A_Nyughatatlan_csoportkep4

Johnny Cash emlékére ad online koncertet a Nyughatatlan zenekar

Online koncertet ad február 26-án Johnny Cash emlékére A Nyughatatlan zenekar.

2021. február 26-án lenne 89 éves Johnny Cash (1932-2003). A legendás amerikai country énekes 1932-ben az Arkansas állambeli Kingslandben, egy baptista gyapotültetvényes család negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei J.R. Cash névre keresztelték, amelyet felnőttként változtatott John R. Cashre. 12 évesen kapta meg az első gitárját, és még ebben az évben elvesztette szeretett testvérét, amelynek hatására elkezdett verseket és dalokat írni.

Johnny Cash

Johnny Cash

1950-től kezdve négyéves szolgálatot teljesített az amerikai légierőnél Nyugat-Németországban. Hazatérése után feleségül vette Vivian Libertót és Memphisbe költöztek, ahol elektromos cikkek eladásával foglalkozott. Ezekben az időkben Luther Perkins-szel (1928-1968) és Marshall Granttel (1928-2011) zenekart alapított, és felkereste a Sun Records stúdiót, ahonnan Elvis Presley vagy Jerry Lee Lewis is indult. 1955-ben kiadták a Hey Porter és a Cry Cry Cry című dalokat. Hamarosan a slágerlisták élén állt a Folsom Prison Blues, és az I Walk the Line is. A 60-as években börtönökben lépett fel, a legsikeresebb börtönkoncert-albumai az At Folsom Prison (1968) és az At San Quentin (1969) voltak. A zenész családból származó June Cartert 1968-ban vette feleségül, két évvel később pedig megszületett egyetlen közös gyermekük, John Carter Cash. Az 1994-es visszatérése, illetve az American Recording lemezei és feldolgozásai hatalmas sikert hoztak neki.

Johnny és June

Johnny és June

Az 1997-ben megjelent életrajzi könyvében Cash úgy fogalmazott, hogy nashville-i őskövületből ikonná változtatták a kiadónál megjelent dalai. A 2000-es évek elején megromlott egészségi állapota, és imádott felesége után néhány hónappal, 2003. szeptember 12-én tért örök nyugovóra.

Johnny Cash idős korában

Johnny Cash idős korában

Az életrajzi filmje 2006-ban jelent meg Nyughatatlan (Walk The Line) címmel, amit néhány évvel később 2010-ben nevéül választott egy debreceni zenekar. A formáció tagjai eleinte Johnny Cash dalait adták elő, azóta pedig az évek során már 5 lemezt készítettek. 2017-ben a Földobom albumuk aranylemezzé vált, és 2020-ban az év zenekara díjjal jutalmazták őket egy nemzetközi country találkozón Texasban.

A Nyughatatlan zenekar Johnny Cash emlékére, február 26-án az FMK színpadán ad online koncertet, amin kizárólag Johnny Cash szerzeményeket fognak játszani. A koncert a zenekar YouTube csatornáján lesz látható este 8 órától.

Az esemény linkjét ide kattintva érheti el.

.

Hozzászólások