eu

Megérkezett az Európa Kiadó új lemeze

Új lemezzel jelentkezett az Európa Kiadó. A Nincs Kontroll címre keresztelt EP dalait március 23-án és 24-én a budapesti Gödör Klubban mutatja be a zenekar. 

Ahogy az Európa Kiadó elmúlt három és fél évtizede, úgy Menyhárt Jenőék négy dalt tartalmazó új Nincs Kontroll című EP-je is arról szól, ahogyan és ahol élünk. A világ dolgait és az életünk legszemélyesebb ügyeit egyszerre felvillantó dalokban jéghegyek, vörös rózsák, Budapest és New York váltogatják egymást. Ráadásul kapunk egy megkapó feldolgozást is! A korong a 2016 végén kiadott Valahol lenni című nagylemez óta az első Európa Kiadó megjelenés, ráadásul az első olyan kiadvány, amit a zenekar azon felállása (Menyhárt Jenő, Tóth Zoltán Spenót, Bujdosó János, Kálmán András és Gyenge Lajos) készített, mely már több mint egy éve működik és koncertezik egyre nagyobb sikerrel.

A lemezen három vadonatúj szám - a már a múlt héten megjelent 'rakendrollos' Mindenki egyenlő, a címadó art-funkos Nincs kontroll, és az Európa Kiadó-san andalító Még egyszer újra -, valamint a zenekar történetének első stúdióban rögzített feldolgozása, a Balaton-féle Levert vagy hallható.

"Vannak olyan mágikus pillanatok, amelyekben egyszerre történik a múlt, a jelen es a jövő. A Nincs kontroll EP pedig néhány ilyen pillanat megragadására és megörökítésére tett kísérlet" - mondja a lemezről Menyhárt Jenő.

A Nincs Kontroll című EP péntektől már az összes streaming felületen hallható, illetve fizikai formátumban is kapható. A friss dalokat az Európa Kiadó az e hónapban búcsúzó Gödör Klubban mutatja be március 23-án és március 24-én. Az első napon Frenk, a második estén a Pegazusok Nem Léteznek lesz a Kiadó előzenekara.

Az koncertek kapcsán további részletek itt.

Az Európa Kiadó a magyar könnyűzene egyik kulcszenekara. A nyolcvanas évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó története nem hagyományos zenekartörténet. Különféle korszakaiban más és más felállásokban működött, más és más narratívák mentén fogalmazta meg, fogalmazta újra magát. Az idők során úgy tudott újra és újra megújulni, hogy közben sosem lett a mainstream része, egyéni stílusát és működése független szellemiségét, valamint jelenidejűségét fennállása során végig következetesen megőrizte. Bár többgenerációs közönsége kívülről fújja az olyan klasszikusokat, mint a Romolj meg, a Küldj egy jelet, vagy a Mocskos idők, az Európa Kiadó különféle korszakai során egyszer sem vált a saját tribute-zenekarává - képes volt megőrizni az „itt és most” érzést.

ekkkk

Hozzászólások