Photo: Nora Pogonyi

Los Angelesben dedikálta könyvét Moby - fotók

Moby könyvet írt, méghozzá nem is akármilyet – saját élettörténetét osztja meg a kiadványban, mely Porcelain címmel látott napvilágot májusban. A zenész első kötetét a Los Angeles-i Skirball Kulturális Központban dedikálta június 24-én, ahol nyilvános interjút is adott, és válaszolt a közönség kérdéseire.

Moby minden idők egyik legérdekesebb zenei ikonja, aki az 1999-ben megjelent Play című lemezével vált igazán népszerűvé. A sorban ötödik, áttörést jelentő stúdióalbumon szerepel a Porcelain című dal is, mely Moby eddigi pályafutásának egyik legnagyobb slágere. A zenész májusban azonos címmel jelentette meg első könyvét, melyet nyilvános beszélgetéssel egybekötve mutat be különböző városokban Amerika-szerte. Június 24-én a Los Angeles-i Skirball Kulturális Központban találkozhatott vele a közönség, ahol a szerző előszeretettel dedikálta a megvásárolt példányokat.

IMG_7852

Moby / Fotó: Pogonyi Nóra

A Porcelain Moby, azaz Richard Melville Hall életútjának az 1989-99 közötti szakaszát mutatja be, hogyan jutott el szegény, vézna, fehér gyerekként - aki ráadásul hívő keresztény, vegán és antialkoholista - Connecticut nyomorából a hírhedt New York-i hip-hop és elektronikus zenei klubokig, majd onnan a többmilliós példányszámban eladott Play című album megírásáig. A memoár az underground zenei szcéna mellett hű képet fest magáról a városról is – az olvasó Moby történetén keresztül tudhatja meg, milyen volt New York hedonista, drogokkal telített klub színtere az AIDS korának nevezett időszakban, és hogyan lehetett egy ilyen közegben a semmiből világhírnévre szert tenni egyetlen évtized leforgása alatt. A könyv tele van érdekes sztorikkal - Moby őszintén beszél a számára megterhelő élethelyzetekről, amikor például egy elhagyott gyár épületének falai közt lakott, üres üvegekbe vizelt és nem volt még rendszeres tisztálkodásra sem lehetősége, de mesél a partnerkapcsolatairól is, az elmondottakat nagy adag humorral vegyítve.

Moby / Fotó: Pogonyi Nóra

Moby / Fotó: Pogonyi Nóra

Az eseményre Moby laza öltözetben érkezett és ugyanolyan laza stílusban, barátságosan üdvözölte a jelenlévőket. A színpadon nyilvános interjút adott Jason Bentley-nek, aki a KCRW rádió-DJ műsorvezetője és zenei igazgatója is egyben. A beszélgetés során régi képeket vetítettek a pódium mögötti vászonra, melyeken el is viccelődtek olykor, végül pedig a közönség is feltehetett néhány kérdést a zenésznek. A sztorizásokon túl az is kiderült, hogy Moby szenvedélyesen gyűjti a földgömböket, a "rajongó" kifejezést pedig nem igazán szereti, viszont rendkívül megtisztelőnek érzi, ha valaki az ő szerzeményeit hallgatja életének egy-egy érzelmesebb pillanatában. Hogy miként írja a dalait, arra nem igazán tud konkrét választ adni - legtöbbször csak bemegy a stúdiójába, elkezd játszani valamit a hangszerein, egészen addig, amíg olyan szintre kerül érzelmileg, hogy abból valami kreatív dolog születhet végül. Mindezt sokféle hatás előzi meg - minden műfajból hallgat dalokat, így zeneileg szinte minden stílusból merít. Azt mondja egyébként, hogy a zene, a fotózás és most ugye a könyv is azon dolgok közé tartoznak, amiket valóban szeret csinálni, ám élete igazi munkájának az állatok jólétéért és jogaiért való küzdelmet tekinti. Moby köztudottan vegán (tavaly ősszel vegán éttermet is nyitott Los Angelesben Little Pine néven) és antialkoholista, ám arra is kitért, hogy ez utóbbi nem volt mindig így - a Play album megjelenését követő siker jóidőre őt is magával rántotta, tetszett neki, hogy nívós partikon vendégeskedhet, hogy neves emberekkel találkozhat, egész egyszerűen elvakította mindaz, ami együtt jár a népszerűséggel. Azt mondja, örül, hogy ebből neki még időben sikerült kiszállnia, mert sok hírességnek pont az alkohol és a drogok rövidítették meg az életét. Moby a negyvenes éveinek elején mondott le végleg ezekről az élvezetekről.

Moby / Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A nyilvános beszélgetés után a közönség felsorakozott és Moby mindenkinek névre szólóan aláírta a könyvét, egy-egy "little idiot" karakterrel dekorálva a kötet első lapját. A zenész legközelebb szintén Los Angelesben, a Vermont Avenue-n található Skylight Books üzletben dedikálja a kiadványt.

Moby / Fotó: Pogonyi Nóra

Moby / Fotó: Pogonyi Nóra

Fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások