meteora

Tizennégy éve jelent meg a Meteora, amely megváltoztatta Chester Bennington életét

Pontosan tizennégy évvel ezelőtt látott napvilágot a Linkin Park Meteora című albuma, rajta azzal a dallal, amely új útra terelte a banda énekesének életét. A Breaking The Habit című szerzemény adta meg a lökést Chester Benningtonnak ahhoz, hogy felhagyjon az önpusztítással és megszabaduljon az alkohol- és drogfüggőségétől.

2003-ban jelent meg a Los Angeles-i Linkin Park együttes második stúdióalbuma. A Meteora a banda Hybrid Theory névre keresztelt debütáló lemezéhez hasonlóan rap betétekkel tarkított, nu metal - rock stílusú szerzeményeket felvonultatva szintén óriási sikert hozott a zenekarnak.

A legendás Numb és a Faint című nóták mellett, amelyek mind a mai napig szinte az összes koncertjük repertoárjába bekerülnek, ezen a korongon szerepel a Breaking The Habit című dal, melyhez egy cartoon-videó is készült. Akik a kezdetektől követik a Linkin Park pályafutását, biztosan tudják, hogy Chester Bennington milyen körülmények közt került a csapatba, illetve azzal is tisztában vannak, hogy az énekes tinédzserkora óta drog- és alkoholproblémákkal küzdött. Abban, hogy élete egyenesbe jött végül, nagyon fontos szerepet töltött be az említett szerzemény.

Chester és zenésztársai 2014-ben, az MTV The Ride című dokumentumfilmjében vallottak az akkori helyzetről. A banda aggódva nézte az énekes önpusztítását, ami a környezetére is nagymértékben kihatott. Mintha két személyisége lett volna: a jófej különféle szerek nélkül, és a rossz, elviselhetetlen Bennington, mikor ivott vagy bedrogozott. A helyzet olyannyira eldurvult, hogy úgy érezték, muszáj valahogy a tudtára adni, hogy ez egy valós probléma és ilyen formában a dolog nem mehet tovább. Mike-nak nagyon nehéz volt odaállni és megmondani neki: "nézd, tönkreteszed magad, és engem érdekel", és hogy bármennyire szeretnének, ők nem tudnak segíteni rajta - saját magának kell megtalálnia a kivezető utat a pokolból, mert ez az egész így nem folytatható már.


A Breaking The Habit című dalt Mike állítólag egy másik, szintén drogfüggő barátja kapcsán írta, még mielőtt Chesterrel találkozott. Mikor nekiálltak a Meteora lemez készítésének és megszületett a nóta végleges verziója, Mike odaadta a dalszöveget az énekesnek. Chester az első olvasásnál könnyekben tört ki, mert a szöveg a velejéig hatolt. Saját életét vélte felfedezni a sorok között, azt mondta, borzasztó lelki megpróbáltatást jelentett számára a stúdióban felénekelni, még sokáig előadni is a koncerteken. Rájött, hogy változtatnia kell, különben nem csak magát, hanem a környezetét is lerombolja - zenésztársai hű barátként támogatták a tisztulás útján, maga a banda léte és a közösen elért sikerek pedig végül erős mankónak bizonyultak.

Azóta is milliók örülnek, hogy Benningtonnak sikerült végérvényesen megszabadulnia a függőségeitől, ellenkező esetben, ha nem is válnak meg azonnal az énekestől, már nem biztos, hogy ilyen formában létezne a zenekar. Szerencsére Chester az ital mellé nem a legdurvább szert választotta annak idején, és időben kiszállt a mókuskerékből, még mielőtt bármiféle maradandó károsodás érte volna a szervezetét.

A Linkin Park következő, One More Light című albuma május 19-én jelenik meg, stílusát tekintve egy egészen új, ezúttal poppos arcát megmutatva a zenekarnak - a lemezről a Heavy és a Battle Symphony című dalokat már megismerhették a rajongóik. Magyarországon először június 27-én a Volt Fesztivál Nagyszínpadán láthatja a csapatot élőben a közönség.

Hozzászólások