UKSubs pic 2017_3 (2)

"Állandóan vakáción vagy és az emberek fizetnek érte" - interjú a Barba Negrában koncertező UK Subs frontemberével

Hatalmas bulira készülnek a hazai punkok. A műfaj képviselői közül négy legendás brit zenekar áll színpadra február 2-án a Barba Negrában, a British Punk Invasion névre keresztelt eseményen.

A Punk-Rock-Maraton sorozatot szervező csapat munkájának köszönhetően igazi punklegendák érkeznek Budapestre. A Peter and the Test Tube Babies, a The Exploited, a Cockney Rejects és a több mint négy évtizede működő UK Subs tagjai is a húrok közé csapnak február 2-án a Barba Negrában. A British Punk Invasion fellépői közül a UK Subs frontemberét, a 73 éves Charlie Harpert közvetlenül a 2018-as európai turnéjuk indulása előtt értük utol telefonon. Az énekes beszélt a terveiről, a hobbijáról, az unokájáról és arról is, hogy a magyarországi fellépései során korábban milyen tapasztalatokat szerzett.

A 70-es évek második felében alapított UK Subs a brit punkhullám egyik legmarkánsabb zenekara, akik már a kezdetektől, egyfajta hagyományt követve ABC sorrendben jelentették meg az albumaikat. Az így összeálló sorozat a 2016-os Ziezo megjelenésével fejeződött be – bár a banda tagjai azt mondták, ez az utolsó lemezük, egyáltalán nem kell még temetni a zenekart. Tavaly két kislemezzel is előrukkolt a UK Subs és Charlie Harper elárulta, hogy vannak még terveik.

"Csinálunk még egy kislemezt idén és jövőre is, később pedig, mivel ezek bakeliten jelennek meg, viszont az emberek inkább CD-t szeretnének, abban a formában is kiadjuk majd a dalokat" – magyarázza Harper. "Ezen kívül lesz egy másik lemez is. Megkerestek minket a Los Angeles-i Cleopatra kiadótól, akikkel korábban már dolgoztunk, hogy készítsünk egy cover albumot. Egy csomó pénzt ajánlottak és mivel mindnyájunknak vannak kedvencei, elég gyorsan végeztünk is a munkával. A lemez, amin Motörhead, MC5 és Iggy Pop feldolgozások is lesznek, még idén megjelenik, de hogy pontosan mikor, az a Cleopatra csapatától függ. Valószínűleg a nyár folyamán."

UKSubs pic 2017_1 (1)

Az énekes azt mondja, kemény feladat volt, de így utólag nagyszerű érzés, hogy a Ziezo című albummal végül sikerült befejezniük az ABC sorrendbe rendezett kiadványsorozatot. Harper főleg a legelső, Another Kind of Blues, illetve az Endangeres Species című lemezeket kedveli, de a Flood of Lies, és az újabbak közül az utolsó album is nagy kedvence. A Ziezo-n egyébként szerepel egy dal, mely a Banksy néven emlegetett titokzatos brit graffiti művészről szól, akit Harper is csak a róla keringő pletykák alapján ismer.

„Soha nem próbáltam kapcsolatba lépni vele” – mondja az énekes, mindezt azzal magyarázva, hogy a Banksy név mögött szerinte nem egy ember áll. „Amikor a rendőrök elkapják, és rács mögé dugják, az utcákon mindig újabb falfestmények jelennek meg, mintha egy ártatlan embert tartóztattak volna le. Titok kellene, hogy legyen, mert olyan, mintha Banksy egyetlen ember lenne, de egy négy vagy ötfős csapat készíti a graffitiket.”

Persze keményebb témákkal is rendszeresen foglalkozik a zenekar. A Yellow Label albumukon szereplő Prime Evil című dal például Putyin ellen íródott. Annak kapcsán, hogy mennyire követi a világpolitikát, Harper úgy fogalmazott: „Egy csomó dolgot tudok az angol és az amerikai kormányról, és egy keveset az oroszról is. Az a baj, hogy az RT csatornán főként nyugat-ellenes híreket lehet hallani és Oroszországról szinte semmit. Ez így nagyon kiegyensúlyozatlan.” A Brexit-re kitérve az énekes határozottan úgy látja, hogy az angol társadalom egyre inkább idegengyűlölővé válik. „Nap mint nap hallani a hírekben, de szerintem ez nem csak Angliára igaz – Európában és az egész világon is egyre nagyobb a xenofóbia” mondja hozzátéve, hogy az utolsó albumukon szereplő Polarisation című dal ennek kapcsán íródott.

Ahogy általában a punk zenekarok, a UK Subs tagjai sem riadnak vissza attól, hogy kinyilvánítsák a véleményüket. Ezt bátran meg is tehetik, hiszen mindent maguk szerveznek - senki nem kontrollálja őket vagy szól bele például abba, hogy milyen dalok kerülnek a lemezeikre. Arra a kérdésre, hogyha csak egyet választhatna, melyik témát, illetve mondanivalót emelné ki azok közül, amelyek jelenleg foglalkoztatják, Harper rövid gondolkodás után így válaszolt:

"Réges-régen írtam egy nótát - ez volt a legelső dalom. Talán ebben az évben rögzítem is majd. Mivel a ’60-as évek végén született, nagyon hippis a hangzása. Van benne egy rész, ami így szól: segíts szabaddá tenni az embereket, nálad a kulcs, hogy kinyisd az ajtót. A lényeg, hogy képesek vagyunk edzeni az elménket, nem kell senkinek rossznak lennie. Mert ugye kétféle típus létezik, az, aki mindig segít a másiknak továbbhaladni, és aki másokat akadályoz és megpróbálja számukra az életet bonyolulttá tenni. Vannak a jó és az önző emberek. Úgy hiszem, ez már örökre így is marad. Nem számít, hol vagy a világon, ez mindenhol igaz – magyarázza többek közt azt is kihangsúlyozva: "hiába gazdag valaki, a pénz nem minden."

Hogy mennyire fontosak Harper számára az emberi kapcsolatok, a közösség és a kölcsönös segítségnyújtás, az abból is kiderül, amit a fiatal együtteseknek címezve több mint 40 éves zenei karrierrel a háta mögött tanácsként megfogalmaz.

„Kövesd az álmaid - ez az, amit bármelyik induló vagy más zenekarnak javasolhatok. Ha szeretnél bekerülni egy bandába, soha ne add fel. Csak haladj előre, apró léptekkel, türelemmel. Küzdj az álmaidért és oszd meg őket másokkal” – mondja hozzátéve, hogy ő az egész életét bárokban töltötte, mindenkivel beszélgetett, így ha szüksége volt valamire mindig akadt, aki segített neki és fordítva. „Találkozni kell egymással, ez az, amit mi is csinálunk – összehozzuk az embereket és együtt vagyunk másokkal, hiszen ez tesz minket emberi lénnyé.”

Ez lehet az egyik titka annak, hogy Charlie Harper zenekara több mint negyven év után is ugyanolyan aktív. Hat unokája közül valószínűleg a tinédzserkorú Marley is példaképként tekint rá - a fiú ugyanis már évek óta az Anti-Meathead Inc. (A--M-I) punk bandában játszik.

„Épp egy új lemezen dolgoznak. Marley gitározik a csapatban, de nemrég elkezdett dobolni is egy másik bandában. Tényleg nagyon-nagyon jó zenész” – mondja büszkén Harper, érezhetően támogatva a fiú zenei karrierjét. Persze elsősorban a UK Subs-ra koncentrál, ami abból is látszik, hogy milyen aktívan koncertezik négy évtized után is a csapat. Hogy a 73 éves énekesnek honnan van energiája ennyi idősen is turnézni, annak igazából ő sem tudja a magyarázatát.

„Amikor iskolás voltam, nagyon sokat fociztam, igazi futball őrült voltam. Hogy most mit csinálok? A feleségem rendszeresen tornázik, miközben én csak ülök a fotelben és tévézek” – nevet. „Sétával próbálkozom, néha akár hat mérföldet is gyalogolok, ami nagyon sok egy ennyi idős embernek, mint én. Ma is szép napos idő van, talán mászkálok is majd egy kicsit” – mondja hozzátéve, hogy nem vezet és nincs is autója, általában gyalog vagy busszal jár a környéken.

Mostanában valószínűleg elmaradnak majd a séták, a UK Subs ugyanis a hétvégén megkezdte az európai turnéját, melynek során a zenészek több mint 25 alkalommal csapnak a húrok közé néhány hét leforgása alatt. Hogy a horgászatra ilyen tempó mellett mennyi ideje jut Harpernek?

„Az elmúlt két év nagyon zsúfolt volt. Tavaly talán három vagy négy alkalommal tudtam időt szakítani rá, de az azt megelőző évben egyáltalán nem voltam horgászni”. Az énekes azt mondja, mikor összesűrűsödnek a dolgok, a köztes időben főként arra koncentrál, hogy felkészítse magát a következő turnéra. Másik hobbijára több ideje jutott – talán nem mindenki tudja, hogy Harper festeni is szokott, a cicákat ábrázoló képei például igen népszerűek.

„Az emberek szeretik a macskáimat, ha meglátják a szemüket, képtelenek ellenállni” – mondja nevetve. „Nem vagyok egy nagy festő, ez tényleg csak egy hobbi. Elsősorban a szabadidőmben, pihenésként csinálom, nem azért, hogy eladjam a képeket.”

UKSubs pic 2017_3 (2)

A UK Subs európai turnéjának állomásai közt Budapest is szerepel. A zenekar nem először játszik Magyarországon, a visszatérés viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban kizárólag pozitív tapasztalatokat szerzett hazánkban az énekes.

„Két rossz emlékem van. Egy taxiút, ami 8 dollárba kerülhetett, de 80 dollárt számoltak fel nekem, és egy jégkrém, ami körülbelül egy dollár lehetett és azt hiszem, 10 dollárban állt meg végül. Nem gondolom, hogy akik ezt tették, magyarok voltak, szerintem inkább valahonnan keletről származhattak” – magyarázza Harper. „De Magyarország egyébként tényleg nagyon jó hely, alapvetően mindig nagyon jól éreztem magam ott. Emlékszem fesztiválokra, ahol tényleg nagyszerű volt a kaja.”

Bárhogyan is történt, Harper és zenekara a budapesti koncertre is borzasztó lelkesen készül. Az énekes azt mondja, a közönség hatalmas bulira számíthat.

„Többségüknek valószínűleg ez lesz élete legjobb UK Subs koncertje. Nagyon reméljük, hogy sok embert inspirálunk arra, hogy ne csak hallgatóság legyen, hanem csináljon is valamit - ragadjon gitárt, énekeljen, doboljon, vagy akár kezdjen el fotózni később. Ez egy nagyon szép karrier – bejárhatod az egész világot, szinte állandóan vakáción vagy és az emberek fizetnek érte.”

Szerző: Pogonyi Nóra

Hozzászólások