Fotó: Reszegi László

Több mint százezer látogatót várnak a Campus Fesztiválra, sok újításra lehet számítani

A debreceni Campus Fesztivált évek óta a legkomfortosabb, legtisztább és infrastrukturálisan a legfejlettebb hazai fesztiválnak tartják számon. A 2018. május 29-én tarott első Campus 2018 sajtótájékoztató fő üzenete pedig az volt, hogy a nézőszám további emelése helyett, a korábban kiérdemelt jelzők megőrzése az elsődleges cél. Az idei rendezvényre, amit július 18. és 22. között rendeznek a debreceni Nagyerdőben, több mint százezer látogatót várnak.

A Campus 2017-ben átlépte a vízválasztó százezres látogatói méretet. Nem titkolt cél volt, ilyen naggyá válni, azonban a szervezők remek érzékkel tudják, hogy a mértéktelen növekedés a minőség rovására mehet, ráadásul egy olyan helyszínen zajlik a rendezvény, amely kiemelten fontos a helyiek számára: a Nagyerdőn. Az idei év legfontosabb újítása, hogy az Ady Endre út felől, az Állatkert közelében lesz a főbejárat, ami gyorsabb bejutást eredményez majd, ami a belváros felől érkezőknek is kedvez. Az áthelyezés egyben egy bővítéssel is jár: a Ködszínház és környéke is fesztiválterületté válik idéntől – tudtuk meg Miklósvölgyi Péter és Pál László igazgatóktól.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere pedig elmondta, hogy a város infrastrukturális adottságai – elsősorban nemzetközi reptere – sokat hozzátesz a Campus népszerűségéhez, jövő évtől pedig sokszorosára nő a nemzetközi légiforgalom a városban. Szintén elárulta, hogy idén első alkalommal egy úgymond helyi gazdasági szereplő, a Continental lesz a rendezvény kiemelt szponzora. A Continental idén jelentette be, hogy Debrecenben létesít új gyárat.

Fotó: Reszegi László

Fotó: Reszegi László

Süli András programigazgató a fellépők sokszínűségéről beszélt, kiemelve azt, hogy itt is a minőség dominál a mennyiség helyett, bár a tavalyi 252 előadói számhoz hasonlítani fog az idei is. Mivel azonban a terület nagyobb lesz, így több színpad áll majd rendelkezésre, egész pontosan tíz darab.

A rendezvényen a koncertek mellett színház, mozi, irodalmi beszélgetés, gyerek- és családi programok várják a fesztiválozókat.

A sajtótájékoztatón részt vett Ákos is, aki a szombati nap kiemelt fellépője lesz. Elmondta: a Bonanza Banzai első vidéki fellépése Debrecenben, az Aranybikában volt, ahol nagyobb érdeklődés fogadta őket, mint a fővárosban. Azóta nem volt olyan turnéja, ami ne érintette volna a Cívisvárost, így őszintén mondhatja, hogy hazajár Debrecenbe. 2017-ben – amikor nem volt Ákos-turné – két alkalommal is fellépett más produkcióval a városban: először Arany-felolvasó estet tartott a Református Kollégiumban, majd a Főnix Csarnokban volt Demjén Ferenc vendége. Idén, az ötvenedik születésnapja alkalmából indított Ákos50 turné során két telt házas koncertet is adott a Kölcsey Központban. A nyári fesztiválokon azonban új műsorral és megújult zenekarral lépnek fel, az akusztikus hangvételt pedig rockzenekarira cserélik.

Fotó: Reszegi László

Fotó: Reszegi László

Ákos a sajtótájékoztatón bemutatta az ötvenedik születésnapjára a közelmúltban megjelentetett, Ákos50 - Visszaszámlálás című albumát is, amelyet délután az érdeklődőknek dedikált a nagyerdei víztoronyban.

Fotó: Reszegi László

Fotó: Reszegi László

Az Ákos50 mellett a fesztiválon más születésnaposok is lesznek: Lukács Laci szintén idén töltötte az ötvenet, így a Tankcsapda is különleges műsorral készül, Lovasi András pedig ugyan tavaly év végén ünnepelt a Papp László Budapest Sportarénában, de idén újra látható lesz a műsor néhány fesztiválon. Rajtuk kívül ott lesz például az AWS, a Hiperkarma, a Paddy and the Rats, Majka & Curtis és a Vad Fruttik is.

Külföldi fellépők is érkeznek a rendezvényre, köztük például a marokkói-holland DJ-producer R3hab, a brit drum and bass dj duó, a Sigma, és az Ignite is. A négynapos rendezvény legnagyobb sztárvendége az amerikai hiphop/R&B énekes, dalszerző, producer Akon lesz.

Hozzászólások