koncert-pexels-1000x667

Újabb zeneipari segélycsomagról döntött a kormány - Kiderült, hogy választják ki a raktárkoncertek előadóit

Csütörtökön ismét Kormányinfón ismertette a kormány döntéseit Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. Kiderült, hogy újabb segélycsomagot kap a magyar zeneipar a talpon maradás elősegítésére, ahogy az is, miként lehet pénzhez jutni a korábban elkülönített 5,3 milliárdból. 

Újabb segélycsomagról döntött a kormány, amivel a fesztivál- és klubszervezőket segíti majd. A korábban megállapított 5,3 milliárd forint felett egy 2 milliárd 120 millió forintos pénzösszeget különítettek el - jelentette be Szentkirályi Alexandra a csütörtöki Kormányinfón. Ez a keret a rendezvényszervezők megsegítésére jött létre: vidéken összesen 80 klub, színpad kaphat egyenként 9 millió forint támogatást, amiből fejenként tíz eseményt kell szervezniük. Erre összesen 720 millió forint van. 20 nagyobb klub kaphat 30 millió forintot, nekik szintén tíz eseményt kell megtartaniuk. Ez összesen 600 millió forintot jelent. A keretből 11 határon túli klub is kap segítséget: egyenként 9 millió forintot jut nekik, amelyből 11-11 eseményt kell rendezniük - erre összesen 100 millió forint van. Szentkirályi Alexandra közölte: a fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító - írja a Blikk.

Közben kiderült az is, hogy a korábban garázskoncert-sorozatként emlegetett program, ami mostanra raktárkoncertre változott, mit is takar pontosan, kik vehetnek részt benne és mennyi támogatás jár egy-egy ilyen fellépésért. Szentkirályi Alexandra tegnap egy videóbejegyzésben mondta el, kik és hogyan juthatnak pénzbeli támogatáshoz abból az 5,3 milliárd forintból, amit a kormány a zeneipar megsegítésére különített el. A kormányszóvivő közölte, az összegből 150 raktárkoncert létrejöttét támogatják, ahol a hazai könnyűzenei élet szereplői profi technika, és saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat.

Az is kiderült, hogy a zenészek és háttérembereik kiemelkedő gázsit kapnak ezekért a koncertekért, melyeken a professzionális fény- és színpadtechnikáról, illetve a produkciók felvételéről és közzétételéről a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária gondoskodik. Szentkirályi annak kapcsán, hogy mely előadókat kérik fel raktárkoncert megtartására, példaként említette Tóth Gabit és Tóth Verát, Demjén Rózsit, a Tankcsapda zenekart, illetve Balázs Fecót, majd hozzátette, hogy a többi, fesztiválokról megszokott zenekarokról a legnagyobb fesztiválok szervezőivel egyeztetnek.

Szentkirályi bejelentése után nem sokkal a VOLT Fesztivál főszervezője - ahogy ő fogalmaz, „lehetséges hírcsatornaként” - egy hosszú (korábban még publikus) bejegyzéssel jelentkezett a Facebook-oldalán. Lobenwein Norbert kiírásából kiderül, hogy miniszteri felkérésre ő is részt vesz a raktárkoncert-sorozat előadóinak kiválasztásában, amelyhez a legnagyobb hazai fesztiválok programszervezőit hívta segítségül – bevonta a munkába az EFOTT, a Campus, a FEZEN, a Fishing on Orfű, SZIN, a Művészetek Völgye, a VOLT és a Strand Fesztivál csapatát - írja a Blikk. A szervezők közösen állítják össze a listát azokról az előadókról, amelyek a legtöbb fesztiválon jelen vannak – illetve, ha a járvány nem szól közbe, jelen lettek volna. A javaslataik alapján a 70-80 zenekar kaphat meghívást a támogatói programba, a produkciók fejében pedig több fesztiválfellépésnek megfelelő gázsiban részesülnek majd, amivel a stábtagjaik is bevételhez juthatnak. Lobenwein kiemelte, azok az előadók, akiket Szentkirályi Alexandra nevesített, nem az ő javaslataik alapján kerültek a programba, hiszen fesztiválszervezőként az ő feladata, hogy kifejezetten a fesztiválkompatibilis előadókat vegye számba a fentebb említett kollégáival együtt.

A Blikk megkereste a Campus Fesztivál programszervezőjét, hogy megtudja, mi alapján állítják össze a javasolt zenekarok listáját, illetve hogy a sok helyen azonnali fejszámolásként kikiáltott 35 milliós gázsi megállja-e a helyét, továbbá, hogy azokról az előadókról kik döntenek, akik nem a fesztiválszervezők javaslatai alapján kerülnek a programba.

Süli András leszögezte, a raktárkoncertekre kifizetett pénz nem a teljes 5,3 milliárdot jelenti, elmondása szerint ez a csomag több csatornán keresztül kerül elosztásra, amelyek közül az egyik projekt a raktárkoncert-sorozat. Ennek alapján kijelenthetjük, egyáltalán nincs szó arról, amit tegnap este több helyen is lehetett olvasni a neten, azaz hogy 35 milliós gázsiért lépnének fel a zenekarok. Tény, hogy többszörös koncertgázsihoz juthatnak, de a támogatásnak pont ez a célja, hogy kárpótolják azokat, akik a tömegrendezvények, illetve fesztiválok betiltásával nagyot buktak. Süli azt is elmondta, a javaslataikat az alapján tették meg, hogy várhatóan mely előadók léptek volna fel az idei rendezvényükön. A fesztiválszervezők által leadott listákat Lobenwein Norberték összesítik majd.

„Fontos tényező, ha egy zenekar sok – akár négy-öt-hat - fesztiválon játszott volna, hiszen ez az egész arról szól, hogy azokat segítsék, akik látható bevételtől estek el az elmaradó nagyrendezvények miatt” – hangsúlyozta Süli a Blikknek.

A Campus Fesztivál programszervezője azt is tisztázta, hogy miután a zenészek egy komplett generációja nincs jelen a fesztiválokon, a raktárkoncertekre felkért előadóknak csak egy részét teszik ki azok, akik a fesztiválszervezők javaslatai alapján kerülnek a programba. A zenekarok kiválasztása tehát több vonalon fut egyszerre, a fesztiválokon nem igazán jellemző előadókról mások tesznek javaslatokat. (Gulyás Gergely egyébként a júliusi bejelentésekor említette is, hogy – ahogy ő fogalmazott - neves producereket is bevonnak a programba - szerk.) Süli András azt mondja, a fesztiválszervezők közül a döntő többség már reagált, így 1-2 napon belül meg is lesz az adatbázis.

Hozzászólások