IMG_4951b

Ákos koncert az Arénában - fotók

Idén is az Arénában zárta az évet Ákos - ezúttal is dupla koncerttel. Az énekes december 16-án állt először színpadra, hogy a szeptember végén megjelent Még egyszer című albumának dalait élőben is eljátssza a közönségnek.

Október elején ért véget a 2015-ös Igazán Turné, melynek során összesen 17 helyszínen csaknem 170 ezer embernek játszott zenekarával Ákos. A nagyszabású koncertsorozat után, mely határon túli városokat is érintett, egy teljesen új produkcióval állt színpadra az énekes az Arénában. Eredetileg csak egyetlen fellépést hirdetett meg, ám a december 17-ei dátumra olyan gyorsan elfogytak a jegyek, hogy nyolc héttel a buli előtt zenekarával végül úgy döntött, megduplázzák a koncertet. A közönség így december 16-án láthatta először a Még egyszer című album dalaira épülő produkciót.

Akos - ArenaFotó: Pogonyi Nóra

Ákos tizennyolcadik magyar nyelvű szólóalbumának szerzeményi közül az Újrakezdhetnénk és az Igazán című számot már a lemez kiadása előtt játszotta a zenekar, a korong címadó dala pedig a megjelenés napján, a budapesti Akvárium Klubban tartott Premier esten debütált élőben. A lemez teljes anyagát egy elsöprő dinamikájú, elképesztő látványelemekkel ötvözött produkció keretében mutatta be Ákos és zenekara az Arénában.

Akos - Arena2Fotó: Pogonyi Nóra

Korábban már többször jártam Ákos koncerten, de valahogy úgy hozta a sors, hogy az Arénabeli fellépések napján sosem tartózkodtam Magyarországon. Annak ellenére, hogy az általam látott produkciók már többszörösen igazolták számomra a csapat profizmusát, mindig vágytam rá, hogy egy olyan monumentális előadás részese legyek, amilyet a technikai feltételek miatt kizárólag az Arénában tud megvalósítani a zenekar. Kíváncsi voltam, vajon azon együttesek koncertjeihez képest, mint például a U2 vagy a Linkin Park, melyek számtalanszor lenyűgöztek már más európai és amerikai nagyvárosok csarnokaiban, milyen hatással lesz rám Ákos stadion-színpadra szánt produkciója, ráadásul egy olyan közegben, ahol a sokfellépős fesztiválokkal ellentétben több ezer ember csak az ő koncertje miatt van jelen.

Akos - Arena3Fotó: Pogonyi Nóra

Bárki bármit is mond, egyvalami kétségtelen: amit az Arénában láttam, bárhol a világon megállná a helyét. Egy első percétől az utolsóig hibátlan produkció valósult meg a színpadon, tökéletes hangtechnikával és olyan  látványelemekkel kiegészítve, amilyeneket magyar zenekarok koncertjein nem sűrűn tapasztalhat az ember. A kétoldali kifutóval, "Y" alakban felépített színpad mögött három kivetítőn pörögtek folyamatosan a képsorok, a pódium fölé erősített mozgó szerkezetből pedig olykor egy hatalmas, bolygószerű gömb ereszkedett alá. A látványt fokozták a dalok hangulatához illeszkedő fény- és lézereffektek, létrehozva egy valóban sajátos atmoszférát. A műsor szerkezetileg is nagyon rendben volt, egymást váltva hangzottak fel a régi és új szerzemények - a lassabb tempójú, lírikus számok után valóságos energiabombaként robbantak a soron következő, dinamikusabb dalok. Az ismert slágerek mellett olyan szerzemények is előkerültek, melyeket ritkán hallhat élőben a publikum és nagy valószínűséggel főleg azok a rajongók ismernek csak, akik a kezdetektől követik Ákos munkásságát. Az egyik ilyen meglepetés volt A Megváltó című dal.

Akos - Arena4Fotó: Pogonyi Nóra

A közönség igencsak felfokozott hangulatban várta a koncert kezdetét és mikor a zenészek végre megjelentek a színpadon, valószínűleg az elmúlt napok sajtóhíreire reagálva "Veletek vagyunk!" kiáltással biztatták őket. Én nem kívánok belemenni abba a vitába, mely Ákos egyik korábbi interjúja kapcsán robbant ki a különböző online felületeken, annak ellenére sem, hogy végül maga az énekes sem hagyta szó nélkül a dolgot. Tény, hogy véleménykülönbségek vannak vele kapcsolatban, de az alkotói munkássága megkérdőjelezhetetlen. Ha valakinek mégis kétségei lennének erre vonatkozóan, annak azt javaslom, mindenképp jöjjön el december 17-én az Arénába, hogy a saját szemével lássa, mi történik egy ilyen koncerten.

Fotók - Pogonyi Nóra

Hozzászólások