Cameron Webb

Megmutatta a stúdióját Cameron Webb - itt dolgozott a producer a Motörhead kiadványain - fotók

Október elején meglátogattuk a Motörhead producerét Kaliforniában. Cameron Webb, aki tavasszal még a Paddy And The Rats albumán dolgozott, megmutatta a Maple Sound Studios névre keresztelt birodalmát Santa Ana-ban, ahol az évek során megannyi nagyszerű lemezt készített. A sztárszakember azt is elárulta, hogy jelenleg melyik banda kiadványán munkálkodik. 

Június elején látott napvilágot a Paddy And The Rats együttes Riot City Outlaws című albuma, melyet producerként Cameron Webb jegyez.  A Motörhead lemezeiért felelős sztárszakemberrel, aki egy korábbi interjúban rengeteget mesélt Lemmy-ről, a kaliforniai stúdiójában beszélgettünk.

"Csaknem 15 éve dolgozom ebben a stúdióban, nagyon sok lemezt készítettem itt, többek közt a Pennywise, a NOFX és a Social Distortion zenekarokkal. A Motörhead anyagoknak igazából csak a keverését végeztem Santa Ana-ban - Lemmy Los Angelesben élt, ezért a felvételeket ott rögzítettük, ugyanis nem szeretett utazgatni. De volt, hogy a gitár-részeket Phil az én stúdiómban játszotta fel” – meséli Webb. "Ez egy elég jó hely, nagyon kényelmes, akik idejönnek, tényleg szeretnek itt dolgozni, hiszen minden adott, amire a munkához szükségük van" – magyarázza az erősítők és a hangszerek felé mutatva, amelyek egytől-egyig a stúdió felszerelésének részét képezik. Azt mondja, csak néhány olyan zenekar akad, mint például a Pennywise, akik a saját gitárjaikkal dolgoznak, a többség élvezi, hogy csak belép, és máris nekiláthat a munkának.

Cameron Webb / Maple Sound Studios - Fotó: Pogonyi Nóra

Cameron Webb / Maple Sound Studios - Fotó: Pogonyi Nóra

Olykor megesik persze, hogy néhány zenész vagy banda csak azért jön ide, hogy használja a stúdió felszerelését a saját anyagainak a rögzítéséhez – korábban dolgozott itt az Eighteen Visions csapata, de Chester Bennington is járt a Maple Sound Studios-ban évekkel ezelőtt.

"Chester Benningtonnal az NRG stúdióban ismerkedtem meg. Az épületnek három olyan helyisége van, ahol a zenekarok felvételeket készíthetnek - azt hiszem, akkor épp a Limp Bizkit lemezén dolgoztam az egyik szobában, miközben a mellettünk lévőben a Linkin Park rögzítette épp az első, Hybrid Theory című albumát. Chesterrel sokszor beszélgettünk arról, hogy milyen volt az élete Arizonában, és időnként a kosárlabdáról is. Mindig nagyon élveztem a társaságát" – emlékszik vissza a producer a július 20-án elhunyt énekessel való első találkozására.

Cameron Webb / Maple Sounds Studios - Fotó: Pogonyi Nóra

Cameron Webb / Maple Sounds Studios - Fotó: Pogonyi Nóra

Cameron legutóbb azon a Motörhead kiadványon dolgozott, amely szeptember elején látott napvilágot Under Cöver címmel.  A lemezen olyan dalfeldolgozások hallhatók, melyeket a zenekar az elmúlt húsz év során rögzített, közülük volt, amelyik már szerepelt egy-egy korábbi albumon, de olyan is, amelyik ezen a korongon jelent meg hivatalosan először.

"David Bowie Heroes című slágerének feldolgozását még Bowie halála előtt rögzítettük. Úgy volt, hogy rákerül a Motörhead soron következő albumára, de addigra már elkészült a The Rolling Stones Sympathy For The Devil című nótájának átirata is, és végül úgy döntöttünk, csak azt tesszük rá" – meséli Webb. "Az Under Cöver dalai közül egyébként csak néhány nótán dolgoztam a zenekarral, a többit már jóval régebben rögzítették. Szerintem ez egy nagyon jó kiadvány, főleg a rajongóknak, mert nem kell külön-külön keresgélniük, egy lemezen összegyűjtve megkapják az összes feldolgozást."

Mióta Lemmy meghalt, érthető módon Cameron kevesebbet találkozik a Motörhead tagjaival. Phil Campbell Wales-ben él és a fiaival zenél a Phil Campbell And The Bastard Sons névre keresztelt bandában, Mikkey Dee pedig Svédországban lakik és jelenleg a Scorpions dobosaként láthatja a közönség a színpadon. Persze még most sem zárult le a közös munka, Webb azt mondja, a Motörhed zenekar szinte minden show-ját rögzítette, rengeteg olyan felvétel van, amelyeket a következő néhány évben szeretnének majd átnézni és esetleg kiadni valamilyen formában.

Cameron egyébként nagyon elégedett azzal az albummal is, amit tavasszal a Paddy And The Rats zenekarral közösen készített. "Imádtam Paddyék lemezén dolgozni. Azt gondolom, igazán nagyszerű album lett – a vokál, a gitár és a dobok hangzása is fantasztikus. Tényleg nagyon büszke vagyok rá. Itt Amerikában is megmutattam már több embernek és mindenki csak dicsérte. Lenyűgöző lemez, a srácok büszkék lehetnek arra, amit csinálnak. Nagy élmény volt a közös munka."

A Paddy And The Rats és a Motörhead kiadványának elkészülte után sem pihen a producer - Webb elárulta, hogy jelenleg a kaliforniai Pennywise punk rock banda hamarosan megjelenő albumán dolgozik.

"Nyár elején kezdtük meg a munkát Byron-nal, Jim-mel, Fletcherrel és Randyvel, a nagyja már el is készült, csak a zenekar közben elment turnézni Európába és Japánba" – meséli Cameron. "Egy hónapja tértek vissza, úgyhogy most azon vagyunk, hogy befejezzük az albumot, már csak némi vokált kell rögzíteni és keverni a felvett anyagot. Következő hónapra el kell készülnie."

Hogy a Pennywise új lemezének megjelenése után mivel foglalatoskodik majd a producer, arra még nincsenek konkrét tervek. Jelenleg a San Diego-i P.O.D. zenekarral is dolgozgat, készített velük néhány dalt - a banda Soundboy Killa című száma nemrég jelent meg, remélhetőleg hamarosan kötnek majd egy új lemezszerződést és nekiláthatnak közösen egy teljes album rögzítésének. „Nagyon jó emberek és nagyon jó dalokat írnak, tényleg jó móka lenne egy új lemezen dolgozni velük” – mondja Webb hozzátéve, hogy a  Social Distortion-nel szintén bármikor szívesen készítene egy kiadványt újra, mert nagy rajongója a zenekarnak.

Szerző / Fotók: Pogonyi Nóra 

Hozzászólások