Fotó: Pogonyi Nóra

Koncerttel zárta az évet a Tankcsapda - fotók, videó

Szilveszterkor sem pihentek a Tankcsapda tagjai – december 31-én a Barba Negrában koncerteztek, együtt búcsúztatva az óévet a közönséggel. Lazításra a telt házas buli után sem hagytak sok időt maguknak, február elején ugyanis megkezdődik a Béoldal turné, ami nem csak a rajongóknak jelent újdonságot, a zenészek számára is nagy kihívás lesz majd. 

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Tankcsapda. A banda egész évben turnézott, nemcsak itthon, hanem más európai országokban, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban is. Néhány nappal ezelőtt az áprilisi Aréna-bulijuk mintájára a debreceni Főnix Csarnokban is körszínpados koncertet adtak, az év utolsó napján pedig a Barba Negrában csaptak a húrok közé a rockerek. Az eseményre hamar elkapkodták a jegyeket, ami nem meglepő, hiszen általában nem jellemző, hogy a zenekar a színpadon köszöntse az újévet.

„28 év alatt mindössze 3-4 alkalommal fordult elő, hogy Szilveszterkor játszottunk, ami nem olyan túl sok, azt gondolom” – mondja Lukács László. „Ha nincs koncert, nekem egyébként ilyenkor eszembe se jut kimozdulni otthonról.”

„Fél a petárdáktól, mint a kutyák, ha felrobban mellette, nekifut az erdőnek és kereshetjük: Laci, gyere elő! Na, gyere elő szépen, megijedtél nagyon?”– viccelődik Fejes Tamás. „Alapjában véve utáljuk az ilyen és ehhez hasonló kötelező ünnepeket, amikor délután ötkor mindenki kényszeredetten felhúz egy papírcsákót és fújja a dudát, hogy innentől kezdve buli van. Ezt bárhol, bármikor megcsinálhatjuk, az ilyesmi egyáltalán nem motivál minket. Viszont egy jó apropó arra, hogy játszunk. Miért ne? Ettől mindenki jobban érzi magát, mert egyébként csak tévét néznénk, és olyan sz@r szilveszteri műsort adnak.”

„Mondhatnánk óriási stratégiai elméleteket, de igazság szerint pont azért találtuk ki, hogy ne otthon üljünk – magyarázza Sidlovics Gábor.

Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda - koncert előtti pillanatok / Fotó: Pogonyi Nóra

Este fél 11-kor kezdett a Barba Negrában a Tankcsapda, előttük a Continoom és a Vegas Maffia csapata melegítette a közönséget. Éjfél előtt a zenészek a rajongókkal együtt számolták vissza a 2017-es év utolsó másodperceit, és természetesen a pezsgőbontás, illetve locsolás sem maradt el.

 

A telt házas koncert után nem lesz túl sok ideje pihenni a zenekarnak - február elején indul ugyanis a „Béoldal” névre keresztelt turnéjuk, melynek során a nagyszínpadok helyett a párszáz fős klubokat veszik majd célba. A zenészek azt mondják, nekik egyáltalán nem derogál kisebb helyeken fellépni, bárhol szívesen játszanak, ahol a produkciót az elképzeléseiknek megfelelő szinten tudják megvalósítani.

„Rendszeresen játszunk kis színpadokon is, de nyilván a Tankcsapdáról akkor lehet leginkább hallani a zenei orgánumokban, ha valami nagy dolgot csinálunk, ezért az emberek egy részének lehet olyan kényszerképzete, hogy a bandából arénazenekar lett” – magyarázza Lukács. Az zenészek szerint maximum a helyhiány az, ami technikai szempontból kevésbé komfortossá teheti a kisebb klubokat, illetve ha nem megoldott a szellőztetés a koncert alatt. Természetesen, ahogy más bandák, ők is előre egyeztetik, milyen feltételekkel vállalják a fellépéseket, annak érdekében, hogy száz százalékosan ki tudják szolgálni a rajongóikat.

„A közönség estéről-estére arra számít, hogy aznap megkapja élete Tankcsapda koncertjét, ami hozzáteszem, jogos elvárás a részéről” – magyarázza Lukács – „Nem mondhatom azt, hogy srácok, ezen a héten ez a negyedik koncert és fáradt vagyok, ezért most sz@rok leszünk.” Az énekes szerint bizonyos körülményeket muszáj teremteni, hogy a zenekar képes legyen a lehető legmagasabb szintű teljesítményt nyújtani a színpadon. „Ennek része az is, hogy legyen tisztességes kaja, zuhanyzó és ágy, amin aludni tudunk” – teszi hozzá.

Lukács László / Fotó: Pogonyi Nóra

Lukács László / Fotó: Pogonyi Nóra

Nálunk nincs hakni, ha 99 bulit csinálunk, akkor azokat padlógázzal fogjuk lenyomni, legyenek azok arénákban vagy klubokban, nem számít” – hangsúlyozza Fejes. „Annak, hogy ezt mentálisan és fizikálisan meg tudjuk csinálni, feltételei vannak, pláne, hogy sokszor ezer kilométereket utazunk a helyszínek között.”

„Biztos furcsa lehet olvasni, hogy a Tankcsapda gyümölcstálat kér az öltözőbe” – teszi hozzá Sidi. Borzasztó egyszerű: 40 fölött igenis szüksége van az embernek olyan alapvető dolgokra, amiket ha folyamatosan úton van, nem tud magának biztosítani. Aki sosem próbálta, nem is sejti, milyen jól jön az a pár szem szőlő, mikor koncert végén leesik a vércukrod és az ájulás kerülget. Mindemellett arról se szabad megfeledkezni, hogy másnap és harmadnap is végig kell csinálnod ugyanezt.”

Sidlovics Gábor és Fejes Tamás / Fotó: Pogonyi Nóra

Sidlovics Gábor és Fejes Tamás / Fotó: Pogonyi Nóra

A zenészek szerint a tervezett klubturné elsősorban nem a helyszínek mérete, hanem a műsor miatt lesz szokatlan számukra. A Béoldal koncertjein ugyanis egyetlen slágert sem játszik majd a Tankcsapda - kizárólag olyan dalokat adnak elő, amelyeket korábban nem hallhatott élőben a közönség.

„Nagy kihívás lesz, mert olyan számokat kell elénekelnem, amiket egyébként nem szoktam. Mindezt úgy, hogy közben a nótákat teljesen lecsupaszítjuk a külsőségektől, azaz tényleg csak a dalokról, a hangulatról és a közvetlen kommunikációról szól majd a dolog” – magyarázza Lukács, hangsúlyozva, hogy a Béoldal esetén nem egy régi szerzeményeket felvonultató nosztalgia-bulisorozatra készülnek – a koncertműsorban korai és új dalok egyaránt szerepelnek majd.

„Egy karnyújtásnyira játszunk majd a közönségtől és nem lesz egyetlen olyan kézenfekvő nóta sem, amit ha bedobunk, azonnal beindul a buli” – teszi hozzá Fejes. A banda dobosa szerint is elsősorban a zenekar és a rajongók között áramló energiák fogják meghatározni a minimál-körítéssel megvalósuló produkció hangulatát, a Tankcsapda koncerteken megszokotthoz képest egészen más atmoszférát teremtve.

Tankcsapda / Fotó: Pogonyi Nóra

Tankcsapda / Fotó: Pogonyi Nóra

A slágermentes turné ötlete persze nem jelenti azt, hogy a zenészek hátat fordítanak a mainstream rajongóknak – ezt is azért találták ki, mint például legutóbb a körszínpados koncertet: hogy megtörjék a rutinszerű szezonális fellépések folyamatát. Ha valaki követi a Tankcsapda útját, látnia kell, hogy a zenekar tagjai igyekeznek időről-időre valami újdonsággal előrukkolni, hogy a saját maguk és ezáltal a közönség érdeklődését is fenntartsák. A háztetős és a kompos fellépés, az USA-turné és az Aréna-koncert, vagy akár a 2016-ban kiadott feldolgozásalbum is a folyamatos ötletelés eredményeként valósult meg - hogy valóban nagy sikerük volt, azt a rajongók visszajelzései és a telt házas bulik egyértelműen igazolják.

„Vannak olyan pályatársaink, akik évek óta ugyanazt a mókuskereket hajtják. Mi is megtehetnénk, de valószínűleg én lennék az első, aki belefárad és azt mondja, srácok, k.rvára unom” – magyarázza Lukács. „Hogy ez ne történhessen meg, fontos mindig új kihívásokat találnunk, amelyek újra és újra tűzbe hoznak minket. Bármennyire is önzőségnek tűnik, elsősorban saját magunk örömére zenélünk, ami azért nagyon fontos, mert ha élvezzük, amit csinálunk, akkor ez a közönségre is átragad. Ez a lendület tartja ilyen szinten életben a zenekart most már 28 éve.

A zenészek hangsúlyozzák: az ötleteiket nem akarják senkire ráerőltetni - ahogy minden mással, a Béoldal turnéval is csupán egyfajta lehetőséget kínálnak a közönségnek. A februárban induló koncertkörút kiváló alkalom lesz arra, hogy a rajongók egy olyan oldalát is felfedezzék a zenekarnak, amit egyébként jellemzően nem ismernek.

A klubturné mellett persze más meglepetésekkel is készül jövőre a Tankcsapda. Lukács László 2018-ban ünnepli az 50. születésnapját, melynek apropóján májusban külön koncertsorozatot indítnak. Új nagylemezt egyelőre nem ígérnek a zenészek, de egy-egy friss nótára biztos, hogy a következő évben is számíthatunk.

Az utolsó dal éjfél előtt a szilveszteri bulin:

 

Fotók: Pogonyi Nóra

Hozzászólások