zenekpenn

Köpök rátok – itt a Pennhurst Csapdás klipje

Nemcsak feldolgozták, de klipet is forgattak a Pennhurst tagjai a Tankcsapda Köpök rátok című szerzeményéhez. A dal Nu metal verziójához készített videó már elérhető a banda hivatalos Youtube csatornáján.

A Pennhurst is szerepel a Tankcsapda kedden megjelent Dolgozzátok fel! című albumán. A 2014 óta működő, öttagú zenekar a debreceni rockerek felhívásának nyerteseként kapott lehetőséget arra, hogy átértelmezzen egy szabadon választott Tankcsapda szerzeményt. A Köpök rátok című dal Nu metal stílusba ültetett verzióját a dupla album megjelenése kapcsán tartott sajtótájékoztatón mutatta be a fiatal együttes először – a Pennhurst tagjait a Barba Negra Music Clubban tartott eseményen, a klippremier után faggattam kicsit.

„2014 januárjában alakult a zenekar” – kezdi Maniac, a banda egyik gitárosa. – „Egyrészt olyan együttest szerettünk volna alapítani, amely betölti azt az űrt, amit bizonyos műfajok hiánya okoz a magyar zenei palettán, a Nu metal pedig már jó pár éve a mellőzött stílusok közé tartozik. Másrészt ez az a műfaj, amit mind az öten szeretünk, ami mindannyiunkat megmozgat. Többek közt olyan zenekarok hatottak ránk, mint a Korn, a Slipknot, a Limp Bizkit, a P.O.D., a Machine Head és a Linkin Park.

A Pennhurst egyébként egy amerikai elmegyógyintézetről kapta a nevét, a zenészek ennek megfelelően, a rájuk jellemző viselkedési formák alapján, különböző mentális betegségekkel azonosulva keresztelték át magukat. Többszöri tagcsere után 2015 szeptemberében alakult ki az együttes végleges felállása: Scizo énekel, Maniac és Addicted gitároznak, Panicky dobol, Paranoid pedig basszusgitározik. A zenészek kizárólag az elmegyógyintézetben viselt kényszerzubbonyban lépnek színpadra, ami kiegészül gézből készült fejfedővel, maszkokkal és egyéb érdekes kellékekkel. Az első blikkre talán kicsit ijesztőnek tűnő imidzs egy erőteljes, effektekkel gazdagon ötvözött hangzásvilággal párosul, mely a dinamikát olykor egy-egy dallamosabb résszel megtörve válik valóban izgalmassá.

 „A Nu metalnak is vannak populárisabb és kevésbé népszerű alfajai” – magyarázza Maniac. „Mi szeretjük a dallamokat, így minden számunkban fellelhetők dallamosabb részek, főként a refréneknél. Ha jól össze van rakva, a dallam nem száguld el az ember füle mellett, hanem beleköltözik.”

zenekpenn

Pennhurst / press

A dalok szövegvilágért Scizo, az énekes felel – azt mondja, más szerzőkhöz hasonlóan főként az emberi kapcsolatainak hatásaiból merít. „Van olyan dal, ami egy félresiklott párkapcsolat történetét meséli el, de született már szöveg véres kezű diktátorról is. – magyarázza. „Nálunk a dalszerzés úgy működik, hogy Maniac kidolgozza a zenei részt, amit elküld az együttes összes tagjának, ezután pedig én ráteszem a szöveget. Mondhatni, így egészen könnyű a dolgom, hiszen a sejtelmes atmoszféra, a húzós rap betétek és az ütős, kemény részek szinte azonnal elindítják a tollat a kezemben.”

Függetlenül attól, hogy az együttes tagjainak van civil foglalkozása, a Pennhurst központi helyet foglal el mindannyiuk életében. Egy héten kétszer próbálnak, ám a háttérmunka mindennapos. Nem telik el úgy egyetlen nap sem, hogy valami hasznosat vagy fontosat ne tennének a zenekarért. Egy fiatal, feltörekvő csapatnak azonban még így is nehéz érvényesülni – ezért is volt nagy dolog számukra, mikor tavaly novemberben elkísérhették az Ektomorf együttest a németországi turnéjukra, ahol összesen 5 koncertet adtak, és online felületeken aztán az ő zenekarukat is megemlítették.

Tankcsapda feldolgozás és videoklip

A Tankcsapda felhívásáról a rádióból értesültek – nem volt kérdés, hogy belevágnak a versenybe, mely végül kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a zenéjüket szélesebb körben is megismerjék.

„Az ország egyik legsikeresebb, élvonalbeli zenekarának a lemezén szerepelni, mondanom sem kell, hogy óriási lehetőség! Nagyon reménykedtünk, hogy ezáltal kicsit közelebb kerülünk a tűzhöz"- mondja Maniac. „Igazából azért ezt a dalt választottuk, mert nagyon illik a Pennhurst profiljához, és stílusához, amit képvisel. A Köpök rátok zeneileg kissé lomhább dal, nagyon szókimondó szöveggel, mely nagyszerűen screamelhető. Ez azért nagyon fontos, mert a Pennhurst zenéjében központi szerepe van a screamnek. A dal Nu metal verziója négy nap alatt készült el, nem volt több időnk rá.”

Több mint 200 fiatal együttes jelentkezett egy-egy Tankcsapda feldolgozással annak reményében, hogy felkerülhet a banda legújabb korongjára. A debreceni rockerek döntése alapján ezt a lehetőséget ezúttal a Pennhurst tagjai érdemelték ki.

„Megtisztelő, hogy az ország egyik legkiemelkedőbb zenekarának a lemezén szerepelhetünk egy dallal. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Tankcsapdának. Büszkeséggel tölt el, hogy a nevünket hazánk elismert előadói között olvashatjuk” – mondja Maniac az egész banda nevében szólva.

penn

Pennhurst / Tankcsapda sajtótájékoztató - Fotó: Pogonyi Nóra

A Pennhurst feldolgozását először a Tankcsapda lemez megjelenése kapcsán rendezett  sajtótájékoztatón mutatták be, annak a videoklipnek a levetítésével, melyet a fiatal zenekar forgatott a dalhoz.

"A video ötlete sajnos egészen későn született meg, annyira el voltunk foglalva a dal kidolgozásával és felvételeivel" – mondja Scizo. Alig volt két hetünk a lemez megjelenéséig, viszont mindenképp arra a napra szerettük volna a klip bemutatását is időzíteni. Az ötlet Salvatore Giuliano fejéből pattant ki a Cineast csapatból, ő lett a rendezője is a klipnek. A forgatást és az utómunkálatokat jóformán ketten végeztük. A klip egyébként teljes egészében önköltségből valósult meg, de nagy örömünkre szinte mindenki, akit kértünk, önzetlenül jött és segített, dolgozott át éjszakákat, csakhogy sikerüljön időben elkészíteni. Persze van, amit utólag máshogy csinálnék, de így is nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

A zenekarnak már megjelent saját gondozásban egy hat dalt és egy intro-t tartalmazó kislemeze Losing Control címmel, amibe bele is lehet hallgatni a weboldalukon, illetve készítettek már korábban két videoklipet is az Add Végre Önmagad, illetve a The Prophet című dalokhoz. A legújabb, Köpök rátok című Tankcsapda feldolgozást csütörtök este óta lehet megtekinteni a zenekar hivatalos Youtube csatornáján.

Hozzászólások