IMG_3593a

Nagy bejelentést tett Ákos - ennek sokan örülnek majd

Négy új dallal rukkolt elő csütörtökön Kovács Ákos. A Hazatalál című EP megjelenése napján az énekes bejelentette, hogy az évet a korábbiakhoz hasonlóan - sorrendben immáron negyedik alkalommal - idén is dupla Arénakoncerttel zárja!

2018. szeptember 27-én, azaz a mai napon jelent meg Ákos Hazatalál című középlemeze. A limitált példányszámú, szövegkönyvvel ellátott, digipack csomagolású CD-n, valamint digitális letöltésként is elérhető kiadványon négy új dal szerepel: a címadó Hazatalál, amelyhez a későbbiekben klipet is tervez az énekes, továbbá a Nem kell más vigasz, az Ellenség a kapuknál és a Holnaptól.

"Nem gondolom, hogy bérletem van a sikerre, szerencsére az elmúlt évtizedekben alaposan részem volt benne. De mindig új feladatok állnak előttem, és nagyon örülök, hogy ennek részese lehetek" - mondta Kovács Ákos az EP megjelenése alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a fővárosi Akvárium Klubban.

Kovács Ákos és Kiss Orsi Kisó, a Rock FM műsorvezetője / Fotó: Pogonyi Nóra

Kovács Ákos és Kiss Orsi Kisó, a Rock FM műsorvezetője / Fotó: Pogonyi Nóra

A dalokat az énekes stúdiójában rögzítette a banda a nyári rockturné előadásai közti szünetekben. A kiadvány átfogó képet ad a 2019-re várható új album irányáról, az érett hangzásvilágról. A Hazatalál EP a Xolar Stúdió eddigi legkomplexebb felvétele, akusztikus dobokkal, hagyományos módon rögzített gitárokkal, a ’80-as éveket idéző szintetizátorhangzással, bonyolult vokálokkal, sokrétű keverési- és maszteringmunkával.

„A címadó szerzeményt az egyik fesztiválra menet írtuk Madival, akusztikus gitárokkal kardoztunk az autóban. A Nem kell más vigasz zenéjét Lepe hozta, de teljesen új megszólalást kapott a stúdióban. Az Ellenség a kapuknál egy 23 évvel ezelőtti demóból született, a Holnaptól pedig hasonló szerzői munka eredménye, mint a 2006-os Még közelebb-album vagy a teljes 2084-lemez. A sok magányos stúdiózás után nagy élmény volt zenekarként megszülni a dalokat, régi módszerrel, sok mikrofonnal rögzíteni Sanyi elemi erejű dobjátékát, nagy ládán, csutkára tekert hangerővel felvenni a gitárokat. Reményeink szerint ezzel a négy dallal sikerült hangzás szempontjából megközelíteni azokat a nemzetközi ideálokat, akik miatt annak idején zenélni kezdtünk” – árulta el Ákos a stúdiómunkáról.

Az énekes egy kérdésre válaszolva azt mondta, dalszövegei mindig arról szólnak, ami érdekli, ami foglalkoztatja. "Reflektív, önreflektív típus vagyok, minden nap nézem a külföldi híreket és rendkívül aggaszt, amit látok. A dalaimban benne van, milyen világlátású ember vagyok, de a napi politikának nem kell helyet kapnia a fellépéseimen." Kitért arra is, hogy idei fellépéseire hívta vissza Madarász Gábort, aki szólókarrierje kezdeti időszakában, 1993 és 2001 között meghatározó zenésze, társszerzője volt.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

A Hazatalál EP megjelenésének napján, szeptember 27-én Premier Estet tartanak a budapesti Akvárium Klubban, zártkörű koncerttel. A Produkció és a Premier Est főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.

Ákos idén töltötte be 50. életévét. A jubileumi évben megállás nélkül koncertezett: a tavaszi, akusztikus, kórussal kísért előadásokat és a nyári fesztiválokon bemutatott rockműsorát eddig több mint 140.000 érdeklődő látta. Az évet az énekes idén is a Papp László Budapest Arénában zárja, méghozzá sorrendben negyedik alkalommal duplázik: december 14-én és 15-én is fellép a legnagyobb hazai koncertteremben.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Mint az énekes elmondta: „Sűrű kis év volt ez is: megjelent az első önéletrajzi jellegű könyvem, a Visszaszámlálás. Tavasszal kiadtunk egy átdolgozásokat tartalmazó CD-t, most pedig itt a Hazatalál EP négy új dallal. Közben két, egymástól hangszerelésben és repertoárban is különböző előadást hoztunk létre: az akusztikus Ákos50 és a rockos fesztiválműsor után a dupla Arénában mutatkozik majd be az idei harmadik dalösszeállításunk. Az erre való felkészülés mellett még időt kell találnunk a tavaszi koncertek kép- és hangfelvételére is, mert szeretnénk azt is mihamarabb megjelentetni.”

A ma megjelent EP címadó dala már elérhető a YouTube-on.

Fotó: Pogonyi Nóra

Fotó: Pogonyi Nóra

Hozzászólások