Riki Church - Fotó: Radó Norbert

Hol rontják el a magyar zenekarok? - Riki Church távozásának margójára

Huszonhat év után elválnak Riki Church és a Junkies útjai - érkezett a hír vasárnap, ami sokakat meglepett. Pedig rengeteg előjele volt a történteknek, amit ha másnak nem, a rajongóiknak észre kellett volna venniük. - Véleménycikk. 

Szűkszavú közleményben tudatta a budapesti Junkies zenekar, hogy Riki Church nélkül zenélnének tovább a jövőben. A hír úgy tűnik, elég nagy meglepetést okozott azoknak, akik követték a banda munkásságát, pedig elég sok előjele volt a változásnak.

Akik rendszeresen járnak Junkies koncertre, észrevehették, hogy bár a Facebook-események "promóciós plakátján" változatlanul ott volt az ikonikus basszeros, a tavaly novemberi Barba Negrás fellépésük után a bulikon nem ő, hanem a banda roadja, Czakó Dani állt színpadra a zenészekkel. A zenekar közösségi oldalán többször érdeklődtek Riki felől a rajongók, ám az együttes - a vasárnapi közleményt megelőzően - nem kommentálta hivatalosan a történteket. Sőt a Junkies énekese egy februári interjúban még arról beszélt, hogy nagy az összhang a csapatban, pedig akkor már úgy tudjuk, hogy a basszusgitáros nem is volt Magyarországon. (Nem nehéz visszakeresni Riki Church (polgári nevén Tibor Biritz) Facebook -, illetve Instagram-posztjaiban, hogy az ikonikus zenész hónapok óta kinn van Los Angelesben.) Ez azért is fura, mert, ha egy zenekar az egyik legismertebb arca nélkül turnézik végig egy szezont, elvárható lenne, hogy valamiféle magyarázatot adjon azoknak, akik jegyet váltanak a bulikra - naiv dolog azt gondolni, hogy senki nem veszi észre, hogy pont a legfeltűnőbb tag hiányzik a színpadról.

Szekeres ehhez képest négy hónap "késéssel", először márciusban, egy YouTube-on megjelent interjúban hozta fel Riki Church eltűnésének tényét - akkor azt mondta, hogy az előző évük nagyon húzós volt, mindenki kimerült - Riki kapcsán egészen pontosan úgy fogalmazott:

"Úgy éreztük, hogy egy ilyen válságos helyzet alakult ki, úgy gondoltuk, hogy szüksége lenne egy kis időre, hogy rendbeszedje saját magában a gondolatait."

Szekeres kiemelte, természetesen a basszeros helyét tartják, hiszen alapítótagról van szó, és hát nem szokás egy alapítótagot kirúgni. Hangsúlyozta, hogy Czakó Danit csak kisegítőként vették be és remélik, ha hazajön, folytatják a közös munkát. Ehhez képest, miután kiderült, hogy a kormány augusztus 15-től ismét engedélyezi a koncerteket az országban, a Barba Negrás bulijuk Facebook-eseményéhez egy olyan képet csatolt a zenekar, amin jól láthatóan nem Riki Church, hanem a helyettes-road áll a színpadon. Innentől kezdve nagyjából sejthető volt már a banda döntése a tagcsere kapcsán. Az utolsó fotón, amit a stúdióból posztoltak - nem titok ugye, hogy hónapok óta a második lemezük újrarögzítésén dolgoznak - szintén a helyettes-basszeros látható.

A számtalan tagcserével működő zenekarban egyébként Barbaró Attila mellett Riki Church az egyetlen, aki a banda eddigi összes lemezén szerepelt – Szekeres András a második albumnál, az együttes eredeti frontembere, Csordás Tibi után csatlakozott a csapathoz, Keresztes Viktor pedig a sokadik dobosnak számító Schvéger Zoltánt váltotta a wikipaedia szerint. Az ikonikus basszeros távozásával már csak Barbaró Attila maradt a zenekarban a Rock 'n Roll album óta zúzó, ebben az értelemben alapítónak számító tagok közül.

Screenshot_123

Riki Church távozása előtti állapot (Forrás: Wikipaedia)

A változás okáról egyelőre hallgatnak a felek. Bárhogyan is, Riki Church kiugró népszerűsége a rajongók körében vitathatatlan - nem csak amiatt, hogy 26 éve oszlopos tagja volt a csapatnak, hanem mert kevés olyan magyar zenész van, aki az extrém megjelenéséhez a kezdetektől ragaszkodva minden egyes alkalommal úgy áll színpadra, ahogy az egy vérbeli rocksztárhoz illik. Tényleg az egyik legmenőbb arc volt a hazai rockpalettán.

Riki Church mindig ügyelt a színpadi megjelenésére / Fotó: Radó Norbert

Riki Church mindig ügyelt a színpadi megjelenésére / Fotó: Radó Norbert

A Junkies esetén sokszor felmerül, hogy a Nihil albumnál megvolt az esélyük rá, hogy ők legyenek a "második Tankcsapda", de ahogy a korábbi interjúkban többször is magyarázták, nekik akkor a bulizás állt az első helyen, nem értettek a szervezéshez, csak zenélni akartak. A tagok ráadásul mindig is egyszerre több formációban alkottak, így nem csoda, ha kimerültek év végére, pedig talán elég lett volna csak annyi, hogy mindenki az anyazenekarára koncentrálva, teljes erőbedobással tolja a Junkiest.

Persze a rajongók biztos örülnek, ha az ilyen-olyan pubfellépések során minden hétvégén koccinthatnak a kedvenceikkel, de a másik oldalról, üzleti szempontból a főzenekarra nézve ez nem biztos, hogy szerencsés. Egyrészt a szervezők, ha van ilyen lehetőség, előbb vesznek meg egy kisebb, akusztikus produkciót akár feleannyi taggal is, hiszen az jóval olcsóbb, másrészt, ha az ingyenes bulikon, "testközelből" is elérhetők a zenészek, sokan inkább azokra mennek el, minthogy jegyet váltsanak egy nagykoncertre, amely pedig - miután az egész stábnak (már ha van olyan) bevételt jelent - sokkal fontosabb lenne.

Az is megérne egy külön cikket, hogy vajon mennyire rontja az anyazenekar hitelét egy olyan formáció, amelyben egy magát punkrockzenésznek valló énekes női előadók popdalaival szórakoztatja a közönséget (Ladies First), ahogy Barbaró Attila vadonatúj, szólónak titulált alakulata, aminek már az elnevezése is meglehetősen komolytalanul cseng (Bulibanditák). Némiképp párhuzamot vonva, elég furcsa elképzelni mondjuk Lukács Lacit, ahogy Britney Spears dalokat énekel, de ez bármely más rockbanda frontemberére is ugyanúgy igaz. Visszatérve a legelejére pedig, nagy valószínűséggel, ha Lukácséknak is több bandájuk lett volna, biztos, hogy ők is elaprózzák magukat, de jól láthatóan a debreceni rockerek mindent egy lapra téve a Tankcsapdába ölik az összes energiájukat. És igazuk van. Ezt csak így lehet.

(Érdemes lenne megszámolni egy évben hány akusztikus fellépése van a Szekeres-Barbaró duónak szembeállítva a nagyzenekaros Junkies koncertekkel - kicsit az az érzésünk, a tagok ahogy korosodnak, elengedték ezt a sztorit, és rájöttek, hogy kevesebb befektetéssel - egyetlen gitárral - is el lehet lavírozni úgy, hogy megérje. Más kérdés, hogy ez mennyire rock and roll... illetve hogy a Junkies többi tagja vajon mennyire nézi jó szemmel, hogy a banda dalaival turnéznak - nélkülük. Mi azt valljuk, legyen szó bármilyen műfajról, csak azok képesek igazán nagyra nőni és nagyszámú, stabil tömegbázist építeni maguknak, akik egyetlen csapatban melóznak és mind egy irányba néznek.)

A Junkies egyébként mostanában dalszerzés terén sem áll a helyzet magaslatán - utoljára 2016-ban adtak ki új stúdióalbumot, a tavaly megjelent jubileumi kiadvány inkább egy válogatáslemez, amin persze van néhány friss szerzemény, de azok nemigen kerülnek elő a koncerteken - továbbra is a jól bejáratott, régi slágerekre támaszkodik a zenekar. A hírek szerint pedig annak ellenére, hogy a karanténban bőven lett volna idő új dalokat írni, most is egy régi lemez újrakiadásán dolgoznak, aminek nem biztos, hogy sok értelme van úgy, hogy ma már a friss dalokból álló kiadványokat sem egyszerű fizikai hordozón eladni, ráadásul az eredeti szerzők közül Riki Church nem is lesz rajta a "remake"-en. Talán akkor lehetett volna valamelyest jól kijönni ebből az újabb önismétlésből, ha azon a napon dobják ki az újravett anyagot, amikor a lemez születésnapját akarták ünnepelni júniusban, mintegy kárpótolva a közönséget a koronavírus-járvány miatt eltörölt buliért. De miután ez nem így történt és most már az is tiszta sor, hogy Riki nem zenél a lemezen, nagy valószínűséggel még kevésbé lesznek rá kíváncsiak a rajongóik. Persze ezt nem lehet előre megjósolni, ahogy egyetérteni sem kell azzal, ahogy mi látjuk a dolgokat.

Oh wait!' Majd elfelejtettük, hogy azért nemrég összedobott egy új nótát a csapat, amelyhez Balázs Andival készítettek klipet, de ahogy azt Szekeres a korábban említett YouTube-interjúban elmondta, a kiadó javaslatára egyelőre visszatartják - pedig a többhónapos kényszerpihenő ideje alatt biztos jobban örült volna egy új dalnak a közönség, mint egy akárhányadik karanténkoncertnek... Még úgy is, hogy Kasszás Erzsinek igazából nem sok köze van a műfajhoz, valószínűleg csak a nagyobb megtekintés reményében, a "tegyünk bele egy ismert embert" taktika alapján húzták be a csőbe, és mivel Szekeres elmondása szerint országos barátok, valószínűleg ez nem is került semmibe a zenekarnak.

Közben egészen friss hír az is, hogy a Zorall zenekarból, amelyben Barbaró Attila is játszik, 18 év után távozik az énekes és új frontembert keresnek a csapatba. Talán meg kellene kérdezniük a Junkies szerint minden fronton bevethető Czakó Danit, aki Barbaró bulibanditájában is büszke tag - hátha elvállalja.

Hozzászólások