diszko

Koncertek és videódiszkó - Legendák találkoznak az újbudai klubban

Sokan emlékeznek rá, mások ma sem tudnak nélküle élni. Vajon mi ez? Ez bizony a 80-as évek elektronikus, new wave, szintipop világa, ami olyan nagy hatással volt a haza könnyűzenére, hogy még most, évtizedek múltán is szinte virágkorát éli. Nem véletlen, hogy a hazai Depeche Mode rajongótábor, még ma is az egyik legjelentősebbnek számít Európában. A DM hagyatékán cseperedett zenekarok sokasága pedig hatalmas sikereket élt meg a 80-as évek végén és a 90-es évek elején.

Kultikus helyszín és hangulat jellemezte a legnagyobb DM klub világát, a városligeti Petőfi Csarnok hőskorában, ahová sok ma is aktív és később sikeressé vált zenész is járt. Ezek a bulik egyfajta bölcsőként ringatták a feltörekvő szintipop és kapcsolódó zenei műfajok csapatait. Az egész estés bulik alkalmával gyakran léptek színpadra ismert csapatok és kaptak helyet feltörekvő kezdők is. Így állt színpadra annak idején az ismertebb csapatok között a hazai Bonanza Banzai, Dr.Beat, vagy épp a nemzetközileg ismert Nitzer Ebb és a Front 242. Az újként bemutatkozó zenekarok között, pedig számos olyan csapat szerepelt, akikre még ma is jól emlékszünk.

Az elmúlt évtizedek a zenei műfaj iránti szeretetet nem tudták elkoptatni, azonban a nagyívű bulik ritkábbá váltak és eltűntek a korábban jellemző, koncertekkel egybekötött szeánszok, így a ma ébredező, új zenekarok már nem tapasztalhatják és nem élvezhetik építő erejét annak az igazi, erős közösségnek, ami mindigvégig jelen volt az újak első szárnycsapásainál. A bulik pedig kisebb helyekre költöztek, felaprózva önmagukat.

Vannak, akik nem elégednek meg ezzel a helyzettel és szeretnék újra felépíteni mindazt, ami nem csak a nosztalgikus rajongók számára érdekes, hanem a múfajt újként ápolni kívánó fiatalabb generációnak is lehetőséget teremthet egyben. Az Analog Music Hall, mint helyszín és a We Are Legends, mint szervezőcsapat, új kezdeményezésével, azt tűzte ki céljául, hogy a műfajnak új otthont adva, rendszeresen tartandó eseményekkel, lehetőséget teremt a az éra új, feltörekvő csapatainak és ezzel együtt, az igazi legendákat is újra színpadra állítja. Ez az eseménysorozat a mostantól rendszeresen megrendezésre kerülő „Meet the Synth Party”, mely éjszakába nyúlva ad koncertlehetőséget a fellépő zenekarok- és az egésznek keretet biztosító videódiszkó számára egyaránt.

Az első esemény rögtön két legendát is színpadra állít február 23-án, ők a Kortársak és a Dr.Beat.

A KORTÁRSAK, mely az 1991-es ÁB Popfesztivál, abszolút győztese, "Az ölelés sem véd" című dalával, "30+1" Születésnapi koncertet ad. Ezt követően, a "Meet the Synth" party FARSANGI Videódiszkóján pedig a Depeche Mode, New Wave, 80's szintipop és rokon műfajok nagy találkozása valósul meg hangban és képben is. A Dr. BEAT, azaz Szilágyi "Sziko" Gábor és Garam Péter klasszikus dörgedelmet ígér mindazoknak, akik tudják, hogy mit jelentenek azok a dalok, mint pl. Dr.Beat, Információ, vagy a Valami bizarr dolog...

Az Analog Music Hall-ról egyébként annyit kell tudni, hogy hónapokkal ezelőtt, Újbudán nyitotta meg kapuit és fiatal kora ellenére az Év Helyszíne szakmai díját kapta a Musicexpo rendezvényén, a Hangszeresek Országos Szövetségétől. A komplexum önmagában is kuriózum, hiszen egy helyen működik jelenleg 31 zenekari próbaterem, egy 550 fős koncertterem, 60nm-es színpaddal, egy zenész kávézó, szintén saját kisszínpaddal és egy hangszerjavító, hangszerbolt. Mindez, folyamatos fejlesztés és bővítés alatt áll. Nem véletlen, hogy a helyszín az ügy mögé áll, hiszen az egyik alapító-tulajdonos, Lányi Lala, aki maga is a 80-as évek DM bulijaiból indult első zenekarával a NewTimes-al, majd lett országosan ismert a jelenleg is sikeres és aktív Kozmix együttessel.

Hozzászólások