szegedi csaba

Szegedi Csaba ajándéka

Adventi koncerttel ajándékozta meg Perkupa lakóit Szegedi Csaba. A Magyar Állami Operaház népszerű baritonja a falu református templomában énekelt december 6-án.

Közeleg a karácsony - a család, az együttlét, a szeretet ünnepe. Egyre többször gondolunk azokra, akik közel állnak hozzánk, töprengünk, mivel tudnánk szebbé tenni számukra az év legmeghittebb időszakát, hogyan tudnánk meglepni őket valamivel, amiben teljes szívvel mi magunk is benne vagyunk.

Szegedi Csaba, aki 2010 óta a Magyar Állami Operaház egyik legtöbbet foglalkoztatott lírai baritonja, különleges ajándékkal kedveskedett Perkupa lakóinak. A művész december 6-án a református templom adventi istentiszteletén énekelt az Aggtelek melletti piciny településen, ahol gyermekkorát töltötte.

Gyakran látogatsz el Perkupára?

- Sajnos, vagy Istennek hála nem olyan gyakran, mint szeretnék. Nagyon szorosak a napjaim, de sosem szeretnék megfeledkezni a családomról, szüleimről, gyökereimről. Elmondhatatlan boldogság otthon lenni, illetve megmutatni valamit abból a csodálatos közegből a feleségemnek és másfél éves Trisztán fiamnak, ahol felnőttem, ami nekem nagyon sokáig a felhőtlen szabadságot jelentette. Szeretek Perkupán lenni, ott vagyok igazán otthon.

Mennyire kísérik figyelemmel Perkupa lakói az operaénekesi karriered alakulását?

- Nagyon számon tartanak, ami rendkívül jó érzés. Talán köszönhető ez a Facebook-kon fellelhető, illetve a hivatalos weboldalamnak is, de azt hiszem, hogy mindez leginkább a szeretetükből fakad. :-)

Bár folyamatosan szerepelsz itthon és külföldön, arra is szakítottál időt, hogy advent második vasárnapján Perkupa református templomának istentiszteletén énekelj.

- Ez egy hatalmas feltöltekezés nekem és a publikumnak egyaránt. Nagyon sok, rendkívül szerény sorban élő ismerősöm, falubelim van ott. Olyanok, akiknek talán esélyük sincs eljutni Budapestre, a Magyar Állami Operaházba. Így, ha ők nem tudnak jönni, akkor én viszem el ezt a csodálatos műfajt nekik a szülőfalumba.

Milyen dalokat válogattál az alkalomra?

- Mikor a műsoron kezdtem gondolkodni, rögtön tudtam, hogy jó nehéz fába vágtam a fejszém. Egy baritonnak nincs túl sok lehetősége, ha ilyen koncertre adja a fejét, de Istennek és Mészáros Nóra zongorakísérőmnek köszönhetően a műsor összeállt, komolyabb, könnyebb, magyar és idegen nyelven végül kikerekedett, megszületett. Mindenki találhatott benne kedvére valót. Még Mikulás és ajándékozás is volt. 😉

A híres operák után milyen érzés volt karácsonyi dalokat énekelni?

- Felemelő, vicces, rendkívül szórakoztató. Pláne mikor a Moon River vagy a White Chrismas dallamaira kezdtem rá. Jó móka volt, tele kedves mosollyal és önfeledt pillantással.

Sokan eljöttek az előadásra?

- Sokkal többen voltak, mint reméltem. Szándékosan nem akartam nagy felhajtást, de így is szinte tele volt a templom. Jó érzés úgy adni, hogy van hová, kinek, és látni, hogy az emberek arra a kis időre elfelejtik a mindennapi gondjaikat, hogy sikerül őket kicsit kizökkenteni, elvarázsolni.

A Szegedi családban hogyan zajlik az év legmeghittebb ünnepe?

- A legfontosabb, hogy együtt legyen a család egészségben, békességben és szeretetben. Az ünnepi istentisztelet után édesanyám által varázsolt meleg családi fészek, hangulatos beszélgetések, finom étkek és remek borok.... mi kell egyéb? Persze mindezt hálaadással, mert Isten kegyelme, szeretete és nagylelkűsége nélkül ugyan hol lennénk?

A Perkupai Református Egyházközösség templomában december 6-án délután 2 órakor kezdődött az adventi istentisztelet, melynek keretében Szegedi Csaba közismert karácsonyi dallamokkal és zsoltárokkal lepte meg a közönséget. A művészt Mészáros Nóra, a főváros V. kerületi unitárius templomának kántora kísérte zongorán.

Szegedi Csaba 2010 óta énekel a Magyar Állami Operaházban. Az elmúlt 15 év alatt az operairodalom leghíresebb darabjaiban hallhatta őt a közönség, emellett számos szakmai elismerést tudhat magáénak. A hazai színpadok mellett rendszeresen hívják vendégszerepelni más országok operaházaiba is. Ebben az évadban több előadásra szerződtették Németországban, márciusban pedig a Salzburgi Operafesztiválon lép fel. A magyar közönség idén Puccini Pillangókisasszony és a Bohémélet, Mascagni Parasztbecsület, valamint Leoncavallo Bajazzók című operájában láthatja Szegedi Csabát. Az évad zárásaként Gounod Rómeó és Júliájának koncert változatában Mercutio szerepét énekli majd.

Hozzászólások