star wars - paso

"Nagy sikere volt a troopereknek" - KRSA a Star Wars klipről

Ötletes videóval rukkolt elő néhány nappal ezelőtt a Pannonia Allstars Ska Orchestra - a Star Wars témájú klipben a mozi-sorozat szereplői is megelevenednek. Hogy miért épp a Csillagok háborújának zenéjét dolgozták fel, és egyáltalán milyen a viszonyuk a filmhez? - a PASO frontemberét, KRSA-t kérdeztem.

Szerdán jelent meg a Pannonia Allstars Ska Orchestra legújabb klipje, melyet a Csillagok háborúja mozi-sorozat zenéjének feldolgozása kapcsán forgatott a csapat. A Star Wars – Imperial Reggae című dalhoz készült videó az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségével közreműködésben született, melynek tagjai a filmben szereplő trooperek és Darth Vader megelevenítésére vállalkoztak. A klip elején egy tökéletes R2D2 robot - hasonmás is feltűnik, mely a DK Kohó, azaz Dukovits Krisztián alkotása. A dal, illetve a videó kapcsán KRSA-t, a PASO énekesét faggattam, aki maga is nagy rajongója volt annak idején George Lucas mozijának.

Darth Vader - Krsa

Nem először készít a zenekar filmzene-feldolgozást - a PASO Plays Covers koncertprogram keretében korábban már volt rá példa. Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy alapvetően jamaicai ska zenét játszó együttes a teljesen más műfajban megírt filmzenékhez nyúljon?

- Nem találtuk fel a spanyolviaszt, ez kezdetektől jellemző volt a ska műfajra. Számtalan filmzene feldolgozást készítettek a stílus úttörői, sőt az alapító atyáknak számító Skatalites egyik legnagyobb slágere éppen a „Guns of Navarrone” mozi főcímdalának ska átirata volt.

Mekkora kihívást jelent a filmzenék átdolgozása az új szerzemények írásához képest?

- Bizonyos szempontból egyszerűbb, hiszen egy már meglévő megírt dalt kell átfazonírozni, más szempontból viszont sokszor nehezebb, hiszen kötöttebb a dolog és olykor radikális változtatásokat is kell eszközölni. A Trónok harca zenéjét például át kellett tenni négy negyedbe, mivel az eredeti más lüktetésben volt. Sok helyen rakunk bele szöveges részt is az alapvetően instrumentális darabokba. De összességében hálás dolognak gondolom: már az is segít minket, hogy egyből karakteres hangulatot kap minden dallam, ha jamaicai zenei környezetbe helyezik, illetve jól is áll a PASO-nak, hiszen a nagyzenekarral és a fúvósokkal viszonylag könnyű megszólaltatni és lefedni a filmzenékhez szükséges spektrumot.

A PASO esetében milyen rendszerességgel lehet számítani feldolgozásokra? Milyen alapon dönt úgy a zenekar, hogy egy mozi illetve sorozat főcímdalát újraértelmezi?

- Változó. Van, amikor projektszerűen fogunk hozzá a munkához, van, amikor viszont csak ad hoc jön egy ötlet. Ha valakinek van egy nagy kedvence, azt próbálja nyomni, hogy csináljuk meg és aztán vagy átmegy a zenekaron, vagy nem.

A Star Wars esetében mi motiválta a csapatot?

- Kettős volt a dolog: Egyrészt kötődünk is a sorozathoz, illetve korábban, kb. nyolc-kilenc évvel ezelőtt játszottuk is már egy medley-ben (több filmzene volt egy dalban összekötve), most pedig azért jött elő, hogy csináljuk meg teljes dalnak, mert ugye az új rész bemutatója kapcsán nagyon aktuális lett.

Milyen személyes élményeid vannak az első két trilógia kapcsán?

- Én nyilván akkor kapcsolódtam a dologba, amikor még az eredeti három rész létezett csak. Mondanom sem kell, hogy odáig voltam érte. :-) VHS kazin néztem egészen addig, amíg már élvezhetetlen nem lett a minősége, annyira elnyűttük a szalagot… Az új részeket kevésbé követtem, de a mostani szériát eléggé várom, mert a trailerek alapján a hangvétel jobban közelít a régi részekhez.

A Star Wars - Imperial Reggae című dalhoz egy Star Wars ihletésű klipet is készítettetek. Milyen hangulatban telt a forgatás és mekkora sikere volt a rohamosztagosok megjelenésének a különböző budapesti helyszíneken?

- Szuper hangulatban telt a forgatás. Nagyon nagy sikere volt a troopereknek, ami nehezítette is a dolgot, hiszen rengetegszer kellett azért megállnunk, mert odajöttek fotózkodni az emberek. Szóval türelmesen kellett várnunk, amíg ez lezajlik… Igaz, egyszer velem is akartak egy képet. 😀

A dalt már játszottátok élőben itthon és külföldön is. Hogyan fogadta a közönség a feldolgozást?

- Amikor fúvósokon megszólal a fanfár, vagy a sötét oldal témája, akkor még nekünk is fülig szalad a szánk. Ha ugyanez egy koncertteremben történik, teljes hangerőn, ráadásul rohamosztagosokkal az oldalunkon… képzelheted! :-) Őrület van! :-)

A Star Wars új epizódját december 18-án mutatják be a magyarországi mozik. Megvan már a jegyed az előadásra?

- Sajnos nincs, nem voltam elég szemfüles…

A Pannonia Allstars Ska Orchestra legközelebb december 5-én a Tetoválók Éjszakáján áll színpadra a Dürerben, ahol természetesen a Star Wars Imperial Reggae-t is eljátsszák majd trooperek társaságában a közönségnek. A dal egyébként ingyenesen letölthető a zenekar oldalán keresztül ITT, a videoklipet pedig a PASO Youtube csatornáján lehet megtekinteni.

 

 

 

Hozzászólások