Fotó: Pogonyi Nóra

Koncertshow-val ünneplik az Arénában a Táncdalfesztivál jubileumát - fotók

Január 13-án, az 1967-68-as Táncdalfesztivál 50. évfordulóján nagyszabású koncerttel idézik meg a könnyűzene aranykorát a Papp László Budapest Sportarénában. Az ünnepi gálán olyan nevek előadásában csendülnek fel az örökzöld slágerek, mint Zalatnay Sarolta, Koós János, Poór Pé­ter, Soltész Rezső, Dolhai Attila, Muri Enikő és Csonka András.  

A Táncdalfesztiválok a hatvanas évek végén megmozgatták az egész országot. Az 1967-1968-as esemény 50. évfordulóján, 2018. január 13-án nagyszabású koncerttel idézik meg a magyar könnyűzene aranykorát a Papp László Budapest Sportarénában. Az év koncertshow-jaként hirdetett eseményen a legendás slágerek egy 60 fős zenekar kíséretében szólalnak meg, a táncdalfesztiválok óta először eredeti szimfonikus hangszerelésben. A dalokat Zalatnay Sarolta, Koós János, Poór Péter, Késmárky Marika, Soltész Rezső mellett új, fiatal tehetségek - Dolhai Attila, Koós Réka, Csonka András, Muri Enikő, Vastag Tamás, Egyházi Géza és Ambrus Rita- előadásában élvezheti a közönség.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

„Nézőként az én szüleim is részesei voltak a Táncdalfesztiválnak Nagyon furcsa most azokat a slágereket énekelni, amiket édesapámtól hallottam, mikor a rádió mellett fütyült, vagy dalolászott. Ez egyfajta nosztalgiát ébreszt – mondja Dolhai Attila, aki szintén a fellépők közt szerepel. Azt hiszem, ezek a slágerek ugyanúgy az életünk részei lettek, mint egy gyermekkori vers vagy mese, épp ezért mindig nagyon jó feleleveníteni őket. Másrészről előadóként úgy érzem, azok az énekesek, akiknek ilyen szövegeket, illetve zenéket írtak, akik ilyen slágereket tudtak alkotni, nagyon szerencsések, úgyhogy egy kicsit irigykedve is hallgatom őket. Értük egy ország szurkolt annak idején. Most egy kicsit más világot élünk – jó lenne azt hinni, hogy képesek vagyunk ugyanolyan értékeket létrehozni, mint akkoriban ők.”

Dolhai Attila / Fotó: Pogonyi Nóra

Dolhai Attila / Fotó: Pogonyi Nóra

A Táncdalfesztiválok szerepe a hazai könnyűzene történetében valóban vitathatatlan. Ötven esztendővel ezelőtt minden évben felhívást tettek közzé, amire amatőr és profi zeneszerzők, illetve szövegírók tömegesen küldték be a nyilvánosan addig még el nem hangzott műveiket. A korai táncdalfesztiválok nagyon fontosak voltak: noha nem léteztek még a nézettség mérésének a maiakhoz fogható módszerei, de biztos, hogy a monopolhelyzetben lévő Magyar Televízió legnépszerűbb műsorai közé tartoztak, épp ezért pillanatok alatt országosan ismertté tehették a szereplőiket. Annak ellenére, hogy a táncdalfesztiválokat hivatalosan a dalok versenyeként rendezték meg, a sikert természetesen az előadók aratták le.

Meskó Zsolt, Zalatnay Sarolta, Wolf Péter / Fotó: Pogonyi Nóra

Meskó Zsolt, Zalatnay Sarolta, Wolf Péter / Fotó: Pogonyi Nóra

Poór Péter, Koós János / Fotó: Pogonyi Nóra

Poór Péter, Koós János / Fotó: Pogonyi Nóra

„Nehéz megfogalmazni, mitől lesz sláger egy dalból. Annak biztos nagy jelentősége van, hogy olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek egy egész társadalmat érintenek, de az is fontos, hogyan tolmácsolja azokat. A régi nagy slágerek nyelvezete is biztos, hogy legalább olyan modernnek számított akkoriban, mint például ma a Halott Pénz dalszövegei” – magyarázza Dolhai. „Azok a dalszövegírók és zeneszerzők, akik a legendás időkben alkottak, valószínűleg nagyon pontosan látták az emberi létezés korabeli szépségeit, napi problémáit és aktualitását. Ezt ma már nagyon nehéz megfogni, mert például az internetnek köszönhetően sokfelé szóródik az emberek figyelme és kevés olyan pont van, amiben össze lehetne kapaszkodni. A Táncdalfesztiválok idején egy ország ünnepelt, voltak tehetséges emberek, akiket boldogan néztek. Ma már számtalan tehetségkutatón lehet részt venni, épp ezért egyre nehezebb követni, hogy hol tartunk tulajdonképpen, és mi az, ami ebből a sok mindenből értékes számunkra. Sokaknak egyébként ma is sikerül, hiszen vannak, akik meg tudják fogalmazni azt a bizonyos gondolatot, ami egy egész generációt érint.” – mondja a Jászai Mari-díjas színész, aki a rendezvényen Szécsi Pál Csak egy tánc volt, illetve Kovács József Jöjj vissza hozzám című slágerével lép színpadra.

Soltész Rezső, Muri Enikő, Dolhai Attila / Fotó: Pogonyi Nóra

Soltész Rezső, Muri Enikő, Dolhai Attila / Fotó: Pogonyi Nóra

A koncertshow-t szervező Auditórium Hungaricum január 13-án egyszeri és megismételhetetlen ünnepi gálát ígér, a fellépők előadásait XXI. századi modern látványtechnikával fűszerezve. A rendezvényen felcsendülnek Aradszky László, Szécsi Pál, Máté Péter, Harangozó Teri, Toldy Mária és Kovács Kati legnépszerűbb dalai. Az est házigazdái Gálvölgyi János és Koltai Róbert, a zenei vezető és karmester pedig Wolf Péter lesz.

Gálvölgyi János / Fotó: Pogonyi Nóra

Gálvölgyi János / Fotó: Pogonyi Nóra

Csonka András, Koltai Róbert / Fotó: Pogonyi Nóra

Csonka András, Koltai Róbert / Fotó: Pogonyi Nóra

Fotók: Pogonyi Nóra

 

Hozzászólások