Tina-Turner2-626x332

'Mintha egy második esélyt kaptam volna az élettől' - Így érzi magát Tina Turner 80 évesen

80. születésnapját ünnepli a világsztár, melynek apropóján videóüzenetet küldött a rajongóinak.

Közösségi csatornáin üzent a világnak születésnapján az ikonikus énekesnő, hogy tudassa, mennyire büszke rá, hogy 80 éves lett.

"Igen, 80 éves lettem. Hogy mit gondolok és hogyan gondolok erre?" - kezdi videójában Tina Turner, majd azonnal ki is fejti az álláspontját: "Nagyszerűen nézek ki és jól érzem magam! Legyőztem néhány igen komoly betegséget, ez olyan, mintha egy második esélyt kaptam volna az élettől!" - magyarázza mosolyogva. "Örülök, hogy 80 éves nő vagyok!"

2018-as memoárjában az énekesnő elárulta, hogy 2013-ban sztrókot kapott, 3 évvel később pedig bélrákot diagnosztizáltak nála. Állapota rosszabbodott, majd teljes veseelégtelenséggel kellett szembesülnie. 2017-ben transzplantáción esett át - férje, Erwin Bach ajánlotta fel az egyik veséjét - írja a People. A múlt hónapban Tina Turner a nyilvánosság előtt is megjelent - az életéről szóló Broadway-show nyitóestjén lepte meg a közönséget. Akkor azt mondta: "Ez a musical az életem, de olyan mint egy méreg, ami gyógyszerré vált... Nem tudnék boldogabb lenni, mint amilyen most vagyok."

Sztárok sora, köztük Ronnie Wood, Ringo Starr, Pete Townshend, Nile Rodgers, Britton Smith, Bryan Adams, Deborah Cox, Bebe Winans és Brian Stokes Mitchell is gratulált a legendás énekesnőnek, melyből egy videómontázs látott napvilágot a Twitteren.

 Az énekesnő Anna Mae Bullock néven született Tennessee államban, Nutbush városkában; a helység nevét az önéletrajzi ihletésű Nutbush City Limits című dalában örökítette meg. Az ötvenes évek elején St. Louis-ba költöztek, Tina itt kezdett énekelni a helyi klubokban. Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm együtteséhez, melyben hamarosan szólóénekessé lépett elő és a gitáros Ike felesége lett. 1960-ban A Fool In Love című daluk felkerült a listákra, ettől kezdve Ike és Tina Turner Review néven járták Amerikát, majd a világot. Számtalan daluk lett sláger (River Deep, Mountain High, Proud Mary), 1969-ben a Rolling Stones turnéján ők voltak az előzenekar. A házaspár kapcsolata azonban egyre jobban megromlott, a drogokra rászokott Ike kizsákmányolta, csalta és ütötte-verte feleségét, aki sokszor csak napszemüvegben, fájdalomcsillapítókkal teletömve tudott színpadra állni. 1976-ban az énekesnő egy színpadi veszekedés után a turné közepén otthagyta a férjét, saját bevallása szerint 36 cent készpénzzel és egy benzinkártyával zsebében. Ike Turnerrel, aki 2007-ben drogtúladagolásban halt meg, soha többé nem beszélt, csak a nevét tartotta meg. Még akkor sem álltak egy színpadon, amikor 1991-ben együtt kerültek be a rock halhatatlanjai közé, Ike ugyanis éppen börtönben ült kábítószer birtoklásáért, a kitüntetést helyettük Phil Spector, a River Deep, Mountain High című albumuk producere vette át - írja a Lokal az MTI-re hivatkozva.

Tina szólókarrierje lassan indult, kísérletezett rockkal, diszkóval, különösebb feltűnés nélkül. Takarított, olykor segélyen élt, hogy el tudja tartani gyerekeit. A szakma leírta. 1984-ben aztán a rockzene egyik legnagyszerűbb visszatérésének lehetett tanúja a világ. A negyvenöt éves Tina Private Dancer című, ötödik szóló albumából (a címadó dalt Mark Knopfler neki írta) 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat söpört be érte, What’s Love Got to Do It című dala listavezető lett Amerikában. A rendkívül energikus, lobogó hajú énekesnő világszerte zsúfolt arénákban lépett fel, albumai milliós példányszámban keltek el, 1988-ban ismét Grammy-díjat kapott.

Tina Turner a filmvásznon is bizonyított: szerepelt a Who együttes Tommy című musicaljének filmváltozatában, egy Mad Max-filmben és Az utolsó akcióhős című filmben, és ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát. Természetesen róla is készítettek filmet, de ezt nem nézte meg, mondván: még így sem akarja átélni a férje által okozott szenvedéseket.

A kilencvenes évektől már ritkábban lépett fel, utolsó nagyszabású turnéjára énekesnői páyafutásának fél évszázados jubileumán indult - ez lett a 2009-es év legjövedelmezőbb koncertkörútja. Az énekesnőn mintha nem fogna az idő: talán szerencsés génjeinek, talán buddhista meditációinak köszönhetően alakja még mindig a régi. 2013-ban, hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya, és még abban az évben ismét házasságkötésre szánta el magát, ahhoz a nála jóval fiatalabb, német producerhez ment feleségül, akivel már húsz éve élt együtt, és a svájci állampolgárságot is felvette.

Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb énekesnője, aki több mint 200 millió lemezt adott el, és bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar történetében.

 

Hozzászólások