prince-fog

Brutális mennyiségű drog okozta Prince halálát

Kiderült, mi okozta Prince halálát: az énekes szervezetében elképesztően nagy mennyiségben mutatott ki fentanil nevű opiátot a toxikológiai vizsgálat.

Prince 2016 tavaszán hunyt el, nem sokkal később kiderült, halálát drogtúladagolás okozta. Most az Associated Press birtokába kerültek a toxikológiai vizsgálat eredményei - a dokumentumok szerint az énekes vérében hihetetlenül sok, literenként 67.8 mikrogram fentanilt találtak, ami egy olyan szintetikus opiát, mely 50-szer erősebb a heroinnál. 

A jelentés szerint Prince májában is nagyon magas koncentrációban mutattak ki fentanilt, illetve a gyomrában is találtak belőle, ami arra utal, hogy az énekes szájon át, tabletta formájában szedte ezt a nagyon erős fájdalomcsillapítót. A házában is volt többféle tabletta, melyek fentanilra vagy egyéb drogokra mutattak pozitív eredményt a teszten.

Szakértők szerint a fentanil kapcsán nem lehet megállapítani, mekkora mennyiségű a halálos adag, mert lehet, hogy bizonyos mennyiség valakit megöl, ám ugyanez egy másik embernek segíthet.

A hatóságok még nyomoznak, nem történt-e visszaélés a gyógyszerfelírás kapcsán.

--------------

A 444.hu korábban egy hosszú cikkben hívta fel a figyelmet az opioid-járvány súlyosságára, mely Amerikában ijesztően sok halálos áldozatot követel. Az Egyesült Államokban a drogfüggőség mellett a gyógyszerfüggőség is hiheteten méreteket öltött, mindkettő ugyanúgy halálos veszélyt jelent. A fentanil, amit a gyógyászatban eredetileg Sublimaze néven főként altatáshoz és gyógyíthatatlan rákbetegek fájdalmainak csökkentésére használták és használják ma is, rekreációs célzattal a '70-es évek Kaliforniájában terjedt el először a heroinfüggők köreiben. Emiatt később betiltották és Amerikában azóta kizárólag orvosi felügyelet mellett használják - legalábbis törvényesen. Fontos tudni, hogy a Fentanil a morfiumnál 100-szor, a heroinnál pedig 50-szer erősebb!

----------

Ha segítség kell 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

 

 

 

Hozzászólások