IMG_7288a

A Budapest Arénában ünnepelte 20. születésnapját a Hiperkarma - fotók

Vendégzenészekkel karöltve ünnepelte 20. születésnapját a Hiperkarma február 7-én a Budapest Arénában.

A Bérczesi Róbert által vezetett, húsz évvel ezelőtt alakult Hiperkarma a 2000-es évek elejének egyik legfontosabb magyar együttese volt. A zenekar többek által visszatérően „generációs” jelzővel illetett, cím nélküli első lemezén olyan, azóta klasszikussá vált dalok szerepeltek, mint a Lidocain, a Kérdőjel, a Sosem voltunk senkik vagy a Felejtő. A frontember egyedi előadói stílusával, az önterápiának beillő, versként is értelmezhető dalszövegeivel az együttes rövid idő alatt kultikussá vált, amit a második, 2003-ban kiadott Amondó című albumuk sikere is megerősített.
A zenekar további fejlődését Bérczesi Róbert drogfüggősége hátráltatta, amiről egyébként a tavaly megjelent Én meg az ének című könyvében is lehet olvasni - a csapat emiatt függesztette fel 2007 őszén a működését, és csak évekkel később, 2011-ben kezdett koncertezni újra. Bérczesi 2014 elejére jutott túl a krízisen, ebben az évben jelent meg a Hiperkarma harmadik lemeze Konyharegény címmel, melynek dalait a banda a Petőfi Csarnokban mutatta be. A zenekar innentől újra elkezdett aktívan dolgozni. 2016-ban kijött három single, 2017 tavaszán pedig új stúdióalbummal jelentkeztek Délibáb címmel, mely optimista dalaival a banda hangvételében markáns változást eredményezett, a zenekarnak pedig meghozta az első aranylemezét. A korong sikere után egy évvel kijött egy új single Napsütötte rész címmel, 2019 elején pedig az örömzenés vonalat folytatva azonos címmel új lemezt adott ki a zenekar. Bérczesi Róbert ugyanebben az évben megkapta karrierje első igazi elismerését, az Artisjus – Az év könnyűzenei szövegírója díjat.
Bérczesi Róbert / Fotó: Pogonyi Nóra

Bérczesi Róbert / Fotó: Pogonyi Nóra

A Hiperkarma tavaly ősszel jelentette be, hogy a 20. születésnapját a Papp László Budapest Arénában ünnepli februárban. A nagyszabású jubileumi koncertre a banda tagjai - Bacsa Gyula (zongora), Bérczesi Róbert (ének, gitár), Hámori Benedek (dob, vokál), Kis "Sztivi" Tibor (gitár), Varga Laca (basszusgitár) és Nemes János (fúvósok) - vendégzenészekkel kiegészülve készültek, és már jó előre beharangozták, hogy a koncerten korábbi zenésztársaik, illetve meglepetésvendégek is színpadra állnak majd.

Bérczesi Róbert / Fotó: Pogonyi Nóra

Bérczesi Róbert / Fotó: Pogonyi Nóra

"Az arénakoncert egy nagy mérföldkő a zenekar életében. Nagy vállalás a részünkről, hiszen ez mégiscsak egy alternatív rock zenekar, nem a mainstreamben utazunk. Emiatt nem tartottam volna elképzelhetőnek, hogy valaha is arénát csinálunk. A menedzserünknek, Pitének volt ez a víziója, ötlete, aki sajnos már egy hónapja nincs közöttünk. Ezt a koncertet neki fogjuk játszani, neki ajánljuk" - mondta Bérczesi Róbert két héttel az esemény előtt a Musicbackstage-nek adott interjúja során. Bár telt házas arénáról a Hiperkarma esetében nem beszélhetünk, hiszen eleve úgy indultak neki az egésznek, hogy az ülőszektorok nagy részét lezárták, a színpadot pedig a küzdőtér oldalában helyezték el, azért így is voltak szépen, de valóban Bérczesi jól látta a dolgokat - egy alternatív rock zenekarnak igen nagy falat a Budapest Aréna. Ennek ellenére a hangulattal nem volt gond, akik eljöttek, úgy tűnt, nagyon jól érezték magukat, és bár az énekes azt mondta, az egész koncertet a decemberben elhunyt menedzserüknek ajánlják, az est folyamán külön is megemlékeztek Medgyesi Ferencről - a Jószerencsét! című dalt, mely Bérczesi számára Pite halálával egészen új értelmet nyert, az ő emlékére játszották el, miközben régi fotókat futtattak a színpad két oldalán elhelyezett kivetítőkön. A koncert alatt vendégművészek is csatlakoztak néhány dal erejéig a zenekarhoz - fellépett többek közt korábbi zenésztársuk, Frenk, ott volt Müller Péter Sziámi, de nagy meglepetésre a Halott Pénz csapatából Járai Márk, akit Bérczesi a jóbarátjaként mutatott be, szintén elénekelt két dalt a zenekarral.

Fotók: Pogonyi Nóra

Hozzászólások