később, mikor ismét szorosabbra fűzték a barátságukat, Jonathan bemutatta Jay Gordonnak – rajta keresztül ismerte meg Amir Derakh-ot, akivel a mai napig jó barátok és zenésztársak is egyben. Velük alapította meg 1994-ben az Orgy együttest, melynek a kezdő lökést Jonathan Davis, illetve a Korn adta meg azzal, hogy a formációt támogatva beajánlották őket a kiadójukhoz. Mikor Chester Benningtont megismerte, már hat éve működött a zenekar. 

Orgy

Orgy

"17 évvel ezelőtt találkoztunk az NRG Recording Stúdióban, mikor a második, Vaper Transmission című albumunkat készítettük az Orgy-val" – meséli Ryan. "A Hybrid Theory – akkor még nem Linkin Park volt a nevük – szintén ott vette fel az első lemezét. Hallottam, ahogy ordít - az a kicsi vékony, hullámos hajú, szemüveges srác olyan hangosan üvöltött, ahogy csak a torkán kifért. Azonnal a rajongója lettem."

Abban az időben az Orgy az Egyesült Államokban már platinum bandának számított, Chester is a rajongótáborukhoz tartozott, és mivel Ryan is azonnal beleszeretett Bennington hangjába, elég gyorsan összebarátkoztak. Olyannyira megkedvelték egymást, hogy évekkel később zenekart is alapítottak közösen. Ryan akkor már a Julien-K formációban játszott, amibe Chestert is szeretett volna beszállni, függetlenül attól, hogy addigra a Linkin Park énekeseként ismerték világszerte.

Ryan Shuck otthonában / Fotó: Pogonyi Nóra

Ryan Shuck otthonában / Fotó: Pogonyi Nóra

"Azt mondta, csatlakozni akar a Julien-K-hez, amin persze jót nevettünk" – meséli Ryan, hozzátéve, hogy akkoriban Chester volt, aki énekelni tanítgatta, illetve segítette, hogy a hangjával magasabb szintre jusson. "A Julien-K alapvetően három tagból áll, rajtam kívül Amir és Fu (Anthony 'Fu' Valcic) játszik a zenekarban. A banda úgymond kibővített családjába viszont összesen hét zenész tartozik, közülük az egyik Chester Bennington volt."- Ryan azt mondja, az énekes csaknem mindennap átjárt hozzá zenélgetni, s bár a Julien-K-be hivatalosan nem szállt be végül, a lemezeken közreműködött – a zenekar albumain Ryan hangja mellett az övé is hallható.

maxresdefault (1)

Julien-K

A két jó barát végül 2005-ben Amir Derakh-kal közösen megalapította a Dead By Sunrise névre keresztelt zenekart. A project ötlete azután pattant ki a fejükből, hogy Chester eljátszotta nekik azt a nótát, amit a közönség később Let Down címmel ismert meg.

"Énekelgettünk és gitározgattunk, aztán mutatott egy olyan dalt, amit nagyon jónak találtam" – mondja Shuck. „Azonnal szóltam Amirnak, hogy Chesternek van néhány hihetetlen jó ötlete, amelyek nem igazán passzolnak a Linkin Park stílusához, de talán rögzíthetnénk őket."

Ryan Shuck házi stúdiója / Fotó: Pogonyi Nóra

Ryan Shuck házi stúdiója / Fotó: Pogonyi Nóra

A dalt rögtön fel is vették Ryan házi stúdiójában, ahol minden megvan ahhoz, hogy komplett nótákat és lemezeket készítsenek. Mikor másnap Chester meghallgatta a végleges verziót, teljesen odáig volt tőle.

"Nagyon izgatott lett, tudod, milyen vicces srác. Felkiáltott: ez bámulatos! – és elkezdett körbe-körbe rohangálni a házban. Annyira aranyos volt, olyan jó volt látni, hogy mennyire boldoggá tette ez az egész. Folyton kérte: játsszátok le újra, és mi úgy tettünk" – meséli Ryan. "Aztán egyszer csak azt mondta, olyan érzése van, mintha máris egy zenekar lennénk. Ez nem Linkin Park, nem Orgy, nem Julien-K, hanem valami teljesen más és új dolog. Előállt azzal, hogy szeretne egy szólóprojectet indítani – így született meg a Dead By Sunrise zenekar.”

Dead By Sunrise

Dead By Sunrise

A zenészek a saját bandáik mellett egy csomó dalt készítettek az új formációjukkal, mindezt persze úgy, hogy ne hátráltassák a Linkin Park, illetve a Julien-K csapatának munkáját. Chester nemcsak, hogy átjárt a barátjához, de hamarosan oda is költözött – közel egy évig Ryan Shuck házában lakott Long Beach-en.

"A korábbi lakótársam épp akkor pakolt el, Chester pedig már válófélben volt az első feleségétől, Samanthától" – meséli Shuck. "A konyhában iszogattunk, mikor egyszer felkiáltott: Tudod mit? Beköltözöm! Ingattam a fejem, hogy ezt most tényleg komolyan gondolja? Mire azt válaszolta, persze, és egy héten belül át is cuccolt. Nagyon klassz időszak volt, rengeteget nevettünk együtt" – mosolyog Ryan, aki idővel Chester egyik legjobb barátja lett, tanúnak is őt kérte fel a második esküvőjén az énekes. "Mikor Samanthától elvált, sokáig nagyon boldogtalan volt. Én semmi mást nem akartam, csak jó barát lenni, aki mellette áll. Nagyszerű érzés volt később ugyanezt az embert izgatottnak és boldognak látni.”

Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

A Dead By Sunrise zenekarral hivatalosan egyetlen albumot jelentettek meg a zenészek 2009-ben Out Of Ashes címmel, emellett rengeteget koncerteztek, nemcsak Amerikában, hanem a tengerentúlon is. Ryan azt mondja, Európában és Japánban jóval több segítséget kaptak a kiadótól, a Warner Brothers amerikai csapata ugyanis akkoriban azt akarta, hogy Chester csak a Linkin Parkkal foglalkozzon. Pedig maga a zenekar is támogatta a projectet, ugyanúgy, mint Mike Shinoda esetében a Fort Minort – még turnézni is elvitték őket.

"Részben ezért is döntöttünk úgy, hogy a Julien-K egy teljesen független banda lesz" – magyarázza Shuck. "Korábban ilyen szituáció, mint hogy itt ülsz az otthonomban és beszélgetsz velem, nem fordulhatott volna elő, hiszen minden ilyesmit a kiadó intézett. Most a közönségünkhöz is teljesen máshogy közelítünk, nagyon nagy figyelmet szentelünk a hűséges rajongóinknak, és igyekszünk minél több exkluzív élményt szerezni nekik. Az egyik éttermemben például hamarosan egy vacsorával egybekötött akusztikus estet tartunk, ahol mindenkivel személyesen találkozunk és beszélgetünk majd" – magyarázza Ryan hozzátéve, hogy bizony a Linkin Parktól rengeteget tanult a rajongókkal való bánásmód terén. Chester nagyon sokat mesélt arról, hogyan ápolják a kapcsolatukat a közönséggel, amit a saját szemével is láthatott, mikor az Orgy, majd a Dead By Sunrise tagjaként turnézott a zenekarral.

"Csaknem húsz éven keresztül volt a legjobb barátom. Miután meghalt…" – kezdi Ryan elcsukló hangon, majd rövid hallgatás után ismét megszólal: "Rob odajött hozzám (Rob Bourdon, Linkin Park dobosa - szerk.). Megkérdeztem, hogy van, mert tényleg aggódtam miattuk. Erre megölelt és visszakérdezett: azt mondd, Te hogy vagy?! Chester mindennap mesélt rólad, Ryan. Annyira hihetetlen volt - ők nemcsak a legjobb barátjukat, hanem az énekesüket is elveszítették és Rob miattam aggódott. A Linkin Park tagjai egyszerűen a legjobb emberek a világon – nem véletlenül olyan szoros a kapcsolat a bandatagok közt. Törődnek egymással, ahogy velem is tették, ezért is szeretik őket annyian világszerte. A Julien-K-re is mindig nagy hatással volt a banda, Chester pedig valóban masszívan inspirált, ami most talán még intenzívebb..." - teszi hozzá halkan, a fejét a fal felé fordítva.

Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

Shuck és Bennington talán azért is álltak olyam közel egymáshoz, mert hasonló problémákkal néztek szembe nap mint nap. Mindketten küzdöttek a démonaikkal, melyekről a Linkin Park énekese korábban nem egyszer már nyilvánosan is beszélt, csak Ryan szerint valószínűleg senki nem vette komolyan.

"Mindenről tudtam. Sötét utasnak hívtuk magunk között" – mondja a zenész, miután az énekes depressziója szóba kerül. "Chesternek ugyanaz a két diagnózisa volt, mint nekem – alkoholizmus és klinikai depresszió. Az első házassága nem tett jót neki, nem bántak vele jól és egyáltalán nem volt boldog, a gyerekkorában történtek pedig ugyanúgy az okok közé sorolandók. Amikor fiatalon molesztálnak, megváltozik az elméd és soha többé nem lesz már a régi. Bár Chester már hosszú évekkel ezelőtt abbahagyta az ivást, a démonok ettől még nem tűntek el. Iszonyú kemény és borzasztó fájdalmas volt neki egy egyenes úton tartania magát. Senki nem érti, micsoda háború zajlott a fejében."

Ryan Shuck és Chester Bennington / Dead By Sunrise Facebook

Ryan Shuck és Chester Bennington / Dead By Sunrise Facebook

Chester sokat beszélgetett Ryan-nel a vívódásairól, a zenész azt mondja, terapeutához is járt – semmi mást nem akart, csak normális lenni, mint mindenki más. "Az emberek többsége nincs tisztába azzal, hogy a depresszióval küzdők elméje mennyire másképp működik, és hogy mindez gyakran az önutálat, a megalázottság és a szégyen érzésével jár. Egy olyan srác, mint Chester, vagy akár én, bármit is ér el, mégha büszke is rá, sosem lesz elég. Hiába vagy vicces, hiába van gyönyörű családod és hiába keresel egy csomó pénzt emellett, nem számít.  

Külső szemmel nézve valószínűleg senki nem gondolná, hogy Chester mennyire érzékeny ember volt. A rosszízű kritikák is sokszor bántották, akár a Dead By Sunrise-ra, akár a Linkin Parkra vonatkoztak.  "Kitette a szívét, épp ezért volt olyan könnyen sebezhető. Nagyon keményen dolgozott - nekem biztosan kiszakadt volna a torkom, ha minden estét végigénekelek úgy, mint ő. De minden szigor és keménység ellenére valójában nagyon törékeny ember volt."

Shuck azt mondja, a Dead By Sunrise mellett egy másik formációt is alapított Benningtonnal, melynek az énekes gyerekkori jó barátja, egykori zenésztársa és üzleti partnere, a Club Tattoo tulajdonosaként ismert Sean Dowdell is tagja volt. A Bucket Of Weenies tulajdonképpen csak mókának indult, később viszont elég sok helyen felléptek a zenekarral.

Bucket Of Weenies / Club Tattoo 11. születésnapi partyja

Bucket Of Weenies / Club Tattoo 11. születésnapi partyja

"A részletekre már nem emlékszem pontosan. Chester hülyéskedett, rávett minket Sean-nal, hogy játsszuk el a The Cure 'Boys Don't Cry' és Chris Isac 'Wicked Game' című számát. Nagyon élveztük, tényleg jól mulattunk közben. Aztán egyszer csak előállt, hogy szervezzünk fellépéseket" – nevet Ryan. "Tényleg olyanok voltunk együtt, mint a kisgyerekek."

Az első koncertjük után egyre több ajánlatot kaptak – rendszeresen zenéltek különböző klubokban, mindez tulajdonképpen egyfajta kikapcsolódás volt számukra. A mókának egy fellépés alkalmával lett vége, ahol egy cigaretta gyártó cég támogatásával álltak színpadra, Chester ugyanis elengedett műsor közben egy vicces kommentet a dohányzás káros hatásai kapcsán, amit a vezetőség nem nézett jó szemmel.

"Abban a pillanatban vége szakadt a show-nak, elvágták a hangot, lekaptak miket a színpadról és szerződést bontottak velünk. Persze mi az egészet viccnek fogtuk fel, és nagyon jól szórakoztunk, kivéve Chester Benningtont, akit a történtek után egy sarokban találtam meg, teljesen összeomolva” – Ryan azt mondja, az énekest nagyon bántotta, hogy tönkretette a barátai szórakozását, csaknem egy órán keresztül vigasztalhatatlan volt. "A világ egyik legnagyobb rocksztárjaként nem is kellett volna foglalkoznia az egésszel. Ebből is látszik, mennyire törődött velünk és milyen törékeny ember volt."

Bucket Of Weenies

Bucket Of Weenies / Fotó: Linkinpedia

A Dead By Sunrise persze nem állt le, hiszen a Bucket Of Weenies –szel szemben az egy komoly project volt. Bár hivatalosan csak egy albumot adtak ki, Ryan azt mondja, nagyon sok olyan felvétel lapul a szekrényben, amelyeket valamikor a jövőben szeretnének megjelentetni majd.

"Még vannak kiadatlan Dead By Sunrise anyagok. Az egyik legelső akusztikus fellépésünket például, amit Las Vegasban a Club Tattoo-val közösen szerveztünk, elejétől a végéig rögzítettük annak idején." Shuck azt mondja, mindenképp kezdenek majd valamit ezekkel az anyagokkal, csak még nem érzik elérkezettnek az időt rá, hogy bármilyen formában is közzétegyék őket. "A legfontosabb most Chester családja, persze emellett az is lényeges, hogy ezeket a felvételeket mások is hallják, mert tudom, hogy ő is ezt szeretné." A zenész leszögezte, mindezt nem azért csinálnák, hogy hasznot húzzanak belőle - jótékony célra, illetve az énekes családjának támogatására fordítanák a teljes bevételt.

Chester Bennington és Ryan Shuck / Fotó: Dead By Sunrise Facebook

Chester Bennington és Ryan Shuck / Fotó: Dead By Sunrise Facebook

Ebből is látszik, hogy Ryan mennyire tiszteli és igyekszik támogatni a Linkin Park tagjai mellett Bennington feleségét és gyermekeit is. Azt mondja, az énekes halála óta vele is nagyon sokan kapcsolatba léptek, s bár neki ugyanolyan nehéz ez az időszak, hiszen az egyik legjobb barátját veszítette el, mindig ott volt, és szeretne is ott lenni, ha a rajongók úgy érzik, szükségük van valakire, akivel beszélhetnek. Többen kérdezgették, miért nincs egy hely, ahol a közönség is leróhatná a tiszteletét Bennington emléke előtt – Ryan megérti a fájdalmukat, mégis arra kér mindenkit, legyenek türelemmel és adjanak időt Talindának a gyászra. "Ha nekünk így fáj, ami történt, képzelheted, mit élhet át a felesége. Ő nem a Linkin Park frontemberéhez, hanem Chesterhez ment hozzá – a család egy férjet és egy apát veszített el. Talindának támogatásra van szüksége, hiszen bármit tesz, ítélkeznek felette, még akkor is, ha csak sírni akar."

Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

Ryan Shuck / Fotó: Pogonyi Nóra

A zenész azt is kihangsúlyozta, mennyire hálás mindazoknak, akik segítenek átvészelni nekik ezt a nehéz és fájdalmas időszakot. A világ minden tájáról kapnak üzeneteket, ami számára egyértelműen igazolja, hogy ezen a bolygón rengeteg jó és szerető szívű ember él. A Dead By Sunrise Chester nélkül nem fog működni, viszont a Julien-K eseményein akár személyesen is találkozhatnak a rajongók Ryan Shuck-kal. A zenekar egyébként nemrég jelentetett meg egy nagyon exkluzív kiadványt Time Capsule – A Future Retrospective címmel, mely négy lemezt magába foglalva az elmúlt tíz év hatvan, eddig kiadatlan dalát tartalmazza. A nóták visszanyúlnak a zenekar eredeti hangzásához, előrevetítve mindazt, amit a közeljövőben terveznek a tagok. Nemsokára hozzálátnak egy teljesen új lemez rögzítéséhez, mely Harmonic Disruptor címmel lát majd napvilágot.

Szerző: Pogonyi Nóra

(A Club Tattoo tulajdonosával, Chester Bennington gyerekkori barátjával, Sean Dowdell-lel készült exkluzív interjúnk itt olvasható.)

Hozzászólások