img_3331

Ilyet is csinál a Tankcsapda - Dolgozzátok fel! - fotók

Megérkezett a Tankcsapda dupla feldolgozásalbuma, melyen rajtuk kívül tizenkét másik hazai előadó is szerepel. A "Dolgozzátok fel!" című kiadvány megjelenése kapcsán a zenekar fél napra a budapesti Barba Negra Music Clubba költözött, a közreműködő alkotók társaságában. A rockerek délután 3 órától dedikálták rajongóiknak az új lemezt.  

Merész dologra vállalkozott a Tankcsapda - a debreceni rockerek új dalok írása helyett ezúttal mások szerzeményeihez nyúltak és egy feldolgozásalbummal lepték meg a közönséget. A Dolgozzátok fel! című kiadvány két lemezt tartalmaz, egyiken ők játsszanak saját felfogásban magyar rock/metál dalokat, a másikon pedig tizenkét hazai pop, rock, metál előadó szerepel egy-egy Tankcsapda szerzeménnyel. Az albumra felkerült a Pennhurst is egy dallal - a fiatal együttes annak a felhívásnak a nyertese, amit nyár végén hirdetett meg a debreceni zenekar -, valamint a TankCrew, azaz a Tankcsapda technikusainak alkalmi formációja (Makláry Zoltán - dob, Pongor Balázs Mókus- gitár/ének, Takács Attila - basszusgitár).

df

A kiadvány egy régi ötlet alapján valósult meg. A zenészek szándékosan más-más zenei stílust képviselő alkotókat kértek fel a közreműködésre, ők maguk pedig olyan zenekarok dalaiból válogattak, akik nagy hatással voltak rájuk, vagy munkásságuk tekintetében megkerülhetetlennek számítanak. A dallistát és az előadók kilétét már a lemezmegjelenés előtt nyilvánosságra hozta a zenekar, nem kis meglepetést okozva a közönségnek - a korongon ugyanis a keményebb műfajt képviselő Leander Kills és Ektomorf mellett többek közt a Wellhello, Majka és Ákos is szerepel.

Tankcsapda / Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda / Fotó: Pogonyi Nóra

Az együttes tagjaival néhány napja beszélgettem a lemezmegjelenés kapcsán - az interjúból készült cikk a Hvg.hu-n olvasható -, a zenészek akkor sokat meséltek az album koncepciójáról, hogy mi alapján választottak dalokat, elmondták, milyen szeretettel fogadták őket a megkeresett művészek, annak ellenére, hogy itt nem csupán a dalok egyszerű áthangszereléséről volt szó. A Dolgozzátok fel! című album újszerűségét ugyanis épp az adja, hogy nem csak zeneileg, hanem a dalszövegek átírásában is szabadkezet kaptak az alkotók, hogy úgy szólaljon meg az adott nóta, mintha a saját szerzeményük lenne.

Tankcsapda/Lukács László - Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda/Lukács László - Fotó: Pogonyi Nóra

A lemez elkészítésével a Tankcsapdának az a nem titkolt szándéka is megvolt, hogy a régi nagy korszakalkotó zenekarokat az új generáció is megismerje, mert rendkívül sokat tettek a magyar zenéért. Épp ezért szerették volna, ha az Illés zenekar Good bye London című száma is felkerül a korongra - ám miután a feldolgozás elkészült, a szerzők nem engedélyezték, hogy megjelenjen. A zenekar abban is bízik, hogy a dalaikat feldolgozó előadók közönsége a lemez meghallgatása után elkezd érdeklődni a keményebb műfajok iránt - például a Wellhello rajongótábora meghallgat majd egy-két Leander Kills vagy Ektomorf nótát. Az albumnak ez a legfontosabb küldetése, a zenészek ugyanis úgy érzik, hogy a rock műfaja nagyon kevés teret kap és rendkívül alulértékelt a poppal szemben hazánkban.

Tankcsapda / Sidlovics Gábor - Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda / Sidlovics Gábor - Fotó: Pogonyi Nóra

A keddi sajtótájékoztatón a Tankcsapda mellett az albumon szereplő előadók, illetve a zenekar által feldolgozott nóták szerzői is megjelentek - az esemény stílusosan az egyik feldolgozás bemutatásával kezdődött - Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadásában a Múlik című dalt hallgathatták meg élőben a jelenlévők.

img_2857-1

Harcsa Veronika / Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A produkció után  először a zenekar, majd a résztvevő előadók és szerzők - Ákos, Horváth Attila, Charlie, Mező Misi, Tóth Gabi és a Wellhello - is mondtak néhány mondatot a lemez kapcsán. Mielőtt a Tankcsapda is bemutatott volna élőben egy-egy dalt, a Pennhurst együttessel is megismerkedhettek a jelenlévők, akik stílusosan, imidzsükhoz illő öltözékben érkeztek az eseményre.

penn

Pennhurst / Fotó: Pogonyi Nóra

A Pennhurst egy két éve működő, öttagú nu-metal zenekar, akik a Tankcsapda felhívásának nyerteseként szerepelnek a Dolgozzátok fel! című albumon. A banda a Köpök rátok című nótát értelmezte újra, melynek videóklipjét a sajtótájékoztatón be is mutattak. A zenekar egy amerikai elmegyógyintézetről kapta a nevét, a tagjai is ehhez kapcsolódóan keresztelték át magukat, és egy-egy mentális betegséggel azonosulva lett belőlük Scizo, Addicted, Maniac, Panicky és Paranoid. A banda tavaly az Ektomorf előzenekaraként turnézott külföldön - öt helyen léptek fel Németországban. Mivel induló együttesként nem egyszerű érvényesülni hazánkban, a Tankcsapda felhívása a Pennhurst-nek kiváló lehetőség arra, hogy a zenéjüket szélesebb körben is megismerjék.

A videóklip bemutatását követően a Tankcsapda is színpadra állt egy minikoncert erejéig, nem sokkal utána pedig végre az utcán várakozó rajongókat is beengedték - a zenekar több órán keresztül dedikálta az érkezőknek a Dolgozzátok fel! dupla albumot.

Tankcsapda / Fejes Tamás - Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda / Fejes Tamás - Fotó: Pogonyi Nóra

Fotók: Pogonyi Nóra

Hozzászólások