Screenshot_22

Johnny Gold lett a Terminátor - ez történik egy forgatáson a színfalak mögött (videó)

Új dologba kezdett Tokay Péter. A több díjnyertes alkotást jegyző rendező videóblogot indított, betekintést engedve a filmesek világába. A sorozat első epizódja már meg is érkezett: a ’Johnny Gold a Terminátor’ című részben Tánczos Tamás is feltűnik a színfalak mögött.

Tokay Péter nevét elismerés övezi a filmes szakmában. A Pixel Film díjnyertes rendezője az elmúlt 15 évben több mint 200 videoklipet, illetve rengeteg, imidzs-, koncert- és reklámfilmet forgatott. Dolgozott külföldi és magyar zenekarokkal egyaránt, köztük olyan együttesekkel, mint a Tankcsapda, a Paddy and the Rats, a Depresszió, a Bon-Bon, a Kowalsky meg Vega vagy az Ocho Macho. Bár az alkotásait már több millióan látták, a nézők többségének valószínűleg fogalma sincs, miként zajlottak a munkafolyamatok. A rendező úgy döntött, mostantól a közönséget is beavatja a filmezés kulisszatitkaiba: MR PXL néven elindított egy videóblogot, melynek heti rendszerességgel megjelenő epizódjain keresztül betekintést enged a filmesek világába.

 „Az elmúlt 2-3 évben a vloggerkedés rettentően felkapott dolog lett, egy teljesen új online iparágnak számít. Külső tanácsoknak és ötleteknek köszönhetően bennem pontosan egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg, hogy ilyesmivel is foglalkoznom kellene” – magyarázza Tokay Péter. „Magyar, illetve külföldi tekintetben sem véltem felfedezni olyan videóblogokat, amelyek konkrétan egy olyan világot, illetve közeget mutatnának be, ami sok ember számára különben izgalmas és rejtelmes.”

Tokay Péter

Tokay Péter

A rendező bő fél évvel ezelőtt kezdett el a forgatásokon, illetve koncerteken anyagokat gyűjteni, és 2018 elején döntötte el végül, hogy ezekből vlog formájában nekiáll saját tartalmakat gyártani. A közeg, amelyben a szakmájából kifolyólag mozog - beleértve azokat az embereket, akikkel körülveszi magát - a többség számára biztos, hogy szokatlan. A MR PXL epizódjai a szakmai dolgok mellett emiatt is nagyon sok újdonságot adhatnak.

„Akiknek nincs közük a filmes iparhoz, azok csak a végterméket látják, ami reklámfilm esetén átlagosan 30 másodperc, klipeknél pedig nagyjából 4 perc hosszúságú anyagot jelent. Nagyon sokan nem tudják, hogy egy forgatás előkészítése akár másfél-két hónapig is eltarthat, mennyi energiát, pénzt és stábtagot kell beinvesztálni, illetve megmozgatni, hogy összeálljon a projekt. A vlogon keresztül igazából egy szakmát, illetve művészeti iparágat szeretnék bemutatni a nagyközönségnek, szűkebb körben akár kezdő filmeseknek, továbbá felkelteni az érdeklődését azoknak, akik még nem döntötték el, milyen pályát válasszanak” – mondja Tokay.

MR PXL

MR PXL

A rendező szerint, aki az elmúlt 10 évben nagyon sok fiatalt indított el a pályán és különböző előadásokat is tartott filmes témában, ez a vlog egyben tanító jellegű is, mert az epizódokon keresztül tulajdonképpen a saját tapasztalatait adja át. A vizuális tartalmakat igyekszik úgy összeállítani, hogy az mindenki számára könnyen befogadható legyen. A körülbelül 10 perces részeket zenére vágott montázsokkal és vicces jelenetekkel színesíti, ezáltal egy sokkal lazább, pörgősebb jelleget adva az egésznek. A szakmai dolgokba, melyek közt kameratesztek, terepszemlék, forgatási előkészületek is szerepelnek, épp csak olyan mélységig megy bele, hogy az mindenkinek érthető legyen. Az epizódokat szisztematikusan építi fel: a videók első fele különböző gondolatmeneteket tartalmaz, míg a második bemutat egy konkrét forgatást.

A vlog előzetest követően, mely egy héttel ezelőtt került fel a YouTube-ra, május 13-án érkezett meg az első epizód, rögtön egy ismert arccal: Johnny Gold, azaz Tánczos Tamás Terminátort alakít abban a szuperhősöket és egyéb ismert karaktereket felvonultató televíziós reklámfilmben, melynek forgatását Tokay az előkészületektől a felvételek végéig bemutat.

Johnny Gold a Terminátor:

A múlt heti beharangozó alapján egyébként már sejthető, hogy a következő részekben kik szerepelnek majd - hamarosan a Depresszió, a Paddy and the Rats és az Ocho Macho klipjeinek forgatásába is betekinthetnek a nézők, illetve a Bon-Bon ’Itt minden a régi’ című visszatérő videójának felvételeibe, melyben olyan hírességek szerepelnek, mint Pindroch Csaba, Gesztesi Károly, Gubás Gabriella, Szorcsik Viktória, Balázs Andrea és Kautzky Armand. Az egyes epizódok heti rendszerességgel, vasárnaponként kerülnek fel a videómegosztóra.

Beharangozó:

Hozzászólások